Gandia, localitat pionera en la construcció de la pau des del municipalisme

Guardar

_AO_5899 copia
_AO_5899 copia

El Fons Valencià per la Solidaritat, en el marc del projecte "València per la Pau", cofinançat per la Diputació de València i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gandia, ha realitzat en la capital de la Safor la jornada "ODS16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte", la qual ha comptat amb la presentació institucional d'Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià i Regidor de Serveis Socials a l'Ajuntament de Vila-real; Diana Morant, Alcaldessa de Gandia; i Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València.

Al seminari, que ha comptat, a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19, amb totes les mesures i recomanacions indicades per les autoritats sanitàries, també han assistit diferents edils procedents de prop d'una vintena de municipis entre els quals es trobava la regidora delegada de Relacions Internacionals a l'Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil.

La jornada ha comptat amb la projecció del documental "Els Fils del Tauler", presentada per José Gayà, director d'aquest. Aquesta projecció ha exposat les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, i ha sigut seguida d'un espai per a la reflexió col·lectiva que ha comptat amb la participació de Claudia García Giraldo, refugiada colombiana, i Lemadla Kori, refugiada sahrauí; totes dues protagonistes del documental. Posteriorment, Jesús A. Núñez Villaverde, Codirector de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, ha realitzat una ponència centrada en la reflexió sobre les línies d'actuacions que s'han de realitzar en l'àmbit de la prevenció dels conflictes i de la construcció de la pau. Finalment, Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Pau i ex-Director de la UNESCO, ha exposat des d'una mirada col·lectiva la cultura basada en la pau i la no-violència, així com la importància de la cooperació i la solidaritat en la construcció global d'aquesta.

"València per la Pau" és un projecte que té l'objectiu d'acostarl'ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) en la població valenciana, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans, mitjançant diverses activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no-violència.

Durant la seua intervenció, Diana Morant ha recordat que Gandia forma part d'aquest òrgan des de fa 20 anys i que la col·laboració entre les diverses administracions és fonamental per a posar en marxa projectes descentralitzats i municipalistes per a construir un món més just i equitatiu.

L'alcaldessa ha informat que, basant-se en els valors i principis de l'Agenda 2030 de l'ONU, l'actual executiu que presideix està treballant des de l'àmbit local en els objectius globals de l'Agenda 2030. "Per responsabilitat, i perquè és un bon marc de treball que posa en l'eix de la presa de decisions públiques a les persones. I, a Gandia, hem de continuar treballant per a adaptar-nos als Objectius 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, amb el qual enfortirem la pau universal i l'accés a la justícia social. Dos aspectes que garanteixen la dignitat en la vida".

"La pandèmia ens ha tornat a recordar que les amenaces són globals i davant aquesta classe d'amenaces només s'ix amb unió" va declarar Morant qui ha insistit que Gandia és una ciutat pionera en polítiques d'integració. "Vam ser dels primers municipis a disposar d'un Pla d'Immigració Municipal. Un document clau per a establir les estratègies i les polítiques de cara a la integració dels nous veïns i veïnes a la ciutat, des del consens polític, cívic i social".

Un altre aspecte que va posar en valor ha sigut la participació de Gandia en projectes de cooperació internacionals que han possibilitat que hospitals, centre i col·legis a tot el món que porten en nom de Gandia amb orgull.

Finalment, l'alcaldessa ha animat als assistents a la jornada a "emprendre noves vies de col·laboració enfocades en l'educació per al desenvolupament i basades en la Cultura de la Pau i la no-violència. L'articulació entre municipis cooperants que duu a terme tant la Diputació de València com el Fons Valencià per la Solidaritat, és fonamental per a cosir aliances amb les institucions que marquen camins de treballs comuns més eficaços i una duració major".

Destacats