Cebrián confia en que el ministeri complisca l'anunci de mesures contra la falta d'aigua

Guardar

Visita_riego
Visita_riego

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, confia que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient complisca amb diligència les mesures anunciades divendres passat contra la sequera, "ja que responen a les reiterades demandes fetes des del Consell per a afrontar la falta d'aigua que afecta bona part del territori valencià".

Adverteix, en tot cas, que són insuficients. Troba a faltar, així mateix, "tan sols una menció de la bassa de regulació del transvasament Xúquer- Vinalopó de Sant Diego, en Villena, que fa anys sense reparar".

L'anunci d'impulsar actuacions per a augmentar la capacitat de producció de la dessaladora de Torrevieja, fins a aconseguir els 80 hm3, fet per la ministra junt amb el president de Múrcia, arriba huit mesos després que Elena Cebrián demanara per carta a la ministra en funcions, Isabel García Tejerina, que augmentara la producció de la planta, a la que anteriors governs de la Generalitat van arribar a comparar amb una central nuclear.

"No pot desaprofitar-se una instal·lació com la de Torrevieja que és l'única que permet distribuir els recursos per la zona reguívola del transvasament i que", escrivia la consellera el 17 de febrer passat, "en cas de perpetuar-se l'actual situació de sequera, tal com apunten les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia, s'enfrontaria a una gravíssima situació de falta d'aigua en els pròxims mesos".

Aprofitant l'altaveu del congrés de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Cebrián va tornar a demanar este mes al ministeri major sensibilitat amb la nostra situació de sequera. Per això, des del Consell s'espera amb interés la pròrroga dels actuals decrets de sequera que la ministra va anunciar per al consell de ministres d'este divendres, encara que preferiria que la "mesura estrela no fóra la sobreexplotació dels pous de sequera".

Encara que, a posteriori, la ministra va informar succintament la consellera de les opcions analitzades en la reunió amb el govern murcià, Elena Cebrián lamenta que, "una vegada més, no s'haja comptat amb la Generalitat per a adoptar mesures que afecten els usuaris, regants i territori valencià".

"La bona governança de l'aigua", assenyala, "exigeix consensos i no és raonable que s'excloga a la Generalitat de reunions on es valoren opcions que afecten el seu territori"

"Entra dins de la lògica i la lleialtat institucional comptar amb El Govern valencià", més encara, afig, "quan hi ha iniciatives que es refereixen a una dessaladora instal·lada a Alacant i sobre la qual el govern valencià ha reclamat reiteradament l'atenció com a part de la solució per als problemes hídrics alacantins, en una visió de conjunt i de futur sobre l'aigua davant d'un horitzó d'escassetat i canvi climàtic".

En eixe sentit, Elena Cebrián reitera la necessitat que el ministeri redoble els esforços en l'aplicació d'energies alternatives en el dessalatge, per a reduir el consum energètic i l'impacte ambiental d'estos processos.

Destacats