Boira destaca el repte del Consell de connectar la Comunitat Valenciana amb la xarxa europea de transport i les principals zones logístiques

Guardar

El secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, Josep Vicent Boira, ha destacat el compromís de la Generalitat de connectar la Comunitat Valenciana amb la xarxa europea de transport i les principals zones logístiques i desenvolupar al màxim les oportunitats de la localització territorial, litoral i de trànsit del territori valencià.

Boira ha participat a Barcelona en la III sessió dedicada a les comunitats autònomes que, amb el lema Per què invertir en la nostra comunitat autònoma?, s'ha celebrat en el marc del Saló Internacional de la Logística i la Manutenció, SIL 2016.

En la seua intervenció, el secretari autonòmic ha recordat la importància de la localització ja que "bona part del futur dels territoris vindrà de la gestió correcta del factor locacional i de les polítiques que reforcen la connectivitat". En aquest sentit, ha explicat "la Comunitat Valenciana es troba inserida en tres corredors essencials de gran futur logístic: el corredor Mediterrani, el corredor Mediterraneocantàbric (Sagunt-Saragossa) i l'enllaç entre Madrid i el port de València, primer del Mediterrani en nombre de contenidors i cinqué d'Europa".

Així mateix, ha valorat que la Comunitat Valenciana estiga dins de l'eix mediterrani, la zona més pròspera i exportadora d'Espanya, "que impulsa el PIB i evita la desacceleració del creixement d'Espanya. A més, la Comunitat lidera el creixement del PIB en el corredor Mediterrani, juntament amb Balears, en el primer semestre de 2016, amb un creixement del 4,1%, molt per damunt de la mitjana espanyola del 3,4%, i Catalunya i Múrcia completen processos econòmics semblants".

A açò cal afegir, segons Boira, que l'eix mediterrani és una zona de futur pels creixements demogràfics i la immigració i que, de les 50 empreses mitjanes més dinàmiques d'Espanya de la llista Top50, es concentra en aquesta zona el 68%.

A aquests factors cal sumar, ha continuat Boira, que la Comunitat Valenciana "és un territori amb una economia en reestructuració que disposa d'una taxa de cobertura d'exportacions/importacions positives, amb sectors exportadors equilibrats (semimanufactures, alimentació, automòbil, manufactures de consum) i amb una gran experiència en exportació a Europa (66 % del seu mercat), sense perdre de vista altres destinacions (13 % Amèrica, 12 % Àsia)".

De la mateixa manera, ha reiterat que "encara que les dotacions valencianes d'infraestructures són menors a la mitjana espanyola a causa de les escasses inversions del Ministeri de Foment, són més productives que la mitjana espanyola" i que "per cada euro invertit en territoris i infraestructures com el corredor Mediterrani s'espera un retorn de sis euros de PIB".

El futur logístic de la Comunitat Valenciana

En opinió del secretari autonòmic, "el futur logístic de la Comunitat Valenciana passa per tres vectors: el desenvolupament del corredor Mediterrani en la Xarxa TEN-T (Trans-European Transport Network), la intermodalitat i el desenvolupament del ferrocarril de mercaderies. Grans oportunitats associades a l'activitat econòmica de la regió i la seua localització".

Així, ha fet referències a les grans instal·lacions logístiques de què disposa la Comunitat, com ara Parc Sagunt, el Parc Logístic de València (PLV), el futur desenvolupament intermodal de la Font de Sant Lluís, així com "altres zones logístiques en el nord i el sud del territori valencià, que ara s'estan estudiant".

Finalment, Boira ha indicat que cal dissenyar i planificar "les infraestructures i les zones logístiques com a instruments associats i al servici de l'activitat econòmica, vectors on la rendibilitat jugue un paper fonamental i on la connexió amb les activitats productives i exportadores siga essencial. Tot açò es troba a la Comunitat Valenciana".

Reunió amb el secretari d'Infraestructures català

Durant la seua visita a Barcelona, Boira s'ha reunit també amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat catalana, Ricard Font, per a tractar sinergies entre les dos comunitats.

En aquesta trobada entre els dos secretaris autonòmics s'han abordat les principals qüestions d'infraestructures d'interés tant per al territori de la Comunitat Valenciana com de Catalunya.

Destacats