El Consell demana al Govern central que convoque el CPFF per a avalar els 400 milions addicionals del FLA i comunicar a les CCAA l'escenari per a confeccionar els pressupostos de 2017

Guardar

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha remés una carta al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en la qual li reclama la convocatòria al més prompte possible del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) amb la finalitat de què s'aborde en aquest fòrum la proposta d'objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les Comunitats Autònomes per al període 2016-2019 formulada pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, en compliment del que es disposa en l'article 15 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, conforme a la nova senda fiscal autoritzada per les institucions Europees. Així mateix, li demana que en la reunió el ministeri done a les comunitats autònomes informació tant dels lliuraments a compte dels recursos del sistema de finançament de l'exercici 2017 com de la previsió de la liquidació definitiva d'aquest sistema per a l'any 2015. Ambdues qüestions són essencials perquè les comunitats autònomes puguen realitzar una adequada gestió del pressupost vigent així com per a la confecció dels pressupostos del 2017.

El titular d'Hisenda ha informat de la remissió d'aquesta carta durant l'acte de presa de possessió del càrrec per part de la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, al que ha assistit la resta d'alts càrrecs del departament. Durant la seua intervenció, el conseller ha lamentat que l'actitud del Govern, que fins avui no ha traslladat a les comunitats autònomes quin és l'escenari pressupostari per al pròxim any (lliuraments a compte i liquidació del 2015 que es cobrarà al juliol del 2017), "no és seriosa". "Estem treballant perquè eixa és la nostra responsabilitat i la complirem passada el que passe, però ho estem fent sense un marc de referència", ha insistit el conseller.

També ha criticat l'anunci del ministeri que no aplicarà la flexibilització del límit de dèficit per a 2017, del 0,3% inicial al 0,7% -d'acord amb la nova senda fiscal autoritzada per Brussel·les-, al·legant que està en funcions, tal com es va comprometre amb les comunitats en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera celebrat el 28 d'abril. "No hi ha excuses ni pretextos. No val que diguen que estan en funcions. Hi ha juristes que acrediten que si ben un Executiu en funcions no pot presentar pressupostos ni projectes de llei, sí que pot adoptar totes les iniciatives que siguen necessàries, com és el cas de la informació que se sol·licita, per l'interés general", ha assenyalat el conseller.

"És que no són d'interés general la sanitat, l'educació i la dependència de tots els ciutadans? Perquè tots els ciutadans depenen per a açò de les comunitats, que ara mateix no saben què diners tindran per a eixos serveis públics essencials". "No és possible que es comprometeren a una cosa a l'abril i encara no s'haja formalitzat. No és seriós", ha recalcat el conseller.

"Volen guanyar temps per a retardar el finançament"

Vicent Soler també ha informat en l'acte de presa de possessió de María José Mira que ha remés una altra carta al ministre Montoro en la qual li sol·licita que prosseguisca els tràmits per a l'engegada de la Comissió d'Experts sobre la reforma del finançament autonòmic. En concret, li demana que es requerisca formalment a les comunitats autònomes i, en particular, a la Comunitat Valenciana la presentació d'experts i la fixació d'un termini per a la formalització d'aquestes propostes.

En la missiva, Soler recorda que el Consell de Ministres va anunciar el passat 8 d'abril la "futura creació" d'una Comissió d'Experts. En el CPFF del 15 d'abril, després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ho reclamara, l'Executiu central va acceptar obrir aquesta Comissió d'Experts a les comunitats autònomes. D'aquesta manera, les autonomies podran presentar noms d'experts per a integrar-se en eixe fòrum. No obstant això, transcorreguts cinc mesos des d'aquell anunci, no s'ha obert termini ni requerit a la Comunitat Valenciana per part del ministeri per a la formalització del seu representant en aquesta comissió. Per aquest motiu, el conseller insta a l'adopció de les mesures per a engegar el fòrum d'experts.

"És possible -trasllada el conseller al ministre- que l'engegada d'aquest fòrum independent no siga una acció prioritària per al seu Govern en aquests moments però puc assegurar-li que per als valencians i les valencianes és apressant que aquest es constituïsca i puga abordar com més prompte millor el procés de revisió i reforma del Model de Finançament posat que està en risc la prestació de serveis públics essencials per al nostre dia a dia". El titular d'Hisenda recorda que la previsió inicial del ministeri era que la composició d'aquesta comissió quedara fixada en la següent reunió del CPFF després de la del 15 d'abril, que va anar el 28 d'abril.

Per a Soler, el fet que no s'haja avançat en aquesta qüestió "és un símptoma d'indolència" per part del Govern central i també de voluntat de "guanyar temps". "El sistema de finançament autonòmic fa ja molt temps que havia d'haver-se reformat i no s'ha fet perquè l'Executiu actual no té interés", ha lamentat Soler.

Destacats