Ontinyent presenta un manual per al tractament informatiu de la conducta suïcida als mitjans de comunicació

Ha estat elaborat dins el Pla d'Acció Municipal contra el Suïcidi, comptant amb participació de mitjans locals, la Unió de Periodistes, la Federació de Salut Mental i ADIEM

Guardar

jorge rodriguez ontinyent plan suicidio
jorge rodriguez ontinyent plan suicidio

L'Ajuntament d'Ontinyent ha presentat hui un manual per a l'adequat tractament informatiu de la conducta suïcida als mitjans de comunicació. Es tracta d'un document elaborat dins del Pla d'Acció Municipal contra el Suïcidi, i que ha comptat amb participació de mitjans locals, la Unió de Periodistes i l'assessorament de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i l'Associació ADIEM.

L'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, participava en la presentació d'un document que va a facilitar-se als mitjans locals "i amb el qual volem contribuir al fet que aquest problema de salut pública mundial puga ser abordat adequadament al nostre municipi. La conducta suïcida és una realitat incòmoda, però que ha de ser afrontada als mitjans de manera clara i amb unes pautes que facen que la informació servisca per a sumar i no restar davant aquestes situacions", explicava.

Des de la Unió de Periodistes, María de Quesada intervenia telemàticament a la presentació, on destacava la importància "de què prenguem com a societat consciència d'un problema, davant el qual els mitjans hem de donar informacions ben redactades i on es pose per davant la importància de la prevenció a la immediatesa per informar". De Quesada donava les gràcies a l'Ajuntament d'Ontinyent "per donar als mitjans de comunicació l'oportunitat de ser part de la solució, amb una iniciativa que esperem que servisca d'inspiració a altres municipis per afrontar aquest greu problema de salut pública", manifestava.

Des d'ADIEM, el psicòleg Santiago Azpilicueta també felicitava l'Ajuntament per la seua implicació amb aquesta problemàtica, i destacava que "es pot parlar sense por de les conductes suïcides als mitjans de comunicació, i és important que es faça des del punt de vista de la prevenció. Les conductes suïcides són complexes, però cada persona i cada sector pot contribuir al fet que les xifres canvien, necessitem un canvi social orientat que antepose el suport a les persones i la solidaritat, i si contribuïm totes i tots, pensem que és possible", afegia.

La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, recordava que aquest manual que ara es lliurarà als mitjans de comunicació forma part del projecte de prevenció de la conducta suïcida que es va iniciar en 2020, que ha inclòs també la creació d'una Mesa de Coordinació que ja ha celebrat diverses reunions de treball, així com accions formatives adreçades a la Policia Local i a l'alumnat de batxillerat dels instituts de la ciutat. Soler explicava que aquest pla "vol anar més enllà i continuar treballant per desestigmatitzar la conducta suïcida, i valorar la importància de tenir cura de la nostra salut mental". Amb aquest objectiu, avançava que per al període 2021-2022 es faran noves xerrades per a la Policia Nacional i l'alumnat del Campus Universitari, així com a la població en general.

Destacats