El benestar social i la mobilitat sostenible, pilars del Botànic

Es compleixen sis anys de l’acord de govern entre PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, en l’equador d’una segona legislatura marcada per la crisi sanitària

Guardar

Negociaciones botanic oltra puig dalmau-8
Negociaciones botanic oltra puig dalmau-8

El Govern del Botànic compleix sis anys i arriba a l'equador d'una segona legislatura marcada irremeiablement per la Covid-19. El tripartit conformat per PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, ha hagut de reorientar els reptes establits en l'acord de govern signat en el 2019 a causa de la crisi sanitària, que ha obligat a marcar noves prioritats.

En l'acord d'investidura es va signar un document de 21 pàgines en els quals es va detallar des de la "transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica" fins al feminisme, l'ocupació o la indústria. Uns objectius distribuïts en sis eixos: emergència climàtica, violència masclista, serveis públics, ocupació, política valenciana i progressivitat real.

En el Seminari de Govern de Tardor 2020, acte que té com a missió analitzar i planificar els objectius en els quals ha de treballar el Consell i que es va celebrar l'octubre de 2020, la vicepresidenta Mónica Oltra va explicar que el Consell ha complit amb el 56% dels objectius marcats en el Seminari d'Hivern de Febrer, "un percentatge inferior als anteriors perquè el govern s'ha bolcat a atendre la pandèmia del coronavirus". Això suposava que fa sis mesos s'havien complit el 71% dels propòsits marcats en el conjunt de la nova legislatura.

SUPERAR EL CENTRALISME ESPANYOL

Un dels objectius que s'havia marcat per a aquesta etapa era superar l'Espanya macrocefàlia "del centralisme ineficient". Per a això, en aquests mesos s'està treballant a la "Commonwealth mediterrània" amb la institució governamental catalana per a començar la col·laboració institucional en diferents àmbits, des de Memòria Democràtica fins a les relacions comercials, l'espai radiotelevisiu així com la comunicació en la llengua pròpia del territori comú.

Un enteniment que ja s'ha impulsat amb el govern de les Illes Balears, amb el qual ha programat una cimera que aglutinarà a tots els sectors dels dos territoris.

En aquesta mateixa línia va la lluita de Puig contra el dúmping fiscal de Madrid, i és que quan al president se li pregunta sobre aquesta situació, és més que clar, ja que considera indefugible el debat sobre "el 'dúmping' fiscal de Madrid" i defensa el model alemany de descentralització.

FINANÇAMENT JUST

D'altra banda, el Botànic es va marcar l'objectiu d'aconseguir l'Espanya equitativa del finançament just i l'harmonia fiscal, defensant un nou sistema de finançament autonòmic així com la lluita contra l'infrafinançament del territori valencià que, en dades, en 2020 cada valenciana i valencià va rebre 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l'Estat, o 839 menys que l'autonomia millor finançada, la qual cosa equival a un 10% i 29% menys de recursos, respectivament.

Després d'anys de treball, en aquestes últimes setmanes s'ha fet un pas destacat: el Congrés va aprovar àmpliament una moció presentada per Compromís en la qual es comprometia a abordar aquest debat abans que acabe 2021.

PLA CONVIVINT

La Generalitat Valenciana va presentar fa dues setmanes el primer pla d'infraestructures de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana 2021-2025. Un pla que, durant els pròxims anys i sota el nom de Pla Convivint, no sols dignificarà la xarxa pública de serveis socials amb nous models residencials, més humanitzats i centrats en les persones, i amb una aposta clara per acostar els recursos a la ciutadania, sinó que comptarà amb una inversió de 561 milions d'euros amb els quals la Comunitat Valenciana garantirà un sistema públic de qualitat.

Com va explicar la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, el Pla Convivint se centra en uns objectius fonamentals: cobrir les necessitats garantint una equitat territorial; la disminució del temps de desplaçament; l'eficiència temporal i econòmica; i la lluita contra la despoblació.

LLUITA CONTRA LA DESPOBLACIÓ

Precisament la despoblació és una de les problemàtiques valencianes que més ha lluitat el Consell per doblegar. Les mesures de lluita contra la despoblació van experimentar l'increment més gran en matèria pressupostària aquest 2021, ja que l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) disposa aquest any de 6,6 milions d'euros, un increment del 29,2% respecte a 2020.

En concret, el fons per a municipis en risc de despoblament compta amb 3 milions d'euros, responent al compromís adquirit pel Consell d'assegurar la cohesió territorial i evitar que es produïsquen desequilibris en el territori de la Comunitat Valenciana.

MOBILITAT SOSTENIBLE

Però si per alguna faceta destaca el Botànic és per la gran aposta per la mobilitat sostenible. La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat que encapçala Arcadi España està impulsant un pla de millora de la xarxa ciclopeatonal en tota la Comunitat Valenciana amb l'objectiu completar aquests itineraris no motoritzats per a connectar municipis i disposar d'una xarxa contínua, segura, funcional, ordenada i jerarquitzada, que siga una alternativa a la mobilitat tradicional. Així, hi ha 2.400 quilòmetres de vies de ciclovianants noves planificades i 500 quilòmetres de vies segregades del trànsit motoritzat.

Dins d'aquest apartat destaca l'impuls a la Línia 10 de Metrovalencia, una infraestructura rellevant represa per l'actual govern valencià, i en la qual en aquest any es destinaran 26,3 milions. Un projecte clau per a la ciutat que connectarà el barri de Natzaret amb el centre de València, a través del carrer Alacant.

Destacats