Alcaraz: «Diàlegs d'Estiu ha renovat la sensibilitat creixent del Consell amb la societat alacantina»

Guardar

Logo_Dialegs_d'Estiu
Logo_Dialegs_d'Estiu

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha fet balanç de la participació i desenvolupament del Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs d'Estiu celebrat a Alacant. Entre 650 i 700 persones han assistit durant esta setmana a les diferents activitats que s'han organitzat a este fòrum que pretén promoure els valors cívics necessaris per al desenvolupament d'una democràcia avançada així com reflexionar col·lectivament, amb la participació de la ciutadania, sobre els reptes que això representa.

En este sentit, el conseller ha assegurat que s'han cobert els dos principals objectius. D'una banda, «reunir a tots els membres del Consell en els diàlegs amb la ciutadania, on han assistit tant persones a títol individual com representants d'entitats i altres institucions, la qual cosa té un valor afegit», ha dit Alcaraz. D'altra banda, ha destacat la celebració de seminaris i conferències amb experts en les diferents matèries i que també han tingut una alta participació. Així les coses, el conseller ha mostrat la seua satisfacció perquè «hem complit totes les expectatives». A més, per a Alcaraz Diàlegs d'Estiu ha suposat «una oportunitat per a renovar la sensibilitat creixent del Consell amb la societat alacantina». «És un valor afegit el fet que s'haja produït esta trobada del govern valencià amb els alacantins i alacantines», ha dit.

El Fòrum Ètica Pública i Democràcia-Diàlegs d'Estiu ha estat dividit en tres parts on s'ha tractat i s'ha raonat al voltant de les grans àrees que agrupa la conselleria: la responsabilitat social, la cooperació, la transparència i la participació. Un dels espais més innovadors i multitudinaris ha estat les 'Trobades del Consell amb la ciutadania', on els participants han tingut l'oportunitat de preguntar i debatre obertament amb totes i tots els membres del govern valencià. «Es tracta d'aposta per la proximitat i el diàleg en l'acció política com a exercici de participació i transparència», segons Alcaraz.

Una segona part dels Diàlegs d'Estiu ha sigut les 'Converses Obertes' amb noms propis com ara Ramón Jauregui, Adela Cortina, Javier de Lucas i Josep Ramoneda. I per últim els diferents seminaris per a la formació, la reflexió i l'intercanvi d'experiències com ara el curs sobre com treballar la participació i l'associacionisme des dels ajuntaments; els mitjans de comunicació davant els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU; la reunió de la Xarxa +50.000 que agrupa els consistoris més poblats de la Comunitat Valenciana; la jornada de defensories municipals dels veïns; experiències de participació juvenil amb el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana o el XIII Encontre de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional sota el lema «Paritat i Democràcia: una invitació al futur».

Entre les conclusions de les jornades destaca que la nova cultura de la transparència s'està convertint en un dels indicadors per mesurar la qualitat democràtica de les nostres institucions. Pel que fa a la responsabilitat social, s'ha discutit sobre la seua incorporació a la contractació pública com a eina de transformació per guanyar en sostenibilitat, justícia social i solidaritat. S'ha debatut sobre l'estratègia per incorporar a les polítiques públiques espanyoles els Objectius de Desenvolupament Sostenible que ha definit l'ONU en la seua Agenda 2030. I també s'han donat als ajuntaments eines pràctiques per encetar plans de participació en l'àmbit local més enllà de reglaments i normatives.

El conseller Manuel Alcaraz ja ha anunciat que es celebrarà una segona edició del Diàlegs d'Estiu l'any que ve, encara per concretar el lloc, on podrien tindre cabuda trobades d'alcaldes i alcaldesses dels municipis de la Comunitat Valenciana així com incloure la participació de representants d'altres comunitats autònomes. També ha agraït la col·laboració de la Universitat d'Alacant en l'organització d'este fòrum.

Destacats