L'ex alcalde popular de Gandia, Arturo Torró, en la banqueta d'acusats per malversació de cabals i frau en la contractació

Torró s'asseu al costat d'un altre empresari i cinc persones més acusats per uns contractes de serveis públics de comunicació audiovisual televisiva

Guardar

Arturo Torró
Arturo Torró

El Jutjat d'Instrucció número 3 de Gandia (València) ha acordat obrir judici oral a l'exalcalde d'aquesta localitat amb el PP, Arturo Torró, a qui el fiscal acusa de malversació de cabals i frau en la contractació en relació amb uns contractes de prestació de serveis públics de comunicació audiovisual televisiva a través de l'empresa pública Iniciatives Públiques de Gandia, que va acabar pagant mig milió d'euros de diners públics a una empresa privada.

El jutjat acorda l'obertura de judici oral contra Torró i un empresari, que són contra els qui dirigeix l'acusació el ministeri fiscal, i contra altres cinc persones més, als qui acusa l'acusació particular, entre ells un exedil i una exassessora del llavors alcalde.

Així consta en un acte del passat 17 de març i en el qual la jutge fixa l'Audiència per a l'enjudiciament del cas i una fiança de responsabilitat civil en quantia de 4.020.000 euros, que hauran de prestar conjuntament i solidàriament els acusats, i amb una part per a una mercantil, en la seva condició de responsable civil subsidiari (480.000 euros).

Segons el fiscal, els fets es remunten a desembre de 2011, quan 'Iniciatives Publiquis de Gandia-S.A.O', va rebre un encàrrec de gestió de l'Ajuntament de Gandia per a la realització de les activitats de comunicació que fins al seu tancament poc abans venia exercint la televisió municipal.

Ajuntament de Gandia

IGP, a través del procediment de contractació per invitació, va adjudicar en 2012 dos contractes de prestació de serveis públics de comunicació audiovisual televisiva a dos mercantils, per més d'1,7 milions d'euros cadascun, i per a tres anys.

Abans d'aquests contractes, el desembre de 2011, una de les empreses va efectuar una cessió de les obligacions derivades del contracte del qual resultés adjudicatària en favor de l'altra, que va ser la que va realitzar de fet els treballs corresponents a les dues.

En data 10 de febrer de 2013, es va concertar entre l'empresapública i la primera de les mercantils la resolució del contracte de febrer de 2012, per suposades dificultats no concretades, i va assumir IGP l'obligació de pagar a la mercantil la quantitat de 500.000 euros de diners públics, "sabent que no hi havia causa que ho justifiqués, causant un clar perjudici per a les arques públiques", assenyala el fiscal.

La primera transferència es va realitzar el 7 de juny de 2012, abans fins i tot que s'acordés la resolució i la indemnització a favor de la mercantil. Segons el fiscal, va anar Torró qui, aprofitant la seua condició d'alcalde i president del Consell d'Administració d'IPG, utilitzant l'empresa municipal IPG, "va concebre va promoure i va assumir l'obligació" del pagament d'aquest import amb diners públics a l'altra empresa, amb la col·laboració de l'altre acusat, com a representant d'aquesta mercantil.

Destacats