Els epidemiòlegs asseguren que les mesures per a Setmana Santa no són suficients

La Societat Espanyola d’Epidemiologia veu amb preocupació les elevades xifres d’incidència i d’ocupació hospitalària en altres països de la UE i temen un descontrol de cara a Setmana Santa

Guardar

control cierre perimetral
control cierre perimetral

És difícil conéixer encara els efectes dels contagis durant pont de San José, però, seguint els patrons a l'alça que registren la majoria de les comunitats autònomes espanyoles en els últims dies, tot indica al fet que la quarta onada està molt a la vora. La que també està molt a la vora és la Setmana Santa. Estarà marcada per les restriccions un any més, sí. La mobilitat estarà restringida entre comunitats, també. Toc de queda, restriccions d'aforaments, limitació de persones en habitatges... Un llarg etcètera. No obstant això, els experts epidemiòlegs asseguren que no és suficient.

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) ha aconsellat aquest dimarts limitar la mobilitat "al màxim" de cara a la Setmana Santa. Miren amb por una dura quarta onada que està assotant a molts països de la Unió Europea des de fa dies. Temen l'efecte 'Salvar Nadal', del qual l'Estat espanyol s'ha recuperat no fa més d'unes setmanes. En eixe sentit, fan una crida a la prudència per a evitar "un nou colp del virus" o per a, almenys, "minimitzar el seu impacte". Un impacte que ja és tangible en moltes comunitats espanyoles, les dades de les quals estan lleugerament a l'alça, abandonant la vall de les dues últimes setmanes -no és el cas, encara, de la Valenciana-.

La SEE subratlla que "els territoris haurien de fer marxa enrere en els seus plans de desescalada". Asseguren que la incidència no ha deixat de ser alta en cap zona del país. En efecte, fins i tot els 31 casos per cada 100 mil habitants que té la Comunitat Valenciana són perillosos, malgrat acostar-se al recomanable per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), menys de 25.

D'aquesta manera, veient les tendències dels últims dies i la situació a Europa, els experts asseguren que una relaxació pot tindre com a conseqüència un augment dels casos després de Setmana Santa, d'ingressos i nivells de preocupació, en general, "preocupants". A més, pot suposar "un repunt dels morts i, a més, tindria greus conseqüències en el tractament i el diagnòstic de moltes altres patologies no Covid-19, com el càncer i les malalties cròniques en general, així com les transmissibles".

Assenyalen, en eixa línia, que, si bé s'està avançant en la vacunació, alguna cosa que es preveu millorar, encara hi ha una gran part de la població vulnerable al virus que podria infectar-se. Per aqueixa raó, asseguren que és "crucial" que els no vacunats -i també els immunitzats- "complisquen les mesures de seguretat, prevenció i higiene".

És per això que els experts recomanen exigir a tots els turistes provinents de països amb incidències acumulades altes una "quarantena de deu dies i una PCR negativa recent".

Arxivat a:

Destacats