Ontinyent encapçala el servei de préstec de bicicletes elèctriques en la Comunitat Valenciana

Es tracta de la primera ciutat valenciana i la tercera espanyola en impulsar aquesta iniciativa pública

Guardar

ontibici ontinyent jorge rodriguez
ontibici ontinyent jorge rodriguez

Ontinyent s'ha convertit en un referent en el servei públic de préstec de bicicletes elèctriques. Des d'aquesta setmana s'ha convertit en la primera ciutat de la Comunitat Valenciana i en la tercera d'Espanya en impulsar aquesta iniciativa, que s'inclou dins del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.

Concretament, s'han creat 14 punts urbans on es poden recollir o deixar les 57 bicicletes del servei "Ontibici".

Es tracta d'un nou pas dins del camí iniciat fa uns anys cap a una ciutat més saludable. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de la capital de la Vall d'Albaida s'han impulsat accions com l'aposta per voreres més amples, potenciar l'ús dels carrils bici, l'adquisició de kits elèctrics o la posada en marxa del servei d'autobús urbà gratuït.

CAP A UNA CIUTAT MÉS SANA

Per a l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, suposa una iniciativa pionera amb la qual el Govern local "vol continuar avançant cap a un model de ciutat més sana, on cada vegada siga més agradable viure i on els cotxes cedisquen el protagonisme en les persones". En aquest cas, afirma, "ho fem amb un servei que ens permet salvar les dificultats orogràfiques i que té un cost quasi gratuït per a les persones usuàries".

Unes mesures que, segons explica Sayo Gandia, serviran per a "trobar solucions a l'excessiu trànsit de vehicles de motor, sobretot pensant en noves generacions que s'acostumen a utilitzar desplaçaments menys contaminants".

30 MINUTS GRATUÏTS

Tal com s'exposa en el reglament d'ús aprovat per unanimitat pel ple, s'estableix una càrrega mínima obligatòria de 15 euros amb una duració màxima de 12 mesos, o bé una càrrega mínima de 5 euros amb una duració màxima de 30 dies. Els usuaris generals accediran gratuïtament als primers 30 minuts de cada ús, mentre que els puntuals pagaran 50 cèntims per eixa primera mitja hora.

A partir d'ací, en tots els casos el cost serà de 50 cèntims per cada tram de 30 minuts o fracció. L'horari del servei serà des de les 6 del matí fins a les 12 de la nit.

El servei, anomenat "Desplaça't amb bicicleta elèctrica per Ontinyent", s'inclou en els objectius de l'estratègia EDUSI per a la inversió dels fons europeus FEDER, i s'articula a través de la web www.ontibici.com, on es pot accedir a tots els detalls sobre el seu funcionament.

14 PUNTS HABILITATS

Les 57 bicicletes s'estacionaran en qualsevol dels 14 punts d'aparcament habilitats, que inclouen estacions fixes-punt de càrrega en l'Avinguda Almansa (enfront del parc de Pere IV); avinguda d'Albaida (front l'aparcament del CEIP Vicent Gironés); el pàrquing de Sant Francesc (Paduana); i l'accés al Campus Universitari des de l'avinguda de Torrefiel.

A més hi haurà estacions virtuals enfront de l'Escola Oficial d'Idiomes; el carrer Magdalena; la plaça de la Coronació; el Carrer Major; carrer Alcalde Paco Montés; el Poliesportiu; l'estació de ferrocarril; l'accés al Pou Clar pel Camí de l'Alba; el Centre Comercial El Teler i el nou Hospital.

PRIMERS TRAMS DE L'ANELL CICLOPEATONAL

Durant els pròxims dies està previst que s'òbriga al pas de vianants i bicicletes els primers trams de les obres del nou anell ciclopeatonal sud, que connectarà el nucli urbà amb l'IES l'Estació, el nou hospital i el poliesportiu municipal.

Tres dels set trams entre els quals es divideix el projecte d'obra estan a punt de finalitzar. En concret, en aquests trams (els més pròxims a la passarel·la que travessa la carretera CV-81) només queden alguns treballs de pintura i senyalització horitzontal, després d'haver finalitzat ja les tasques d'habilitació i condicionament del paviment del vial i la inclusió dels nous punts de llum, elements de jardineria i adaptació dels encreuaments al pas de bicicletes, entre altres treballs executats.

2,6 MILIONS D'EUROS A MOBILITAT

La construcció d'aquest anell s'inclou en una proposta global per la mobilitat sostenible en la qual el Govern d'Ontinyent invertirà durant aquest 2021 més de 2,6 milions d'euros.

Segons els pressupostos municipals està previst que es destinen més de 900.000 euros a accions que milloren el model de mobilitat com l'impuls al transport públic (amb una inversió global de 445.530 euros, on destaca l'adquisició dels dos autobusos nous); les obres de l'anell ciclopeatonal (340.000 euros); l'anualitat del servei de lloguer de bicicletes elèctriques (70.000 euros); i les ajudes per a l'adquisició de bicicletes elèctriques.

Un conjunt d'accions directes per a aconseguir una ciutat més sana i verda.

Destacats