Divisió de Botànic i oposició davant una iniciativa sobre la "correcta quantificació" de morts

Cs al·ludeix a la "distorsió" en les dades oficials i als "morts oblidats" i el PSPV nega voluntat d'ocultació de morts

Guardar

corts-presupuestos
corts-presupuestos

La Comissió de Justícia de les Corts ha rebutjat, amb els vots del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), una proposició no de llei plantejada per Ciutadans, que sí que ha sigut secundada pel PP i Vox, sobre "la garantia del correcte funcionament dels registres civils de la Comunitat i la correcta quantificació de les víctimes mortals causades per la pandèmia" del coronavirus.

En concret, la iniciativa demanava instar al Govern central que s'encarregue als instituts de medicina legal de la Comunitat i a la totalitat de mèdics forenses la col·laboració necessària amb els registres civils perquè "puga quedar constatada la causa inicial fonamental de la defunció en el cas d'aquelles ja inscrites des de l'1 de març en què apareguen sospites o factors racionals de probabilitat" de Covid-19.

També reclamava que el Govern sol·licitara al CGPJ que es dirigisca als jutges encarregats dels registres civils valencians perquè d'ara en avant "es vetle perquè es faça una identificació, com més precisa millor, de la causa inicial o fonamental de la mort en tots aquells casos en què apareixen processos patològics o causes intermèdies que puguen considerar-se compatibles o sospitosos amb el coronavirus".

A més, demanava que des de la Conselleria de Justícia s'implementaren les mesures complementàries necessàries per a agilitar els tràmits necessaris per a inhumar els morts durant la pandèmia i dotar als registres del personal de reforç necessari; i que es posaren en marxa les mesures de prevenció de riscos laborals necessàries en totes les oficines del registre civil.

El diputat de Cs Vicente Fernández ha explicat que les dades de l'Institut de Salut Carles III estimen un "excés de mortalitat" en la Comunitat Valenciana del 22 de març al 6 de maig de 1514 persones, la qual cosa suposa "una distorsió" amb les dades oficials de morts per Covid, que són "els morts oblidats en aquesta pandèmia, els oblidats per la veritat oficial".

Ha subratllat que jutges dels registres civils ja han mostrat la seua "sospita" en aquest sentit, i ha remarcat que "amb silenci no hi ha respecte als morts" i "no es pot ocultar la magnitud de la tragèdia".

El 'popular' José Císcar ha mostrat el seu suport a la iniciativa, atés que "una de les majors dissorts d'aquesta pandèmia és no poder conéixer la xifra real de víctimes" i "moltes famílies no podran saber amb certesa si la mort va ser deguda a la Covid o a una altra causa, amb tot el que això comporta", ja que "no podran exercitar accions legals en defensa dels seus legítims drets perquè no podran acreditar una relació de causalitat".

"Les morts són molt superiors als anys precedents i, a excepció de la Covid, no hi ha hagut, afortunadament, cap circumstància excepcional", ha subratllat, com a accidents o catàstrofes naturals, per la qual cosa "no hi ha dubte que és per la Covid".

Segons ha asseverat, no té dubte que al final se sabran aqueixes dades dels registres civils i es podran comparar amb anys anteriors, per a saber amb major aproximació "la magnitud de la tragèdia". Ha indicat que "no seria difícil una major diligència del Govern perquè els ciutadans pogueren saber la veritat, però per a això és necessària una sensibilitat que no s'està tenint".

José María Llanos (Vox) ha subratllat que el respecte a les víctimes "és la veritat, no l'ocultació i el secret", i "les coses no estan funcionant amb relació al càlcul dels morts amb sospita" de coronavirus, alguna cosa que posen de manifest els mateixos jutges dels registres civils, ha subratllat.

"No hi ha llum i taquígrafs respecte al que està ocorrent", ha insistit, per la qual cosa veu "imprescindible" el suport a la proposta de Cs.

Per part seua, la socialista Rosa Peris ha demanat que no es confonga en parlar de les dades de defuncions, perquè el Ministeri de Sanitat ofereix el de defuncions confirmades amb PCR com exigeix l'OMS, mentre el registre civil dóna fe pública de la defunció: "Estem parlant d'informacions diferents, elaborades amb metodologia diferent i que serveixen a objectius diferents".

"DEIXEN DE REPARTIR OMBRES"

Al seu judici, "falten a la veritat i al rigor els qui intenten confondre" i qüestionen la credibilitat de les dades, ja que "tots els governs estan oferint la informació de què disposen, ningú vol ocultar res, deixen de repartir ombres".

També ha subratllat que en la Comunitat Valenciana s'està informant de morts sense PCR però amb vincle epidemiològic i que el Ministeri de Justícia ha dictat una desena de resolucions respecte als registres civils, com una instrucció de remissió de dades que permeta a les autoritats sanitàries posar el focus en els llocs on l'índex de mortalitat ha augmentat: "S'està fent tot l'esforç possible perquè puguem conéixer fins a l'últim detall del qual està passant".

Al seu judici, aquesta iniciativa de Cs és "innecessària, extemporània i ajuda a contribuir als qui estan aprofitant la campanya" per a "desvirtuar" al Govern i "llançar el mantra de l'ocultació de dades".

Nathalie Torres (Compromís) també ha qualificat d'"extemporània" la proposta, detallant les mesures implementades des del Ministeri de Justícia sobre aquest tema amb la mateixa fi que es planteja en la iniciativa.

A més, ha considerat que és "poc coherent" que Cs s'abstinguera en l'última comissió fa tres mesos davant una proposta per a preservar els registres civils en els jutjats de pau.

"LA VERITAT NO POT BASAR-SE EN UNA SOSPITA"

La diputada de Unides Podem Estefania Blanes ha preguntat a Cs si el que pretén és que "una probabilitat es convertisca en afirmació" i ha instat a no utilitzar públicament les xifres "per a llançar les víctimes a la cara com fan alguns partits".

"La veritat no pot basar-se en una sospita, si no es van fer proves en el seu moment, desgraciadament per falta de disponibilitat de PCR, ara mateix no es poden transformar aqueixes sospites en una realitat fundada; transparència sempre, però amb rigor", ha agregat.

El diputat de Cs ha replicat que els qui estan "desacreditant les institucions" són "aquells que contribueixen a l'ocultació" i que no plantegen que a tots els morts se'ls reconega com a víctimes del coronavirus, però sí aquells casos en sospita sense altres circumstàncies afegides.

Al seu judici, el PSPV perd la seua "humanitat" amb el seu vot en contra i ja no representa al "socialisme humanista". "Als altres els done com a causa perduda", ha dit en referència a Compromís i Unides Podem.

Rosa Peris li ha respost que no hi ha "cap voluntat d'ocultació" i "prou dura és aquesta pandèmia amb les dades que tenim". També ha precisat que el seu 'no' no significa estar en contra del que planteja, sinó que es deu al fet que "el que està demanant s'està realitzant".

Destacats