Els municipis del Rincón de Ademuz i El Valle de Ayora reben 576.476 euros del Fons de Cooperació per a obres i despesa corrent

Rodríguez considera que “no podiem reclamar més aportacions a l'Estat per a la Comunitat i al mateix temps mantenir l'esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”

Guardar

reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila
reunion-fondo-cooperacion-foto_abulaila

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va presentar, al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, el primer Fons Valencià de Cooperació Municipal, que destinarà enguany un total de 41,2 milions d'euros per a “potenciar l'autonomia local dels municipis valencians, tant en inversions com en despesa corrent”, dels quals, més de mig milió d’euros anirà a parar a les comarques del Rincón de Ademuz i El Valle de Ayora, les menys poblades de la província. Tal com va destacar Jorge Rodríguez aquest mecanisme impulsat per les administracions autonòmica i provincial servirà per a “quadrar el cercle del finançament dels municipis valencians”, en resposta a “el que diu l'Estatut d'Autonomia i a les reivindicacions històriques dels alcaldes i alcaldesses”.

Una d'aquestes reivindicacions és la de comptar amb ajuda no solament per a inversions sinó també per a despesa corrent, “ja que en moltes ocasions la qualitat dels serveis depenen d'aquest tipus de despesa, i sense un finançament adequat és difícil mantenir-los”, va explicar el president de la Diputació. En aquest sentit, els ajuntaments podran decidir a què destinen els diners del Fons de Cooperació, les aportacions del qual a més són incondicionades, si per a inversió, per a despesa corrent o per a ambdues.

La distribució dels fons s'ha fet atenent al criteri poblacional, ponderat de manera que es prevalga als municipis més xicotets, la qual cosa ha servit per a beneficiar a les dues comarques valencianes amb menor població. Així, les 7 localitats que conformen el Rincón de Ademuz, que en conjunt no apleguen als 2.500 habitants, rebran un total de 154.359,62 euros, sent Ademús, amb 1.200 habitants, el que compta amb una major assignació, 54.711 euros. La resta d'ajuntaments, rebran quantitats que oscil·len entre els 9.622,68 euros de la Puebla de San Miguel, amb 70 veïns, i els 27.887 euros de Torrebaja, el padró del qual ronda els 430 habitants.

Pel que fa a la comarca del Valle de Ayora, la població total de la qual se situa al voltant dels 10.000 habitants, comptarà amb una aportació de 422.117,04 euros del Fons de Cooperació Local. En la part superior de la taula se situa Ayora, amb 5.400 habitants i 162.661,96 euros d'assignació, i en el costat contrari està Zarra, que amb una mica menys de 500 habitants rebrà 29.295,83 euros. La resta de municipis de la comarca comptaran amb quantitats que van des dels 37.761 als 53.075 euros.

En l'acte de presentació d'aquest nou Fons Valencià de Cooperació Municipal, Rodríguez va destacar les paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, en referència al fet que sense un finançament just de les institucions no hi ha autonomia possible, i en aquest sentit va assenyalar que “no podíem estar demanant més aportacions de l'Estat a la Comunitat i mantenir al mateix temps l'actual esquema de finançament dels nostres pobles i ciutats”.

“Hui és un dia que els alcaldes esperàvem des de fa molts anys. Els municipis fa molt que ens vam anar de casa, però no teníem autonomia”, va afegir Rodríguez, qui va celebrar que “per fi les paraules es converteixen en fets gràcies a aquesta suma d'esforços que permet que els alcaldes estiguem menys sols, que els municipis siguen més independents i els ciutadans una mica més feliços”.  El Fons de Cooperació Local compta amb un total de 41,2 milions d'euros per als municipis de la província de València, gràcies a l'aportació a parts iguals realitzada per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. D’ aquesta manera, la institució provincial continua amb l'aposta iniciada al juliol de 2015 de reforçar l'autonomia local i impulsar les polítiques municipalistes, i que ha suposat entre els anys 2015 i 2016 una injecció de més de 150 milions d'euros que els municipis valencians han pogut destinar a inversions.

Destacats