El Consell reactiva els centres valencians en l'exterior i incrementa la línia d'ajudes en un 33% per a 2017

Guardar

Oltra_pleno
Oltra_pleno

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que "és molt valuós estar en contacte amb la terra d'origen a través d'un teixit associatiu que ens manté units i que els valencians puguen trobar un trosset de la seua terra allí on estiguen i sentir-se integrats en una Comunitat que vol comptar amb tots ells".

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha presidit la sessió constitutiva del nou Consell de Centres Valencians en l'Exterior (CEVEX), a la qual ha assistit la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, "amb l'objectiu de reactivar els CEVEX, regularitzar la relació amb la Generalitat i convertir el Consell en un òrgan més plural, democràtic i participatiu", ha assenyalat el conseller Alcaraz.

Per la seua banda, la vicepresidenta i portaveu del Consell ha destacat també la pluralitat dels CEVEX i ha valorat que el nou Consell "es converteix a partir de hui en un òrgan de codecisió més participatiu i democràtic, on Generalitat i els centres de valencians fora de la Comunitat tenen el mateix pes, i bona mostra d'això, és esta trobada".

Mónica Oltra ha incidit també que el nou reglament dels CEVEX s'ha elaborat en sintonia amb el Pacte del Botànic i el rescat de les persones i, per això, es prioritzaran a l'hora de rebre subvencions aquells projectes orientats a col·lectius vulnerables".

Increment de les ajudes

Durant la reunió, Alcaraz ha agraït la labor que realitzen els centres de valencians fora de la Comunitat i ha assegurat que "anem a treballar de manera coordinara per a contribuir a dotar de major contingut als CEVEX amb activitats conjuntes".

El conseller de Transparència ha ressaltat com a novetat important per a 2017 l'increment en un 33% de la línia d'ajudes dirigides a les iniciatives que presenten els CEVEX, quantia que passarà de 150.000 a 200.000 euros, "la qual cosa suposa que podran obtenir finançament un major nombre de projectes i es podran realitzar més inversions".

Alcaraz ha explicat que en la subvenció de les iniciatives impulsades per estos centres "es valorarà especialment aquells projectes destinats a col·lectius més desfavorits, a la infància, joves o a les persones majors, així com a la convivència intergeneracional, a les dones i a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones".

Així mateix, el conseller ha destacat que "s'impulsarà la realització d'estudis estadístics i poblacionals sobre els valencians i valencianes en l'exterior per a conéixer les seues necessitats i possibilitar el disseny de polítiques públiques adequades".

En la reunió, s'han exposat les principals activitats previstes per a enguany, entre les quals es realitzaran actes commemoratius de la Casa Regional Valenciana a París, que compleix 70 anys des de la seua fundació, i de la Casa de València a Madrid. Al seu torn, es realitzaran les activitats pròpies de la setmana fallera i una sèrie d'exposicions itinerants en els centres valencians en l'exterior.

Nou CEVEX

D'altra banda, Alcaraz ha anunciat l'engegada d'un nou CEVEX a Valladolid amb 50 socis, la Casa de València a Valladolid, previ informe preceptiu del Consell.

Des de la Conselleria de Transparència s'han realitzat recentment diversos estudis per a avaluar l'activitat dels 56 centres existents fora de la Comunitat que estan donats d'alta en el registre de la Generalitat. En este sentit, s'ha procedit a la dissolució de dos centres que es troben inactius com a entitat, la Casa de la Comunitat Valenciana a Màlaga i l'Associació Casal Valencià a Xina.

Així mateix, s'està valorant la situació d'aquells centres sobre els quals existeixen seriosos dubtes sobre el seu funcionament real perquè, una vegada constatat que es troben inactius, iniciar el procediment de revocació. Es tracta d'un total de 18 centres.

Principals novetats del Consell CEVEX

Entre les principals novetats del nou Consell, cal destacar que per primera vegada, existeix paritat entre la representació dels CEVEX i la Generalitat. A més, si bé està presidit pel Consell, la vicepresidència correspon a un representant dels centres. Així mateix, s'exigeix la representació equilibrada entre homes i dones.

D'altra banda, s'incorporaran a este òrgan l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, un representant de les universitats públiques valencianes, un altre del Consell de Participació Ciutadana, així com del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana. A més, forma part del Consell de CEVEX, amb veu però sense vot, el degà o degana del cos consular acreditat a València.

El nou Consell compta amb 12 representants dels CEVEX d'Espanya, Àsia i Europa, estant representats tots els àmbits territorials excepte Amèrica central que ha quedat vacant al no haver-se presentat candidatures a esta circumscripció.

Es tracta de la primera reunió del Consell de CEVEX després d'aprovar-se el nou reglament dels mateixos pel Consell el passat 22 de juliol, sessió plenària que no se celebrava des de fa 3 anys. El reglament desenvolupa part de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana que estableix el marc legislatiu de la participació ciutadana dels valencians i valencianes residents en l'exterior.

En la sessió constitutiva també han participat la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez, i la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas.

Arxivat a:

Destacats