Ontinyent i ATEVAL renoven el seu suport al Clúster Tèxtil

Les més de 60 empreses que han reorientat la seua producció cap als productes sanitaris han reduït l’atur un 3,15% malgrat la crisi derivada de la pandèmia

Guardar

cluster textil sanitari ontinyent 1
cluster textil sanitari ontinyent 1

L'Ajuntament d'Ontinyent i l'Associació d'Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL), han ampliat el seu suport al Clúster Tèxtil amb una nova inversió que busca fer d'aquest sector un referent en la recuperació econòmica.

Aquestes dues entitats destinaran un total de 300.000 euros (150.000 euros en 2020 i 150.000 euros en 2021) per a reforçar les accions iniciades en els últims mesos i que han permés a la indústria tèxtil de la zona reinventar-se i adaptar la seua producció cap a les demandes sanitàries.

Concretament, les empreses del Clúster Tèxtil Sanitari d'Ontinyent han aconseguit reduir l'atur un 3,15% en 2020, malgrat la irrupció de la Covid-19. En concret, de 729 aturats en el sector industrial local el gener de 2020 s'ha passat a 706 el gener de 2021, passant de signar-se de 184 a 302 contractes el mes de gener de cada any.

L'Ajuntament va fer de la crisi una oportunitat propiciant a desenes d'empreses l'oportunitat de reorientar la seua producció, amb un benefici doble: mantenir llocs de treball i reduir la dependència d'altres països de materials com a mascaretes, bates, equips de protecció o elements de desinfecció de materials i persones.

Així, primer serien les mascaretes sanitàries, després els equips de protecció individual (EPI) i la maquinària necessària per a produir, i a finals de 2020 arribaven els productes d'abric com la mantaescola.

Actualment, són més de 60 les empreses que han apostat per la producció tèxtil sanitària.

UN ABANS I UN DESPRÉS DE LA COVID-19

Per a l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, "aconseguir aquestes xifres en un sector que sí que s'ha vist afectat en altres zones d'Espanya i de la Comunitat Valenciana ens demostra que no ens equivocarem en aquesta aposta que vam fer en recollir la proposta d'ATEVAL".

El primer edil recorda que "sempre hem dit que si les ciutats de la costa es preocupen per les seues platges, nosaltres hem d'apostar pels nostres talents per a generar ocupació" pel que insta a "mantenir un suport a la indústria que anem donant també en altres aspectes, com l'impuls a la millora dels polígons, en els quals s'ha fet una inversió als últims anys de 4,5 milions d'euros, dels quals només un 14% han hagut de ser finançats per l'Ajuntament, obtenint-se la resta a través de subvencions i col·laboracions publicoprivades".

Per part seua, el president d'ATEVAL, Pepe Serna, destaca que "en arribar la pandèmia les empreses van veure que la producció del tèxtil sanitari tenia futur, vam iniciar el diàleg amb l'alcalde per a impulsar el Clúster i ara hem vist com en quasi tots els sectors s'han perdut llocs de treball excepte a la indústria, i això en un any com aquest és un èxit".

Del centenar d'empreses de tèxtil sanitari a la Comunitat Valenciana una seixantena part són d'Ontinyent i la comarca de la Vall d'Albaida. "Hi haurà un abans i un després de 2020 per a la nostra indústria, i volem agrair l'esforç de l'Ajuntament i la seua aposta exemplar per a donar suport al sector", afirma Serna.

QUATRE LÍNIES DE TREBALL

Amb la renovació d'aquest conveni, l'Ajuntament es compromet a aportar en 2021 la quantitat de 150.000 euros, que se sumen als 150.000 que ja es van destinar en 2020 per a aprofundir en les accions iniciades de suport a les empreses locals que reorienten la seua activitat cap a la producció de tèxtils sanitaris o maquinària.

Aquest suport es concreta en quatre grans línies de treball articulades a través d'ATEVAL, que inclouen el funcionament d'una oficina tècnica de suport a les empreses d'Ontinyent que tinguen voluntat de reconvertir la seua producció o part d'ella a la fabricació de material sanitari o d'EPIs; l'organització de desplaçaments a fires de tecnologia mèdica; el suport de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE; i la realització de jornades de caràcter tècnic, comercial i en temes concrets que afecten aquests sectors.

Dins de les accions incloses per a l'impuls al Clúster, estan també les bases d'una convocatòria d'ajudes municipals de fins a 1.000 euros per a empreses que hagen tingut despeses en anàlisis en instituts tecnològics; despeses per al desenvolupament de nous productes destinats al mercat sanitari o de protecció personal; o costos de tramitació davant l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris per a l'obtenció de llicències.

Destacats