El PP vol que Puig reclame a Sánchez un nou fons per a cobrir les despeses dels ajuntaments en gestionar l'IMV

Guardar

bastidas ppcv ep
bastidas ppcv ep

La portaveu de Política Social del PP en Les Corts, Elena Bastidas, ha demanat al president de la Generalitat, Ximo Puig, "valentia" per a reclamar al president del Govern, Pedro Sánchez, un nou fons per a cobrir les despeses extres dels ajuntaments generats per la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) "per a no posar en risc la tramitació de les ajudes".

Per a això ha presentat una proposta que planteja un nou fons que permeta a les entitats locals que assumisquen la gestió d'aquesta nova prestació, a través de convenis amb l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), "atendre la seua gestió amb garanties i assegurar la tramitació de les ajudes socials ja existents en aquestes".

"Puig ha de tindre perspectiva municipalista pel bé dels valencians i dels ajuntaments", ha assenyalat al mateix temps que ha destacat: "Patim una doble vergonya; d'una banda la Comunitat ha sigut relegada respecte a altres comunitats per a tramitar directament l'IMV i, per un altre, els municipis valencians han de compensar el maltractament que pateixen els ajuntaments per part del PSOE, que no sols expropia els romanents com més necessaris són per a afrontar despeses socials, sinó que a més càrrega a la seua esquena aquest nou recurs".

Segons ha dit, els ajuntaments podran iniciar l'expedient administratiu quan subscriguen amb l'INSS el conveni que els habilite i així, en el marc del corresponent conveni, "podrà acordar-se la posterior tramitació i gestió prèvies". Això significa, ha explicat Bastidas, que les despeses extra derivades d'aquesta gestió hauran d'afrontar-los les entitats locals "exclusivament amb càrrec als ingressos corrents que prevegen obtenir en el mateix exercici en què s'inicie el procediment". "És la recepta típica de l'esquerra: jo convide i tu pagues", ha criticat.

GREUGE COMPARATIU

A més, ha incidit en què determinades comunitats autònomes, podran gestionar aquesta nova prestació, "un greuge comparatiu entre ciutadans d'unes i altres comunitats que contradiu la igualtat entre espanyoles consagrada per la Constitució Espanyola".

Al seu judici, "és imprescindible poder garantir que totes les comunitats autònomes poden participar de la mateixa manera en la tramitació i gestió d'aquesta ajuda si consideren que és el més adequat per als seus ciutadans".

"El Govern central no ha consensuat aquesta mesura amb les comunitats ni amb els ajuntaments ni ha comptat amb l'opinió d'aquestes administracions durant l'elaboració de la norma. Això pot donar lloc a duplicitats i ineficiències en la gestió, a més de generar incertesa i inseguretat jurídica", ha reiterat la diputada.

El PP reclama també "enviar de manera urgent i abans que aquesta prestació entre en vigor a totes les entitats locals l'esborrany del text del conveni que haurien de signar per a gestionar l'Ingrés Mínim Vital perquè puguen analitzar amb els seus serveis tècnics les implicacions econòmiques, jurídiques i de gestió que es deriven".

Destacats