Compromís urgeix al Govern central a crear un Pla Antifrau coordinat amb totes les administracions tributàries

Guardar

dinero intervenido ep
dinero intervenido ep

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Aitana Mas, ha presentat una proposta perquè el parlament valencià inste el Consell a demanar al Govern de l'Estat espanyol que cree un Pla Antifrau estatal per a garantir una lluita contundent i estructurada contra el frau fiscal. Es tracta d'un Pla que es realitzaria en coordinació amb totes les administracions tributàries de l'Estat.

Sobre aquest tema, ha explicat que la construcció d'un sistema tributari equitatiu és "el camí que ha de seguir una política social i econòmicament progressista" i "ara, més que mai, a l'inici de la crisi econòmica que tenim davant arran dels efectes de la pandèmia, necessitem garantir l'obtenció d'aquests recursos, per a atendre l'emergència sanitària i social, i reconfigurar el nostre model econòmic".

"Aquesta eixida s'ha de construir sobre els pilars d'equitat econòmica i justícia social, per la qual cosa s'ha de facilitar a les autoritats fiscals l'accés als mecanismes necessaris per a garantir aquests principis", ha assenyalat.

No obstant això, "desgraciadament, la fiscalitat s'enfronta a importants "traves que limiten la seua capacitat d'acció i distorsionen la seua utilitat com a instrument, entre ells el frau" i ha advertit que aquesta pràctica té "un important cost social que, de nou, incideix més fortament sobre els col·lectius més vulnerables, ja que són aquests els que més necessiten recursos i, per tant, als qui més se'ls priva".

Així, ha evidenciat que el cost del frau fiscal "va molt més enllà dels milions que puguen deixar d'ingressar les arques públiques" i "la importància recau especialment en el cost que deriva del que no s'ha pogut destinar a sanitat i investigació, a medi ambient, a educació, a benestar social, o a indústria".

MÉS MITJANS

"El treball que es realitza des de les diferents administracions tributàries de l'Estat és essencial per a destapar els casos de frau que es produeixen en l'economia. Per això caldria incloure dins del Pla Antifrau estatal un augment de la dotació de mitjans materials i personals en matèria informàtica i de tecnologies de la informació i la comunicació (Tics), per a aconseguir facilitar el treball que es realitza en l'àmbit de la lluita contra el frau fiscal, millorant l'eficàcia i l'eficiència del desenvolupat fins al moment", ha explicat Mas.

En aquesta línia, ha recordat que el cas de l'administració en matèria tributària valenciana, l'Agència Tributària Valenciana (ATV) "només recapta i regula una part dels impostos que es paguen en el nostre territori" mentre que "l'altra part és gestionada des de les institucions estatals, la qual cosa implica que l'ATV se centra en la gestió i el control de la part dels tributs que entra dins de les seues competències".

Per això, ha reclamat articular una lluita contra el frau clara i contundent en l'àmbit estatal, d'acord amb la línia seguida des d'Europa, que estiga coordinada amb totes les administracions tributàries de l'Estat, per a "aconseguir millorar l'eficiència i l'eficàcia del seu treball".

"Ens trobem davant una situació d'emergència social i sanitària, en la qual hem de garantir la millor gestió possible dels recursos, la qual cosa implica centrar els nostres esforços en què la nostra població aporte recursos de manera equitativa. El frau fiscal suposa un dels majors obstacles per a aconseguir una recaptació justa. Per tant, hem d'articular i possibilitar una lluita més estructurada i coordinada contra aquesta pràctica, que maximitze l'eficiència de les nostres administracions tributàries", ha conclòs la diputada Aitana Mas.

Destacats