Dir-li adéu al plàstic

La Comunitat Valenciana prohibirà els plàstics d’un sol ús en 2020 i, per aquesta raó, importants entitats i empreses valencianes comencen a acomiadar-se d’aquest material

Guardar

reciclaje plastico
reciclaje plastico

Segons una enquesta realitzada per l'empresa Unilever, el 33% dels espanyols concep el plàstic com la segona preocupació mediambiental més important, només per darrere del maltracte animal. El plàstic sempre ha sigut un dels majors enemics del medi ambient, tot i que els éssers humans sempre l'hem concebut com un material més que ens facilitava la nostra vida diària. Mai hem vist el plàstic com una greu amenaça per al medi ambient. Ara, després de dècades fent un ús exagerat del plàstic en el nostre dia a dia, i amb l'auge de l'activisme ecologista per tot arreu d'Europa, ens adonem que el plàstic ha de sortir de les nostres vides, ja que, al contrari, acabarem destruint progressivament el món on vivim. Ara, sembla que hem pres consciència que el plàstic està inundant els nostres mars i oceans, fent que milers d'hàbitats naturals siguen envaïts per tones d'aquest corrosiu i innecessari material. Com diu el refrany, val més tard que mai. I, en aquest cas, no podem retardar-nos més.

El Pla Integral de Residus, posat en marxa per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural a finals de 2018, contempla prohibir la comercialització de plàstics d'un sol ús en 2020 en la nostra comunitat, sempre que es puga substituir per un altre material. Els bastonets de les oïdes, per exemple, tornarien a estar fets de fusta fina, igual que el pal dels Chupa-chups. També, les càpsules de café de plàstic serien substituïdes per un altre material i s'acabaria amb l'ús abusiu dels plàstics en els embolcalls de la fruita.

Com ja hem dit, aquest Pla Integral s'activaria en 2020, un any abans de la data límit que va dictaminar el passat gener la Unió Europea per tal d'eliminar els utensilis de plàstic d'un sol ús. La UE, abans de posar en marxa aquesta decisió, va consultar als fabricants i a les marques, independentment. El 70% dels primers i el 80% dels segons va coincidir en la necessitat i urgència de l'actuació. A més, el 72% de les empreses va afirmar haver reduït l'ús de bosses de plàstic durant 2018, res a veure amb el 38% de les quals va reduir el plàstic l'any anterior.

Empreses valencianes com Mercadona ja han eliminat de forma definitiva les bosses de plàstic d'un sol ús dels seus supermercats. Aquesta cadena solament ofereix als seus clients tres tipus de bosses: les de paper, les de  ràfia i les que contenen un 50%-70% de plàstic reciclat procedent de l'embalatge recuperat en les seues tendes. Aquest procés va culminar en abril d'enguany, però s'inicià a mitjans de 2018 en 66 tendes; progressivament, ha anat implantant-se en la resta de supermercats de Mercadona.

Altres cadenes semblants a la de Juan Roig també han començat a reduir l'ús del plàstic en els seus supermercats. És el cas de la cooperativa valenciana Consum que, des del darrer abril, pretén reduir en un 80% el plàstic del supermercat. La cadena estima que aquesta substitució suposarà un estalvi de 873 tones de plàstic a l'any. Una altra cadena que, malgrat no ser valenciana, començarà a reduir el plàstic en la nostra comunitat serà Lidl, la qual ja ha iniciat la reducció d'aquest material a Madrid, a Catalunya i a les Illes Balears.

Fora del sector de l'alimentació i de les cadenes de supermercats, els valencians comptem amb un dels primers parcs de tota Europa en eliminar el plàstic d'un sol ús dels seus restaurants. Parlem del Bioparc que, amb la creació d'una campanya de conscienciació i educació amb el lema "Açò no és plàstic", du des de gener d'aquest any sense vendre cap utensili de plàstic d'un sol ús.

La Comunitat Valenciana, a més de ser una de les comunitats espanyoles que més avançada està pel que fa a la reducció del plàstic en els nostres comerços, també és la que més creixem d'Espanya en reciclatge de plàstic i llandes. Segons Ecoembes, els valencians reciclàrem l'any passat més que en 2017, creixent d'aquesta manera un 14%. La comunitat va reciclar durant 2018 un total de 167.754 tones d'envasos domèstics, un 4,6% més que l'any anterior.

Des de fa poc més d'un any, els valencians estem acomiadant-nos -i seguim acomiadant-nos- del plàstic a marxes forçades a causa de la data límit imposada per la UE i, també, amb motiu del fort arrelament, durant els últims mesos, d'una consciència mediambiental latent en tota Europa. Ara, per fi, toca preparar-se per a dir-li adéu al plàstic, ja que, al contrari, haurem de dir-li adéu al nostre estimat planeta.

 

Destacats