Ontinyent reforça la seua capitalitat en el sector tèxtil valencià

Després d’anys de treball, el Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana pren forma amb la recepció de la primera fase de les obres i l’anunci de l’impuls a la fase final

Guardar

jorge rodriguez recepcion obras museo textil ontinyent
jorge rodriguez recepcion obras museo textil ontinyent

El Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, situat a Ontinyent, està més prop de convertir-se en una realitat després que aquesta setmana haja tingut lloc la recepció de les obres de la primera fase del projecte. Un projecte que porta dècades de treball i que, després de molt d'esforç, ha permés confluir moltes sensibilitats i el suport tant de les administracions com de la patronal tèxtil.

S'ha fet una inversió inicial que arriba als 910.000 euros i ha estat realitzada per part de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament d'Ontinyent i Caixa Ontinyent.

S'ha fet una inversió inicial que arriba als 910.000 euros i ha estat realitzada per part de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament d'Ontinyent i Caixa Ontinyent

Segons destaquen fonts municipals, s'ha aconseguit dur endavant entre tots i totes un projecte molt interessant que situa a Ontinyent com a lloc fonamental i estratègic de la indústria tèxtil. Es tracta d'un museu autonòmic que destaca la capitalitat de la ciutat en el sector tèxtil de les comarques de la Vall d'Albaida i l'Alcoià, una zona de llarga tradició en aquesta indústria, amb un pes específic dins de l'economia valenciana, i que va saber reinventar-se després la crisi econòmica de 2008 que va afavorir a l'entrada de productes xinesos, i que ha sabut també redirigir la seua producció en l'actual crisi derivada per la pandèmia amb la creació del clúster tèxtil per a la fabricació de productes sanitaris.

Amb aquesta recepció de les obres per part de l'alcalde d'Ontinyent i president de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, Jorge Rodríguez, acaba la primera fase de l'actuació, que ha consistit en l'enderrocament de diverses naus de l'antiga Fàbrica de Revert i l'adequació d'una d'elles, rehabilitant i conservant part dels seus elements originals.

Ací es traslladarà aviat la part expositiva que hi ha actualment al Palau de la Vila, l'embrió del Museu del Tèxtil, una mostra del material que s'exposarà finalment. Per a concretar tot el que els visitants podran gaudir en un futur, primer es realitzarà un pla museístic que determinarà tot allò que s'exposarà del material que es disposa.

D'ací a poc temps s'efectuarà el procés per a la contractació de la segona fase per import de més d'1 milió d'euros. La redacció i adjudicació de les obres serà en 2021 i l'execució de les mateixes serà entre 2022 i 2023

Un espai que, a més de posar en valor la història del sector, plantejarà una mirada cap al futur disposant en aquestes instal·lacions la seu de l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL).

Rodríguez també ha avançat que s'efectuarà d'ací a poc temps el procés per a la contractació de la segona fase per import de més d'1 milió d'euros. La redacció i adjudicació de les obres serà en 2021 i l'execució de les mateixes serà entre 2022 i 2023. Concretament, està previst que s'adeqüe una segona nau, la més propera al riu Clariano, que servirà també com a espai expositiu que permetrà albergar tota la mostra prevista.

Més de 900.000 euros d'inversió i 600 m² d'espai expositiu

La signatura de la recepció d'obres es produïa pocs dies després que la bona marxa del projecte quedara exposada a l'última reunió del patronat de la Fundació, on es repassava l'actuació iniciada a la tardor de 2019 que ha permés recuperar un espai multifuncional aprofitant elements originals al sostre, les bigues, part de caravista preexistents i els arcs amb què es comptava, convertits en grans finestrals. Cal recordar que a més de l'espai expositiu de prop de 600 m² es compta amb una zona d'oficines i una parcel·la exterior de 1.300 m² amb arbrat i mobiliari urbà.

Les obres han suposat una inversió de 910.000 euros (700.000 euros de la Generalitat Valenciana, 170.000 de l'Ajuntament i 39.000 de Caixa Ontinyent per al projecte d'obra encarregat a l'equip d'arquitectes local Torró Soler); i permeten donar pas a una segona fase que comptarà amb 750.000 euros de l'Ajuntament i la Unió Europea a través del programa EDUSI; 400.000 euros de la Diputació de València i 74.500 de Caixa Ontinyent, que novament assumirà els costos de la redacció del projecte.

Trasllat de les peces exposades al Palau de La Vila

A la reunió del patronat de fa uns dies també es constatava la intenció de traslladar d'ací a poc temps les peces actualment exposades a "l'embrió" del futur Museu que fins ara s'havia mostrat al Palau de La Vila, per tal de començar a utilitzar el nou espai de forma provisional.

A més de l'espai expositiu de prop de 600 m² es compta amb una zona d'oficines i una parcel·la exterior de 1.300 m² amb arbrat i mobiliari urbà

En aquest sentit, cal destacar que a la reunió del patronat es constatava que l'Ajuntament d'Ontinyent destinarà al seu pressupost per a 2021 una partida de 15.000 euros per a activitats del museu, i altra de 30.000 euros per al projecte de museïtzació que es farà en paral·lel al projecte d'obra de la segona fase, per tal que confluïsquen els projectes d'obra i museïtzació.

Per part dels diferents patrons de la Fundació es va valorar molt positivament la marxa del procés de creació del nou museu autonòmic, un projecte del qual es venia parlant des de fa dues dècades i que ara, després de l'impuls donat per les administracions i la caixa d'estalvis, servirà per a recuperar un important edifici d'arquitectura industrial local per al seu ús com a espai creatiu, divulgatiu i d'impuls al sector.

Destacats