Els PCR als contactes estrets d'un cas amb Covid-19 es realitzaran quan siguen identificats

Sanitat descarta realitzar garbellats a la població per les "dificultats d'interpretació dels resultats"

Guardar

PCR
PCR

Les proves PCR als contactes estrets d'un cas confirmat de Covid-19, la malaltia que provoca el nou coronavirus, es realitzaran en el moment en el qual siguen identificats, amb independència del temps transcorregut des de l'últim contacte amb el pacient, segons es desprén de l'Estratègia de Detecció Precoç, Vigilància i Control de Covid-19, elaborada pel Ministeri de Sanitat.

Es considera contacte estret a qualsevol persona que haja proporcionat cures a un cas com, per exemple, personal sanitari o sociosanitari que no han utilitzat les mesures de protecció adequades, membres familiars o persones que tinguen un altre tipus de contacte físic similar. Així mateix, es considera a qualsevol persona que haja estat en el mateix lloc que un cas, a una distància menor de dos metres i durant més de 15 minuts; o haja viatjat en un mitjà de transport en un radi de dos seients al voltant d'un cas, així com a la tripulació o personal equivalent que haja tingut contacte amb aquest cas.

Segons l'estratègia de Sanitat, la prova PCR es podria prioritzar a persones vulnerables, aquelles que atenen persones vulnerables, convivents o personal sanitari de centres sanitaris o sociosanitaris o essencial o a qui considere la comunitat autònoma en la seua estratègia. No obstant això, tots els contactes estrets, igual que fins ara, hauran de romandre en quarantena durant 14 dies i, si el resultat de la PCR és negatiu hauran de completar aquest període.

Ara bé, l'estratègia elaborada pel departament que dirigeix Salvador Illa estableix que, de manera addicional, i amb l'objectiu de poder reduir la duració d'aquesta quarantena, podria realitzar-se una PCR transcorreguts 10 dies de l'últim contacte amb el cas, podent suspendre's la quarantena en cas de resultat negatiu.

En cas de ser convivents i no poder garantir l'aïllament del cas en les condicions òptimes, la quarantena es prolongarà 14 dies des del final de l'aïllament del cas. Tots els contactes hauran d'estar localitzables al llarg del període de seguiment i evitar la presa d'antitérmics sense supervisió mèdica durant el període de vigilància, amb la finalitat d'evitar "emmascarar i retardar" la detecció de la febre durant la quarantena.

Si durant el seguiment del contacte estret d'un pacient amb Covid-19 aquest presenta símptomes, passarà a ser considerat com a cas sospitós i haurà de realitzar immediatament un autoisolament en el seu domicili, contactar de manera urgent amb el responsable que li estiga realitzant el seguiment o telefonar al 112 o al 061 informant que és un contacte d'un cas de coronavirus. A més, en el cas en el qual de positiu en la prova PCR se'l considerarà cas confirmat de Covid-19.

ELS GARBELLATS POBLACIONALS DE COVID-19 NO SÓN RECOMANABLES

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat desaconsella la realització de garbellats mitjançant la realització de PCR o tècniques serològiques, per les dificultats d'interpretació dels resultats en persones asimptomàtiques i de baix risc i les implicacions en el seu maneig.

En aquest sentit, i segons s'estableix en l'estratègia, només podria considerar-se la seua realització en determinades situacions i sempre sota la recomanació de les autoritats de salut pública. En concret, si les autoritats sanitàries ho consideren, es podran realitzar estudis de garbellat mitjançant proves serològiques en poblacions vulnerables o de major exposició, com a personal sanitari o sociosanitari o residents en residències de majors o altres centres sociosanitaris.

Al mateix temps, Sanitat assenyala que, en el moment actual, no s'aconsella la realització de PCR a persones asimptomàtiques fóra de determinades estratègies de garbellat plantejades dins del sistema sanitari per a la detecció precoç de casos entre els contactes, en poblacions vulnerables en el context de brots o de manera prèvia a algunes actuacions assistencials.

Finalment, el Ministeri assenyala que no s'aconsella tornar a realitzar PCR de nou a les persones asimptomàtiques que ja van tindre una prova positiva que es va negativitzar, donada la "falta d'evidència" en el moment actual de transmissibilitat a partir de pacients que tornen a presentar PCR positiva.

Arxivat a:

Destacats