El Pacte per la Mobilitat Segura i Sostenible naix com un 'compromís conjunt per a aconseguir ciutats més segures, accessibles i saludables'

Guardar

Pacto
Pacto

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha assegurat que el Pacte per la Mobilitat Segura i Sostenible és "un compromís conjunt de municipis, diputacions i Generalitat per a aconseguir ciutats més segures, accessibles i saludables".

En el marc de la Jornada Valenciana per la Mobilitat Sostenible, organitzada per la conselleria, més de 40 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, a més de la Diputació de València i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) s'han adherit al Pacte per la Mobilitat Segura i Sostenible.

Segons ha explicat la consellera, "com arreplega a Llei Valenciana de Mobilitat i també reconeix el Pacte, la mobilitat sostenible no és solament un concepte teòric que ha d'inspirar la nostra acció de govern, és sobretot, un dret dels ciutadans que hem d'anar dotant progressivament de contingut en la mesura de les nostres possibilitats". En este sentit, María José Salvador ha afegit que "és necessari continuar sensibilitzant als polítics i als ciutadans sobre les conseqüències negatives que per a la salut i el medi ambient té l'ús abusiu del cotxe en les ciutats".

Metrovalencia, Tram d'Alacant i Tram de Castelló gratis en el dia sense cotxes

Per a la consellera "hem d'utilitzar formes de desplaçament més sostenibles, com el transport públic, la bicicleta o els viatges a peu". Per això, i com a primer pas per a començar a canviar els hàbits de mobilitat, la Generalitat, igual que va fer l'any passat, oferirà servei gratuït en Metrovalencia, en el Tram d'Alacant i en el Tram de Castelló dijous que ve dia 22, coincidint amb el Dia Sense Cotxes. "És un esforç econòmic que fa la Generalitat perquè considerem que val la pena per a conscienciar a la gent i intentar que cada vegada més ciutadans deixen el seu cotxe a casa", ha indicat.

Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible

El "Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible" reivindica la concepció de la mobilitat sostenible com un dret bàsic dels valencians i desgrana, en una sèrie d'objectius, el camí a seguir per a perfeccionar-ho i dotar-ho de contingut.

Entre els objectius destaca impulsar la participació ciutadana, humanitzar les ciutats, potenciar el transport públic, gestionar eficaçment el tràfic, millorar les operacions de càrrega, augmentar la seguretat, crear estratègies de mobilitat segura i sostenible en els desplaçaments laborals, suprimir barreres, reduir emissions i sorolls, introduir noves tecnologies i apostar per una ciutat compacta mediterrània.

Aquest document promogut per la conselleria en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i diputacions, cerca conjuminar esforços entre les diferents administracions ja que, des del Consell, es considera molt important que els ciutadans perceben que en el tema de la mobilitat sostenible les institucions també estan unides.

Així mateix planteja una sèrie de compromisos concrets com executar plans de mobilitat, guanyar espai públic, prioritzar els sòls contigus a la ciutat existents, millorar la seguretat vial, renovar la flota amb vehicles menys contaminants, calmar el tràfic, potenciar l'ús de la bicicleta, crear fòrums de participació, que les institucions adherides podran fer seus progressivament en la mesura de les seues possibilitats.

Planes de Mobilitat de València, Castelló i Alacant-Elx

El primer pas que ha donat la Generalitat és el d'impulsar els plans de mobilitat, ja que, segons ha indicat la consellera, són els "instruments més racionals, efectius i participatius per a fer realitat aquestes polítiques". Cal recordar que l'anterior Govern no havia desenvolupat la Llei de Mobilitat i no havia començat la redacció de cap pla de mobilitat, per això, des del primer moment un dels objectius prioritaris ha sigut engegar aquests plans.

Així, la consellera ha anunciat que prompte eixirà la licitació dels plans de mobilitat sostenible de les àrees de València, Castelló i Alacant-Elx amb una inversió de quasi dos milions d'euros. "Aquests plans són una peça clau per a aconseguir el finançament estatal per al transport metropolità com tenen Madrid i Barcelona", ha recordat Salvador abans d'afegir que, per a l'elaboració d'aquests plans, "es comptarà amb la participació dels ajuntaments i es realitzaran enquestes".

Destacats