Igualtat ha acollit a 119 dones víctimes de violència i 119 xiquets i xiquetes en els seus centres especialitzats

Guardar

víctimas de violencia
víctimas de violencia

Un total de 119 dones víctimes de maltractaments i 119 xiquets i xiquetes que estaven a càrrec seu han sigut acollits i atesos durant els sis primers mesos d'enguany en els centres residencials especialitzats en l'Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència de Gènere de la Generalitat, segons hi ha assenyalat el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives disposa de quatre centres residencials especialitzats amb un total de 98 places, per a les dones víctimes de violència, soles o acompanyades per fills menors a càrrec seu, que donada la gravetat de la situació de violència, necessiten un allotjament alternatiu que els preste acollida i protecció.

El secretari autonòmic ha explicat que la xarxa de recursos que l'antic govern havia posat en funcionament durant els últims 20 anys és "insuficient", per la qual cosa des del seu departament s'està treballant en la posada en marxa d'una nova xarxa de la Generalitat d'atenció a les víctimes de gènere, que disposarà de recursos específics amb 222 places residencials enfront de les 98 places actuals.

Es tracta d'una xarxa en què està treballant la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en estos moments en període d'al·legacions, que a més comptarà amb programes individualitzats i integrals i atendrà per primera vegada als xiquets i xiquetes víctimes d'estes agressions.

A més del nombre més gran de places disponibles, segons ha concretat Alberto Ibáñez, també s'incrementaran les figures professionals que atenen a estes dones i als seus fills i filles, així com la reducció de la ràtio fins a un màxim de 20 places en els centres de recuperació integral o l'ampliació de l'estada en estes instal·lacions, passant de mig any a un any sencer.

Paral·lel a l'augment de places residencials, el secretari autonòmic ha indicat que es generarà una xarxa de vivendes tutelades, "on les dones podran estar fins a un període de dos anys acompanyades per equips multidisciplinaris, i es posaran en marxa una sèrie de mesures per a afavorir l'emancipació i autonomia d'estes dones".

En els centres residencials, ha assegurat Ibáñez, li'ls ofereix un "clima càlid i propici a la convivència solidària entre les dones i els xiquets i xiquetes, amb la finalitat de prestar-los una ajuda psicològica i suport social, facilitant-los els mitjans que els ajuden a superar la situació de violència patida".

Així mateix, des dels centres li'ls facilita també suport a la formació i inserció laboral, "estimulant la seua motivació, promoció de la seua formació general i complementària i suport en la recerca de treball".

Respecte a les 119 dones i 119 menors acollits en els centres especialitzats al llarg del 2016, un total de 58 dones i 64 xiquets han sigut atesos en els dos centres d'Alacant, 40 dones i 43 menors en el de Castelló i 21 dones i 12 xiquets en el de València.Centre d'EmergènciesLa Conselleria disposa d'un centre d'estes característiques e, ubicat en la ciutat d'Alacant, amb 12 places per a dones víctimes i els seus fills i filles i 4 places d'estes característiques en el Centre d'Atenció Integral a Castelló.

És un recurs especialitzat de curta estada, a què s'accedeix a través de la valoració de les professionals de la Xarxa Centres Dona 24 Hores, i ofereix acollida immediata a les dones així com als fills i filles que li acompanyen, prestant allotjament, protecció i suport, així com intervenció psicosocial especialitzada per l'equip professional que l'atén. El període mitjà d'estada oscil·la entre 15 i 30 dies.

Després de la seua estada en este centre i la valoració professional pertinent, es procedeix a la derivació de les dones als diferents recursos existents més apropiats en funció dels seus interessos i necessitats, com poden ser altres centres residencials, Centres Dona 24H, equips base de servicis socials, etc.

Centres de Recuperació Integral

Sota esta denominació la Generalitat compta amb tres centres, el Centre d'Atenció Integral a Castelló amb 35 places (4 d'elles d'Emergències) , el Centre d'Atenció Integral a València amb 24 places i el Centre d'Atenció Integral d'Alacant amb 27 places.

Estos recursos estan destinats a allotjar i atendre durant un període de 6 mesos (amb una proposta de l'equip professional del centre residencial corresponent, es pot ampliar este termini fins i tot 12 mesos) a les víctimes de violència sobre la dona, proporcionant-los un tractament professional integral amb la finalitat de pal·liar les conseqüències del maltractament patit, fomentant la seua autoestima i autonomia personal.

L'accés de les dones als mateixos és sempre a través de la valoració de les professionals de la Xarxa de Centres Dona 24 Hores, que formalitzen les seues propostes a la Direcció General de l'Institut de les Dones i per a la Igualtat de Gènere i a les direccions territorials corresponents.

Destacats