L'incendi de Llutxent afecta a quatre àrees naturals

Guardar

INCENDIO-LLUTXENT
INCENDIO-LLUTXENT

L'incendi forestal declarat dilluns passat a Llutxent (València) i que afecta sis localitats de les comarques valencianes de la Vall d'Albaida i La Safor ha afectat quatre àrees naturals i d'especial protecció per a les aus: la de Montdúver-Marjals, Serres de Montdúver i Marxuquera, els paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, segons ha informat SEU/BirdLife en un comunicat.

En concret, el foc ha arribat a les zones centrals de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Montdúver-Marjals de la Safor i al Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Serres del Montdúver i Marxuquera, àrees naturals que formen part de la Xarxa Natura 2000 i protegides per la seua importància per a la conservació de les aus, hàbitats i flora.

A més d'altres àrees com la Drova, Montdúver o Marxuquera, l'incendi ha afectat als paratges naturals de Parpalló-Borrell i el Surar de Pinet, que gràcies a la seua situació i climatologia especial, albergaven formacions singulars, d'"extraordinari" valor ambiental a escala regional, al costat de matolls i boscos de carrasca.

Pel que fa a l'avifauna, el conjunt de serres litorals que formen aquests espais protegits acullen "interessants" poblacions de rapaces, entre les quals destaquen les espècies reproductores, l'àguila marcenca, l'àguila calçada, el mussol real i l'àguila real.

No obstant això, el major interès de l'àrea recau sobre la presència de tres parelles reproductores d'àguila cuabarrada al voltant de l'àrea cremada, amb exemplars nascuts enguany.

"PREOCUPACIÓ" PER ALTRES PARATGES

El tècnic de SEU/BirdLife a la Comunitat Valenciana Pablo Vera ha explicat que, en aquests moments, la "preocupació" radica que l'incendi avance cap a la Serra del Buixcarró, Pla de Corrals i Quatretonda, que, amb les zones afectades aquests dies, "suposen les àrees naturals que havien aconseguit una maduresa en les seues formacions vegetals i comunitats faunístiques gràcies a haver-se alliberat dels incendis forestals que han afectat les serres adjacents en els últims anys".

Des de SEU/BirdLife han manifestat "tot el seu suport i ànims" per als bombers forestals, serveis d'emergència, brigades d'extinció d'incendis i agents mediambientals i forestals que "es troben lluitant per preservar aquest important enclavament per a la biodiversitat valenciana".

"GESTIÓ AMB PERSPECTIVA PAISATGÍSTICA"

El fet que l'incendi haja afectat diverses urbanitzacions i haja causat el desallotjament d'unes 3.000 persones dels seus habitatges "torna a posar sobre la taula la necessitat de protegir el medi ambient i garantir la seguretat dels ciutadans".

Per això, l'associació ha reclamat que s'incloga en la "gestió i ordenació del territori una perspectiva paisatgística" i que es "redefinisquen" els models d'interfície urbà-forestal, "on les urbanitzacions es troben immerses dins de les masses forestals, provocant un alt risc d'incendis".

Destacats