Igualtat organitza cursos especialitzats per a exercir la figura de l'assistent personal

La directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal s'ha reunit amb representants de Vicoval i Codifiva

Guardar

Persona major en cadira de rodes
Persona major en cadira de rodes

La directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé M.Llopis, ha manifestat el compromís de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de "fomentar i regular" la figura de l'assistent personal "per a dotar de major autonomia i independència a les persones amb diversitat funcional".

Així ho ha destacat la directora general després de la reunió que ha mantingut amb representants de Vicoval (Vida Independent) i Codifivacon els qui s'ha consensuat el temari i les unitats dels cursos que es realitzaran per a aprofundir sobre aquest recurs i especialitzar a les persones que vagen a exercir la figura d'assistent personal.

Mercé Martínez ha explicat que es tracta de persones que ja desenvolupen el seu treball i que han de comptar amb una formació específica. Els cursos els impartiran professionals qualificats de l'àrea sociosanitària d'aquestes entitats especialitzades i del Cermi, amb els quals ja s'han pactat els punts a desenvolupar.

L'assistència personal és una prestació econòmica inclosa en el catàleg del sistema d'atenció a la dependència que garanteix una atenció personalitzada i afavoreix el dret de les persones amb diversitat funcional a una vida independent.

Es tracta d'un recurs àmpliament demandat per les entitats del sector que la Conselleria vol impulsar i donar a conéixer a través dels serveis socials municipals. L'objectiu, ha assenyalat la directora general, és que cada vegada "siguen més les persones en situació de dependència que es beneficien d'aquesta prestació que, sens dubte, contribueix a una major autonomia".

Aquesta prestació econòmica permet la contractació d'una assistència personal, durant un nombre d'hores segons el grau reconegut, que facilita a la persona beneficiària l'accés a l'educació o al treball, o bé possibilita una major autonomia en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària, la seua inclusió i participació en la comunitat.

Mercé M.Llopis ha explicat que la conselleria va elaborar, amb el consens del sector, una instrucció que defineix la prestació econòmica d'assistència personal, les seues condicions d'accés i el procediment per a la seua tramitació i resolució, "amb l'objectiu d'impulsar el seu desenvolupament i implementació".

La instrucció elaborada per Igualtat recull les funcions que podrà exercir la persona assistent personal tant en les tasques personals i/o domèstiques, com en les tasques d'acompanyament i suport en gestions personal fora de la llar, tasques de suport en la planificació diària i presa de decisions i en tasques de comunicació, entre altres.

Destacats