Igualtat i la Diputació de València col·laboren en la dotació d'infraestructures destinades a persones amb malaltia mental i infància

Guardar

foto_rp_diputacion
foto_rp_diputacion

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la vicepresidenta de la Diputació de València, María Josep Amigó, han anunciat la col·laboració entre ambdues institucions en la construcció i equipament de centres destinats a persones amb malaltia mental i infància en quatre municipis de la província.

La vicepresidenta ha explicat que la Diputació de València ha destinat al voltant de 6 milions d'euros a la construcció i reforma d'infraestructures socials en les localitats de Llíria, Sueca, Carcaixent i Paterna, responent a criteris proposats per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que prioritzen dos dels àmbits més abandonats per l'administració en els últims anys, "la salut mental i la infància".

Oltra ha anunciat la construcció d'un centre de recepció de xiquetes i xiquets en l'antiga presó de Llíria, propietat de l'ajuntament que cedeix l'immoble per a la seua rehabilitació i adaptació a aquest nou recurs. Tindrà un cost per a la Diputació de València de 900.000 euros i l'equipament serà finançat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que disposarà de 60 noves places de recepció de persones menors d'edat.

Respecte als recursos per a persones amb malaltia mental, la vicepresidenta ha anunciat l'inici de la tercera fase de les obres de la residència i centre de dia especialitzat de Sueca, amb un pressupost estimat de 2,3 milions d'euros i que comptarà amb 60 noves places, 40 residencials i 20 de dia.

Una altra de les infraestructures subvencionades va ser la residència per a persones amb malaltia mental de Paterna, amb un pressupost d'1,6 milions i 24 noves places, i el CRIS (centre de rehabilitació i integració social) de Carcaixent amb 90 places, l'execució de les quals té un pressuposat de 800.000 euros.

Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat l'interés de la diputació i la conselleria en la remodelació i rehabilitació del centre de Bétera per a dissenyar "un espai per a les persones amb malaltia mental adequat a les seues necessitats".

Oltra, que ha agraït a la vicepresidenta de la diputació "el fàcil que ha sigut" treballar amb aquesta institució, ha destacat que des d'ambdues institucions i al costat dels ajuntaments "apostem pel treball conjunt de les administracions com una sola, posant en el centre a les persones perquè la ciutadania tinga els mateixos drets visca on visca".

Ha incidit que les infraestructures en les quals es va invertir s'han triat a partir de criteris objectius, perquè "s'ha acabat açò de prioritzar segons l'amistat de l'alcalde de torn" i perquè l'objectiu prioritari és "crear i mantenir una xarxa pública en condicions de prestar els serveis corresponents".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha esmentat la mapificació de recursos dissenyada el passat any per la conselleria "com una eina indispensable per a conéixer els recursos i les necessitats en la província", tenint en comptes llests d'espera i estudis poblacionals que definisquen l'existència d'una demanda real poblacional, perquè el que es pretén és "treballar pensant en l'ara, però també en el futur".

Oltra ha reiterat la importància d'establir una col·laboració "fluida i normalitzada" entre institucions, perquè és "de sentit comú que les diferents administracions col·laboren entre elles més enllà de projectes polítics per a poder dissenyar un pla de tot el territori que atenga totes les necessitats presents i futures".

Per la seua banda, la vicepresidenta de la diputació ha explicat que des del primer moment la corporació provincial ha apostat "per la col·laboració entre administracions de manera que actuen com una sola", i ha indicat que per aqueix motiu a més dels prop de 6 milions d'euros que es van destinar a la construcció d'aquestes noves infraestructures, s'han pressupostat 3,1 per a serveis socials.

En aquest sentit, ha recordat que el pressupost provincial per a 2017 ha registrat un augment de 2,7 milions d'euros per a atendre als serveis socials dels ajuntaments de menys de 10.000 habitants, a més de mantenir la línia de col·laboració iniciada l'any passat, per la qual es doten amb 400.000 euros les ajudes per a combatre l'empobriment energètic.

"El que presentem és el resultat de la col·laboració institucional, que és el que hem de fer les institucions: treballar per a les persones i posar-nos d'acord en qui fa que, perquè la ciutadania tinga els mateixos drets, visca on viva", ha afirmat, i ha incidit que s'han acabat "els temps en què les administracions competien entre si", ha conclòs.

Destacats