El Consell aprova el projecte de llei que regula la funció social de l'habitatge

Guardar

PLE_1
PLE_1

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei per la Funció Social de l'Habitatge de la Comunitat Valenciana, de manera que, després d'haver conclòs el termini d'exposició pública i una vegada incloses les al·legacions, el text s'enviarà ara als Corts per a la seva tramitació definitiva.

En la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha posat l'accent que el primer projecte de llei aprovat en aquesta legislatura és precisament el que fa referència a transformar un principi constitucional en un veritable dret, la qual cosa situa a la Comunitat Valenciana entre les societats més avançades en el desenvolupament i la garantia d'aquest dret, que vincula la propietat a la funció social d'habitatge.

D'aquesta manera, la nova normativa concep l'habitatge com un servei d'interès general i aproxima el dret de l'habitatge als pilars bàsics de l'Estat de Benestar, després de la sanitat, l'educació o la dependència.

Amb aquesta norma es fa efectiu el dret a un habitatge assequible, digna i adequada i es dóna resposta a la demanda ciutadana en generar polítiques públiques d'habitatge, ampliar el parc públic, així com evitar, en la mesura de les competències de la Generalitat, els desnonaments dels sectors més desfavorits de la societat.

L'estació de metro Joaquín Sorolla-Jesús recupera el seu non originari.

En un altre ordre de coses, el Consell ha autoritzat a la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a canviar el nom de l'estació de metro Joaquín Sorolla-Jesús, per la de Jesús, que era la denominació originària."Quan es compleixen deu anys de l'accident que ha quedat gravat en la memòria dels valencians i les valencianes, el Consell vol sumar-se al record de les persones que van perdre la vida i rendir novament homenatge als familiars que, amb la seva presència a la Plaça de la Verge, es van convertir, un mes darrere l'altre, en la memòria viva dels quals ja no estaven", ha indicat la vicepresidenta.

Oltra ha posat l'accent que "un poble amb dignitat i coratge no oblida i un govern que representa dignament a un poble amb el seu coratge no esborra els noms dels llocs de les tragèdies".

En la seva opinió, "canviar de nom un lloc no fa que s'esborrin els fets que van ocórrer i, per això, l'estació de Jesús tornarà a la seva denominació originària. És una altra manera de reparar la memòria de les víctimes".

"Anem a seguir reivindicant el que és just per a la Comunitat"

D'altra banda, preguntada sobre els resultats electorals del passat diumenge, la vicepresidenta ha indicat que el Consell "va a seguir reivindicant i exigint, estigui qui estigui, allò que s'està demandant de forma unànime per part de totes les forces polítiques, els empresaris i empresàries, els sindicats, les universitats o el teixit social, que és el finançament just. No volem ser més que cap, però no volem ser sempre menys que tots".

Oltra ha insistit que una altra de les reivindicacions serà la regularització del deute "perquè això és una llosa que a mitjà termini fa inviable aquest autogovern. Necessitem que es regularitzi el deute a causa de la infrafinanciació perquè no és una qüestió de gastar més, sinó d'ingressar menys, al marge de tota la ruïna, el saqueig i la corrupció".

La vicepresidenta ha indicat també que uns altres dels fronts que seguirà reivindicant el Consell són "les inversions territorializades; una infraestructura tan important per a nosaltres com el corredor mediterrani; o el contracte programa del transport per a la ciutat de València, que tenen Madrid, Barcelona i Sevilla i València no".

"Aquestes qüestions són fonamentals perquè els valencians i valencianes puguem sortir cap a davant. El Consell les va a reivindicar i exigir, estigui qui estigui al Govern, des del respecte i la llibertat institucional", ha assegurat Oltra.

Altres assumptes

La vicepresidenta ha avançat també que en la propera nòmina del mes de juliol, els empleats i empleades públiques de la Generalitat cobraran la part de la paga extra, "que va confiscar el govern de Rajoy", que quedava pendent.

Així mateix, el Consell ha aprovat les bases reguladores per a la concessió directa de subvencions als ajuntaments o entitats locals menors que participen al programa de gratuïtat de llibres de text XarxaLlibres i que tenen com a objectiu compensar les despeses corresponents a la seva part de cofinançament del programa per al curs 2015-2016. L'import màxim benvolgut d'aquestes ajudes ascendeix a 502.483,08 €.

L'Ordre 17/2015 per la qual es regulen les bases de les ajudes als ajuntaments per fer efectiu el programa Xarxa Llibres estableix que el programa es cofinança amb l'aportació d'un terç de l'import del cost de la convocatòria per part de cada administració: Generalitat Valenciana, diputacions provincials i ajuntaments que participen.

No obstant això, determinats ajuntaments no han pogut executar el programa per constar informe desfavorable sobre la seva sostenibilitat financera. Es tracta de les entitats locals d'Aigües, Bigastre, Castielfabib, Cullera, Finestrat, Foios, la Pobla Llarga, Silla i Monòver.

En l'àmbit sanitari, el Consell ha donat el vistiplau a tres acords de col·laboració subscrits per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per ajudar a persones malaltes de parkinson, dany cerebral i per a l'atenció bucodental de persones amb diversitat funcional.

D'aquesta manera, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública aportarà 50.000 euros a l'Associació Parkinson València per al finançament de diversos programes i serveis dirigits a l'atenció de persones malaltes de Parkinson i a les seves famílies.

També col·laborarà amb la Fundació Dany Cerebral Ateneu Castelló de la Comunitat Valenciana. Aquest conveni té com a objectiu finançar amb 26.000 euros les despeses derivades del transport i l'assistència a persones afectades per lesions cerebrals durant el 2016.

Finalment, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública subvencionarà amb 50.000 euros a Creu Vermella Espanyola per garantir l'atenció bucodental de persones amb diversitat funcional durant l'any 2016.

Destacats