Ontinyent es mobilitza contra la supressió de la diàlisi

El dilluns es registraran en el PROP les primeres 2.500 firmes aconseguides per a presentar una denúncia a la Conselleria per part dels usuaris afectats

Guardar

dialisis
dialisis

A partir del pròxim dilluns 22 de febrer els usuaris del servei de diàlisi d'Ontinyent i dels municipis de la Vall d'Albaida hauran de desplaçar-se fins a Xàtiva o Alcoi per a rebre el seu tractament. Aquest fet ha iniciat una mobilització ciutadana que ha portat ja a la recollida del voltant de 2.500 firmes en menys d'una setmana.

La setmana passada es coneixia el cessament de l'activitat de l'empresa que fins ara portava aquest servei. Després de conéixer-se la renúncia en el contracte per part de l'empresa adjudicatària, l'alcalde Jorge Rodríguez va sol·licitar una reunió amb representants de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana per a exigir que no es duguera a terme la supressió d'un servei que únicament a la ciutat d'Ontinyent beneficia a 19 les persones usuàries que ara es veuran afectades per aquesta mesura.

Rodríguez, després de rebre el suport dels portaveus de totes les forces polítiques representades en el Consistori (La Vall Ens Uneix, Partit Popular i Compromís), es va reunir de manera telemàtica amb la secretària Autonòmica de Salut Pública i Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, i la subdirectora general de Planificació i Organització Assistencial, Cristina Ruiz. Durant la trobada es va confirmar per part de les autoritats autonòmiques la suspensió del servei de diàlisi en l'àrea bàsica de salut.

Màquina de diàlisi.

CESSIÓ D'ESPAIS MUNICIPALS

En la reunió Jorge Rodríguez va oferir a Sanitat la cessió d'espais municipals per a continuar prestant el servei a la ciutat, com s'ha fet per al SAMU o l'àrea de rehabilitació de l'hospital, rebutjant la Conselleria aquesta possibilitat per l'elevat cost.

El primer edil es va mostrar contrariat per una decisió que suposarà un greu trastorn per als pacients i els seus familiars en plena pandèmia: "la solució triada no és la més idònia i ens sembla més un pegot per a salvar la seua pròpia imprevisió".

Rodríguez considera que el contracte amb l'empresa que oferia el servei porta prorrogat diversos anys i, per tant, hi ha hagut temps de sobres per a traure a concurs el servei o passar a oferir-lo directament per Sanitat: "se'ns ha dit que és impossible traure ara una adjudicació perquè el temps que tardarien seria igual al mateix temps que queda per a obrir l'hospital. Això demostra que no han fet els deures i ara s'ha d'anunciar la supressió del servei".

L'alcalde ha reiterat que l'alternativa oferida "no deixa de ser un inconvenient per a unes persones malaltes que el que menys necessiten en plena pandèmia és recórrer desenes de quilòmetres per a ser ateses" i creu que "cal buscar una alternativa perquè estem parlant de persones que van 3 dies a la setmana i 3 hores de diàlisi i ara, a més, es passaran dues hores més donant voltes, la qual cosa redundarà en la seua ja precària qualitat de vida".

2.500 FIRMES EN UNA SETMANA

La ciutadania d'Ontinyent s'ha mobilitzat per a tractar d'impedir la supressió del servei. Durant aquesta setmana s'han recollit al voltant de 2.500 firmes gràcies al treball iniciat per una veïna amb un parent pròxim afectat.

Aquesta veïna avisa que "arribaran molt lluny" i anuncia que el dilluns es registraran les primeres firmes en el PROP per a presentar una denúncia a la Conselleria per part dels usuaris afectats.

"Un dels torns recull als usuaris del servei a les 11 hores, els traslladen a Xàtiva o Alcoi, estan entre 3 i 4 hores en la diàlisi i després són de nou traslladats fins a Ontinyent. Un viatge que es fa en ambulància, amb diverses persones de la comarca... En total, entre el tractament i les esperes són quasi 7 hores i ho han de fer 3 vegades cada setmana. És una molèstia molt gran i un perill per la situació sanitària que estem vivint actualment", denúncia aquesta veïna, que prefereix que no es publique el seu nom.

Per part del Consell Veïnal d'Ontinyent també s'ha registrat un escrit en el qual es demana que no s'interrompa aquest servei. L'Ajuntament ha anunciat que en el pròxim ple es presentarà una moció de rebuig a la decisió de la Conselleria.

Obres del nou hospital d'Ontinyent.

SENSE SERVEI FINS A 2023

Per part seua, des de la Conselleria de Sanitat s'ha anunciat que el servei de diàlisi no es restablirà a Ontinyent fins que no s'inaugure el nou hospital, actualment en construcció, previst per a mitjans de 2023.

Un anunci que Jorge Rodríguez considera "una bona notícia, encara que també una obvietat" perquè considera que "tothom donava per fet que la diàlisi anava a continuar prestant-se a Ontinyent quan estiguera el nou hospital. En realitat, la notícia hauria estat en el contrari, perquè donàvem per fet que un nou hospital suposa guanyar serveis, no perdre'ls".

L'Hospital de Xàtiva ha condicionat el seu servei assistencial per a poder assumir als pacients amb la finalitat de garantir la major seguretat i oferir la millor qualitat assistencial encara que els usuaris que ho sol·liciten podran ser traslladats a Alcoi.

Arxivat a:

Destacats