El 80% dels pacients amb obesitat redueixen les seues comorbiditats després d'una cirurgia metabòlica

Guardar

SAN_obesidad
SAN_obesidad

Actualment, s'estima que existeixen 400 milions de pacients amb diabetis en el món, el 90% dels quals són de tipus 2. A la Comunitat, un de cada deu valencians rep en l'actualitat algun tipus de tractament per a la diabetis. De fet, en el primer trimestre de 2015 un total de 472.064 valencians (un 9,46% de la població) havia sigut diagnosticat amb aquesta patologia i estava en mans d'un professional sanitari.

La diabetis és una malaltia que cursa amb nivells elevats de sucre en sang hagut de ben a la falta de producció d'insulina en el pàncrees en la diabetis tipus I, o a la resistència perifèrica a l'acció de la insulina a causa del sobrepés en la diabetis tipus 2, de fet, el 90% dels diabètics són del tipus 2 o de l'adult.

Aquesta glucèmia elevada pot arribar a deteriorar la retina i ocasionar ceguesa, en el renyó causa insuficiència renal i en els nervis perifèrics i els gots sanguinis condiciona falta d'aportació d'oxigen als teixits, així com mala cicatrització, la qual cosa provoca úlceres tòrpides que poden arribar a exigir amputacions de membres inferiors. Tot açò pot arribar a repercutir en una esperança de vida de fins a 10 anys menys per als pacients diabètics. Per açò, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública "està implantant el Pla d'Assistència Integral i està abordant la diabetis des de tots els fronts, també des de la cirurgia", ha destacat el doctor Francisco Pomares, coordinador del Pla Assistencial Integral del Pacient Diabètic de la Comunitat.

Fins ara, el personal mèdic indicava la cirurgia bariàtrica a un grup de població obesa, amb un índex de massa corporal entre el 40 i el 50, amb comorbiditats associades a l'obesitat, com la diabetis tipus 2, la hipertensió, la dislipèmia o l'apnea del somni.

"No obstant açò, a causa de l'epidèmia mundial de diabetis i obesitat, estem començant a dirigir les intervencions també a la resolució de les comorbiditats, fins i tot en pacients amb sobrepés o obesitat de grau I, que no són obesos, però tenen diabetis. Açò és el que cridem cirurgia metabòlica. Aquesta relació causa conseqüència ha resultat tan evident que ha donat lloc a un nou terme, sorgit de diabetis i obesitat: diabesitat", ha explicat el doctor Carlos Sala, de la Unitat de Cirurgia Endocrí-Metabòlica de l'Hospital La Fe i coordinador del Curs de Diabesitat i Cirurgia Metabòlica. El doctor Sala ha afegit que l'objectiu d'aquest curs és informar i formar als metges d'Atenció Primària en els beneficis que té la cirurgia sobre la resolució i millorança de les comorbiditats associades a l'obesitat, a més de la pèrdua de pes".

D'aquesta manera, segons el doctor José Luis Ponce, responsable de la Unitat de Cirurgia Endocrí-Metabòlica, "el pacient ideal per a la cirurgia bariàtrica i metabòlica és aquell que va a beneficiar-se, no solament de la pèrdua de pes que s'aconsegueix amb ella, sinó també de la millorança de les malalties que s'associen a l'obesitat, com la diabetis, la hipercolesterolèmia, la hipertensió arterial, etc". Així, encara que fins ara es dirigia a pacients amb obesitat molt accentuades, estem comprovant que també es beneficia d'aquest tipus de cirurgia els pacients amb obesitats no tan importants, però amb diabetis de mal control, que estan responent bé a la cirurgia metabòlica.

Per aquest motiu, s'amplien les indicacions a un altre tipus de pacients que van a poder beneficiar-se de la remissió de comorbiditats fins a un 80% dels casos (diabetis, hipertensió arterial, hipercolesterolèmia, etc). Els pacients aconsegueixen amb aquesta cirurgia una pèrdua de fins al 70% de l'excés de pes, i arriben fins i tot al pes ideal en incorporar hàbits de vida saludables, com a exercici físic i dieta sana i equilibrada. Així, poden recuperar aqueixos anys d'esperança de vida que la diabetis els restava.

Gràcies a la laparoscòpia aquesta cirurgia és mínimament invasiva, la qual cosa redueix el dolor, l'agressió d'una intervenció i les complicacions post quirúrgiques. Els pacients poden eixir d'alta de l'hospital 48 hores després, i toleren dieta líquida sense necessitat que tornen a requerir insulina ni altres tractaments per a la diabetis.

Arxivat a:

Destacats