Igualtat modifica el sistema de reconeixement de discapacitat amb un procediment més àgil i segur

Segons la Consellera, aquesta millora respon "a la necessitat d'actualitzar la norma autonòmica de 2001"

Guardar

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha modificat el sistema per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de discapacitat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana amb un procediment "més àgil i segur" que reduirà els terminis per a resoldre, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, que ha donat a conéixer aquesta decisió, ha assenyalat que actualment, les persones que tenen en la Comunitat Valenciana un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent superen les 346.000 persones.

Ibáñez ha explicat que el canvi realitzat per la Conselleria d'Igualtat "respon a la necessitat d'actualitzar la norma autonòmica de 2001 i adequar-la als canvis normatius i modificacions produïdes en aquest temps", a pesar que tot el procediment ve establit i regulat per l'Estat.

El responsable autonòmic ha destacat que la principal novetat és que el procediment es dissenya ara "amb els instruments de l'administració electrònica", de manera que els Centres de Valoració i Orientació de Discapacitat puguen complir i resoldre en el termini establit, "en reduir i facilitar la presentació de documents i la tramitació d'aquests".

Així, ha indicat que quan ho autoritze el sol·licitant, el personal dels centres de valoració podrà consultar de manera interactiva els documents i informes que ja obren en poder de la mateixa administració sense que siga necessari exigir als ciutadans i ciutadanes la presentació d'aquests.

Alberto Ibáñez ha comentat que fins ara, el procediment s'anava dilatant, entre altres raons, "per la multiplicació i l'increment de sol·licituds, l'escassetat de recursos humans i materials, i la necessitat de requerir amb freqüència informació i documentació complementària".

La Generalitat ha assegurat que amb el nou sistema es millora l'accés a la informació sanitària i social per part del personal professional valorador perquè puga emetre el dictamen tècnic facultatiu, a més d'altres mesures com la validesa d'informes de professionals autoritzats i la regulació de l'ús de la signatura electrònica pel personal dels centres de valoració i orientació.

Entre les novetats, el secretari autonòmic ha apuntat també la possibilitat d'acompanyar un informe social del treballador social municipal, de centre sanitari o sociosanitari o la presentació d'una declaració responsable de factors socials de la persona interessada per a poder realitzar la valoració dels factors socials complementaris.

OBLIGACIÓ DE CITA

No obstant això, l'administració valenciana ha ressaltat que malgrat aquests canvis, es mantindrà l'obligació de cita o reconeixement presencial quan existisquen dubtes o es requerisca un reconeixement més exhaustiu o específic, com puga ser el de la valoració de mobilitat reduïda o necessitat de concurs de tercera persona.

Alberto Ibáñez ha manifestat que tots aquests canvis i novetats "ja s'han comunicat als treballadors socials i personal adscrit als serveis socials d'atenció primària dels ajuntaments".

Destacats