El turisme valencià, amb una visió poc optimista malgrat les pròximes festes

Els allotjaments rurals o els càmpings resisteixen a la crisi econòmica i sanitària, mentre que els hotels a penes sobreviuen

Guardar

turismo-rural
turismo-rural

Restriccions de mobilitat, tancaments perimetrals, confinaments, reducció d'aforaments... Un llarg reguitzell de limitacions que ha assotat de ple al turisme al llarg d'aquest últim any a conseqüència de la crisi econòmica i sanitària. És per això que el sector afirma rotundament: "No vivim, sobrevivim". Els hotelers asseguren no preveure expectatives de millora, almenys a curt termini.

No obstant això, a les portes del pont de Sant Josep i de Setmana Santa, el turisme valencià albira una mica de llum. Això sí, hauran de conformar-se amb turistes de la Comunitat a conseqüència del pacte entre les comunitats autònomes de cara a Pasqua.

Després de la incertesa durant les últimes setmanes sobre el tancament perimetral entre comunitats autònomes, van ser molts els que es van llançar a reservar en hotels per a les pròximes festes fora de la seua regió. És per això que, després de la corroboració oficial per part les autoritats al llarg de la setmana passada, són molts els hotels que estan experimentant cancel·lacions, com així ho assegura l'Associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec). Malgrat això, l'associació assegura que "estarà oberta entre el 20 i el 30% de la planta hotelera".

L'allotjament rural, en canvi, registra xifres una mica esperançadores. Sembla que, a la vista de la situació sanitària, els turistes s'han bolcat a les escapades a la muntanya i als municipis de l'interior de la Comunitat.

El mateix ocorre amb els càmpings. Han experimentat xifres positives; almenys més que els hotels o les agències de viatges. A pesar que els resultats no siguen "excepcionals", són "acceptables", assegura el sector. En aqueixa línia, espera una ocupació del voltant del 80%. Semblen ser una de les opcions més adequades al context Covid.

JULIOL: EL LÍMIT PER A LA RECUPERACIÓ

El sector hoteler ha sigut un dels més afectats per la pandèmia a Espanya. El novembre de 2020 hi havia 110.000 treballadors menys que en el mateix mes de l'any anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'ells, més de 100.000 estaven afectats amb ERTO. En la mateixa línia, Hosbec estima una pèrdua de 7.800 treballadors relacionats amb el sector en la Comunitat durant l'any passat, el que suposa més del 50% dels treballadors vinculats a hotels valencians.

Malgrat això, a termini més llarg, les principals patronals hoteleres de la Comunitat Valenciana creuen que és el mes de juliol serà determinant: marcarà el "punt de no retorn" de la normalitat. Així ho van manifestar aquest dilluns els seus principals integrants en un esdeveniment a Benidorm. "Ja no és moment de tímides polítiques d'estímul. Necessitem que el 2021 siga l'any de la remuntada del sector hoteler. Per això són imprescindibles els nous bons turístics nacionals", com així ho alerta la patronal hostalera Hosbec.

Destacats