La "mantaescola" d'Ontinyent s'exporta a diversos punts d'Espanya

Aquest projecte, ideat per a protegir a l’alumnat del fred a les aules davant la ventilació anticovid amb un producte tradicional de la zona, ja ha rebut nombroses comandes de centres educatius, AMPES i Ajuntaments

Guardar

mantaescola ontinyent
mantaescola ontinyent

Ontinyent ha estat aquests últims dies en boca de molts integrants de la comunitat educativa gràcies a l'impuls de la "mantaescola", una manta en forma de ponxo que es repartirà gratuïtament entre l'alumnat d'educació infantil de la localitat i que ha suscitat l'interés de centres educatius AMPES i Ajuntaments de tot l'Estat espanyol.

La iniciativa ha nascut davant la necessitat de ventilar les aules imposada per la situació derivada de la Covid-19, tal com reconeixia l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, fa uns dies durant la seua presentació. "Pensem que la manta, que tradicionalment ha estat un producte clau en l'activitat industrial de la ciutat, era perfecta com aquest element d'abric lleuger i còmode davant l'obligatorietat de tenir les aules ventilades que marquen el protocol anticovid de la Generalitat Valenciana i l'estudi del CSIC", assenyalava. "Som terra d'innovació, una altra vegada, i hem d'estar orgullosos", afegia el primer edil.

ES RECUPERA UNA TRADICIÓ

El regidor d'Educació, Óscar Borrell, agraïa el treball dels equips directius dels centres "per a fer possible que els col·legis siguen espais segurs", i recordava que des de l'Ajuntament s'ha anat treballant en matèria educativa per a respondre a les noves necessitats per la pandèmia també amb altres iniciatives pioneres com el Pla Pedagògic posat en marxa per a repartir dossiers a l'alumnat durant el confinament; l'augment dels punts wifi o la cessió d'espais públics per a la docència.

Ara, la "mantaescola", "serà una iniciativa d'innovació pedagògica i tèxtil, amb la qual volem continuar responent amb accions concretes a les noves necessitats de l'alumnat", manifestava l'edil.

Segons reconeix Borrell, "l'invent que hem creat a Ontinyent té molta utilitat i li dona valor a la nostra indústria, un sector que ha estat sempre una potència en la zona". A més, es recupera la tradició de la manta que, en moments puntuals, s'utilitzava com a roba per a abrigar. "Fa anys era típic en aquesta zona eixir de festa i portar la manta o quan s'entrava a treballar a primera hora en una empresa", destaca.

Tal com reconeix Borrell, la idea va sorgir durant una visita a l'IES l'Estació, situat molt prop de la muntanya, "on vam veure la primera fila d'alumnes amb la manta portada de casa als peus, en el gimnàs habilitat com a aula. Arran d'això, ens vam posar en contacte amb l'única empresa que realitza mantes a la ciutat i realitzàrem diverses proves en dos col·legis, on vam veure que havíem de realitzar algun ajust abans de llançar el producte final".

La "mantaescola" se suma així a altres productes elaborats a la ciutat per a fer front a la pandèmia, com les màscares tèxtils i els dispositius anticovid elaborats des del Clúster Tèxtil Sanitari que estan impulsant el mateix Ajuntament i l'associació empresarial ATEVAL. "Des d'Ontinyent estem fent un treball molt positiu. El secret és treball, dedicació i estar alerta en tot el que els passa a les persones", afirma Borell.

COMANDES DE TOTA ESPANYA

Aquesta setmana està previst que es lliure una primera producció de 1.100 mantes, destinada a l'alumnat d'educació infantil, el més vulnerable, i que es repartirà de manera totalment gratuïta entre els centres educatius de la ciutat.

D'altra banda, està previst habilitar una línia de subvencions al 50% del cost per a la resta d'alumnat de primària i secundària que desitge accedir a una "mantaescola", i que així podrà comptar amb ella per un preu que no superarà els 5 euros. En aquest sentit, aquesta setmana també hi ha prevista una reunió entre l'edil d'Educació i les AMPES locals per a explicar aquest conveni i s'espera que es puguen començar a repartir durant els pròxims dies.

Únicament per a Ontinyent hi ha prevista una producció que superarà les 4.000 unitats, però ja han arribat comandes de diferents ajuntaments, centres educatius i AMPES de tota Espanya. "M'han confirmat que ja han arribat comandes des de la Corunya fins a Cadis, de totes les parts de l'Estat i d'alguns municipis de la Comunitat Valenciana", assegura Borrell. L'empresa local Tèxtils Mora SL, encarregada de la seua producció, ha establert un punt de venda físic i un altre online.

TEIXIT ANTIBACTERIÀ

El director general d'aquesta empresa, Samuel Gramaje, explica que la "mantaescola" té un pes de 300 grams i està elaborada en polièster i microfibres, amb un tacte molt suau, resistent a múltiples rentats i amb propietats antibacterianes i hipoal·lergògenes.

Gramaje ha agraït a l'Ajuntament una iniciativa "que serveix per a promoure l'activitat econòmica a la ciutat, i a la qual esperem que s'afegisquen altres ajuntaments".

Destacats