Director de la FAO a Espanya: "No estem anant pel bon camí"

Guardar

Dia Mundial Alimentacion CEMAS
Dia Mundial Alimentacion CEMAS

El director de l'Oficina de l'organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Enrique Yenes, ha assegurat aquest dimecres a València, durant la celebració dels actes commemoratius del Dia Mundial de l'Alimentació, que "no estem anant pel bon camí", perquè "lluny d'acostar-nos a l'objectiu Fam Zero, en els últims anys s'està registrant una nova tendència a l'alça en tot el planeta, especialment a Àsia, Àfrica, Hispanoamèrica i Carib, malgrat que la producció planetària d'aliments duplica les necessitats".

L'acte s'ha celebrat en les recentment obertes instal·lacions del Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible (CEMAS) de València, amb participació de l'alcalde, Joan Ribó; la presidenta sortint de l'Assemblea General de les Nacions Unides, María Fernanda Espinosa; l'alta comissionada per a l'Agenda 2030 del Govern d'Espanya, Cristina Gallach, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Durant la jornada, els experts en alimentació han dibuixat el panorama actual de l'alimentació en el món i la seua evolució en els últims anys, així com la projecció per al futur. Així, assenyalen que enfront de la tendència a l'alça de la fam en el planeta, "de manera paradoxal, el nombre de persones amb sobrepés i obesitat creix també en tots els països, amb el seu conseqüent increment de malalties de diferent tipologia".

De fet, actualment, 890 milions de persones passen fam en el món, mentre que 672 milions d'adults i 124 milions de xiquets pateixen obesitat. A tot això, se sumen els efectes que els processos de cultiu, processament, distribució i consum tenen sobre la sostenibilitat i l'equilibri ambiental, i sobre el canvi climàtic, que han sigut també assenyalats en la jornada.

Segons s'ha exposat, en l'actualitat només nou espècies de plantes representen el 66 per cent de la producció total de cultius, mentre que al llarg de la història, han sigut més de 6.000 les espècies que s'han cultivat per a obtenir aliments.

Per part seua, Ribó ha donat la benvinguda a tots els assistents a València, una ciutat que, ha destacat, "des de 2015, ha iniciat el camí cap a un sistema alimentari més just, sostenible i resilient mitjançant l'impuls de processos de relocalització del sistema alimentari i des dels principis inspirats en la sobirania alimentària, l'agroecologia i l'economia social i solidària".

La "principal fita" del "nou rumb" de la política municipal afavorida pel Govern local ha sigut, segons Ribó, precisament la creació del CEMAS, amb el suport directe de la FAO i de l'ONU, després de la Capitalitat Mundial de l'Alimentació que València va exercir en 2017. Recentment s'ha creat el Consell Alimentari Municipal, "que està cridat a ser l'instrument polític municipal per al desenvolupament dels principals objectius alimentaris", ha recordat l'alcalde.

DIAGNÒSTIC

De manera paral·lela, des de la Regidoria de Serveis Socials s'ha anunciat el projecte immediat d'elaboració d'un Diagnòstic sobre la pobresa alimentària a la ciutat de València.

Tant el director de l'Oficina de la FAO a Espanya com Espinosa; Gallach i Mollà han elogiat la iniciativa del municipi de València de crear el CEMAS i la seua aposta per la sostenibilitat i l'alimentació urbana sostenible i solidària.

COL·LABORACIÓ

L'alcalde ha detallat les conseqüències positives de la col·laboració entre la FAO i l'Ajuntament en els últims anys, en sectors com a cultius, nutrició, distribució, consum o erradicació de plagues.

Ribó, a més, ha subratllat el fet que, actualment, més de la meitat de la població mundial viu en un entorn urbà, percentatge que es preveu que vaja creixent, "i en aqueix nou espai d'acció la ciutat de València ha d'exercir un paper protagonista en l'estudi i planificació de polítiques dirigides a sistemes alimentaris urbans sostenibles de la mà de FAO", ha afirmat.

Per això, Ribó ha instat a la ciutadania a prendre consciència "del que suposa la posada en marxa d'un centre com el CEMAS, que compta amb el suport tècnic de FAO i rampell d'altres socis al més alt nivell".

Destacats