El pla de vacunació massiva de Sanitat es veu reduït a la meitat després de la suspensió “temporal” de Astrazeneca

Les previsions de Conselleria confiaven a inocular 159.000 dosis aquesta setmana

Guardar

vacuna astra
vacuna astra

La paralització de l'administració de la vacuna d'Astrazeneca comença a tindre conseqüències notables en el pla de vacunació massiva que tenia preparat la Conselleria de Sanitat. Aquesta suspensió provoca que 84.000 dosis que es tenien previstes per a injectar es queden en les neveres aquesta setmana, però l'efecte serà encara major si es té en compte que aquesta suspensió tindrà una duració de 15 dies. Aquesta decisió va ser pràcticament conjunta entre els països europeus, després de detectar-se alguns casos de trombes a Alemanya.

La idea al principi era aconseguir les 159.000 dosis inoculades en set dies, però en deixar d'administrar la vacuna d'AstraZeneca es renuncia a la injecció de més de la meitat, 84.000, en concret, un 53%. A això es referia la consellera de Sanitat, Ana Barceló, quan va comunicar la decisió del Consell Interterritorial que obliga la Comunitat Valenciana a rebaixar els seus objectius d'immunització per a aquesta setmana.

Sense AstraZeneca, Sanitat continuarà vacunant amb les dosis de Moderna i Pfizer. Des del departament autonòmic van indicar que hi ha disponibles 56.710 dosis de Pfizer i 17.350 de Moderna per a vacunar a majors de 80 anys o més; pacients ingressats majors de 80 anys o grans dependents en centres de llarga estada i continuar amb la immunització de sanitaris d'hospitals públics.

Aquesta setmana s'estava començant a vacunar al personal educatiu entre 18 i 55 anys amb la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, no aprovada per a persones majors de 55 anys. Per tant, fonts de Sanitat recorden que els grups que s'immunitzaran amb Pfizer i Moderna són els prioritaris per "la seua vulnerabilitat i risc enfront de la covid".

Recentment, Pfizer va comunicar que tindrà 10 milions de dosi extra per al trimestre vinent per a la Unió Europea. No obstant això, la Comunitat Valenciana rebria unes 100.000 dosis extra, les quals "no donen per a molt", segons indiquen des del departament que dirigeix Ana Barceló. Davant aquestes notícies i la paralització de Astrazeneca, comencen a haver-hi dubtes en Sanitat sobre la possibilitat d'arribar al 70% de la població vacunada a l'estiu.

De moment, la Comunitat Valenciana ha administrat 499.394 dosis i 160.507 persones compten amb una pauta completa de protecció enfront de la covid. Això suposa que 321.014 valencians compten amb, almenys, una dosi enfront del coronavirus, això és, un 6% de la població; dels quals la meitat, un 3%, ja té protecció completa.

Calma per als vacunats amb Atrazeneca

Tant fonts de Conselleria com experts consultats llancen missatges de calma per a remarcar que en la Comunitat Valenciana no hi ha hagut "cap reacció adversa preocupant". També deixen clar que el sistema de farmacovigilància funciona i que quan es vacuna s'insisteix als immunitzats que en cas de símptomes poden cridar al centre de salut.

En aquest sentit, a través de la direcció general d'Assistència Sanitària, s'ha remés als professionals sanitaris valencians un protocol d'actuació en el qual es descriuen detalladament els possibles símptomes adversos que puga provocar la vacuna de AstraZeneca i les proves diagnòstiques a realitzar en cada cas.

Al mateix temps, estan preparats els telèfons 900 300 555 i el 112 perquè tots aquells ciutadans que hagen rebut la dosi d'AstraZeneca puguen comunicar les seues consultes, els seus dubtes i qualsevol símptoma advers que poguera sorgir en els 14 dies posteriors a la seua administració.

Els sectors més perjudicats

En total, s'esperava que aquesta setmana reberen el fàrmac d'Oxford 72.000 professionals de centres educatius menors de 55 anys, per la qual cosa el principal col·lectiu damnificat davant la paralització aquesta setmana de la vacuna d'AstraZeneca és el personal educatiu.

D'altra banda, estan els farmacèutics, sobre els quals el seu col·legi professional va denunciar que tots els menors de 55 anys haurien d'haver estat ja vacunats, i els fisioterapeutes, dels quals van assegurar des de la institució oficial que hi ha entorn d'un 40% amb una primera dosi. També hi havia altres 10.000 vacunes reservades per a altres col·lectius que s'estan immunitzant amb AstraZeneca. Especialment, personal sociosanitaris.

Arxivat a:

Destacats