Arcadi España destaca la seguretat en la tramitació de plans afectats per inundabilitat

S'engloba dins del Pla d'Acció Territorial sobre prevenció del risc d'inundacions, que "aclareix el marc competencial"

Guardar

191021_Presentacion_Guia_Patricova arcadi españa gva
191021_Presentacion_Guia_Patricova arcadi españa gva

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat a Orihuela, que la Guia Tècnica d'Aplicació del Patricova "introdueix una major seguretat jurídica a la tramitació de plans i programes afectats per inundabilitat".

En la presentació de la guia del Pla d'acció territorial sobre prevenció del risc d'inundació en la Comunitat Valenciana, Patricova, als alcaldes de la Vega Baixa així com als agents socials implicats, el conseller ha assenyalat que és un instrument "de gran utilitat tant per a administracions com per a la ciutadania en general, ja que aclareix tot el marc competencial que presenta una certa complexitat arran de l'aplicació de la Directiva d'avaluació i gestió del risc d'inundació, i la seua transposició a la legislació espanyola".

Per al conseller, amb aquest document s'ha fet "un exercici de transparència administrativa en facilitar la difusió dels criteris en la gestió d'aquest risc que s'apliquen en la Conselleria". Així mateix ha subratllat el gran paper informatiu i formatiu que té la guia per a tota la ciutadania, "lloc que presenta de manera clara i didàctica tots els processos i elements que configuren l'anàlisi i la gestió d'un risc de gran impacte en la Comunitat Valenciana".

Així, ha continuat el conseller, "des que va començar l'aplicació del Patricova en 2003, i dirigint els creixements a zones menys vulnerables, s'ha evitat l'ocupació d'unes 15.000 hectàrees de sòls inundables, amb una població potencial de 500.000 habitants".

Segons ha explicat Arcadi España, "cal tindre en compte que la Comunitat Valenciana és el territori d'Espanya amb més risc d'inundacions i hi ha tres àrees on aqueix risc és major, el litoral de Castelló, la Ribera Alta i la Vega Baixa" i ha indicat que "el 12% del territori de la Comunitat Valenciana, unes 280.000 hectàrees i 600.000 habitants estan en zones inundables, i en el cas de la comarca de la Vega Baixa aconsegueix el 50% de la seua superfície i més de 100.000 habitants".

En aquest context, Arcadi España ha ressaltat que la Comunitat Valenciana i la Vega Baixa "són un territori magnifique amb grans oportunitats i tot el que siga avançar a prevenir serà molt millor que després curar i reconstruir".

En opinió del titular d'Obres Públiques, "si continuem treballant com les estem fent, comptarem amb fons de totes les administracions per a establir les bases d'una Vega Baixa més forta i més preparada per a afrontar aqueixes inclemències meteorològiques".

Guia tècnica d'aplicació del Patricova

La Guia tècnica d'aplicació del Patricova de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ofereix una explicació dels conceptes tècnics utilitzats en l'anàlisi i gestió del risc, el seu abast i sentit dins dels informes d'inundabilitat per a fer comprensible a tots els públics el coneixement que es té de la perillositat i vulnerabilitat enfront del risc d'inundació en la Comunitat Valenciana.

També aclareix el marc competencial entre les demarcacions hidrogràfiques i la conselleria competent en ordenació del territori, on concorren les seues legislacions i les seues cartografies. La Guia explica el caràcter complementari de totes dues i els criteris de decisió que s'adopten en la conselleria en cada cas, facilitant la transparència de les decisions.

De la mateixa manera aclareix el marc legislatiu aplicable i els seus règims transitoris, en funció de la situació jurídic-urbanística dels plans i projectes que s'estan tramitant. D'aquesta forma s'ofereix una major seguretat jurídica a aquests instruments i els ajuntaments tenen accés a conéixer els criteris que han d'aplicar en les llicències municipals i en general en els instruments de desenvolupament dels plans urbanístics municipals.

La Guia serveix per a reduir costos als ajuntaments i particulars en la tramitació dels estudis d'inundabilitat, que són els que concreten el risc i poden modificar les cartografies oficials. En aquest sentit, la guia mostra diferents casos d'inundabilitat i proposa quin ha de ser la documentació adequada per a cada cas i evita, en la majoria de les vegades, documentació costosa i no gaire útil per a la definició i gestió del risc.

Igualment, exposa les mesures correctores que es poden adoptar, tant per a reduir la perillositat de la inundació com la vulnerabilitat de persones i béns, analitzant cadascuna de les mesures i la conveniència d'adoptar-les en funció de les variables que generen el procés d'inundació. La guia recomana com menys nocives per al medi ambient les d'ordenació del territori i gestió de la infraestructura verda.

Finalment, contesta a 82 preguntes procedents de tècnics municipals i experts involucrats en la gestió del risc d'inundació que responen a tots els dubtes i aclariments necessaris per a l'aplicació correcta del Patricova en la tramitació dels plans i projectes que poden estar afectats pel risc d'inundació.

Destacats