El sector tèxtil d'Ontinyent tanca el 2020 amb un descens de la desocupació del 2,5%

L’impuls del Clúster Sanitari ha estat clau per fer front a la crisi derivada de la Covid-19

Guardar

Fàbrica tèxtil d'Ontinyent reconvertida durant la pandèmia per a produir material sanitari
Fàbrica tèxtil d'Ontinyent reconvertida durant la pandèmia per a produir material sanitari

Fa quasi un any que el virus del SARS-CoV-2 arribava a les nostres vides i, amb ell, una forta crisi econòmica amb destrucció de treball i tancament d'empreses que no han pogut suportar els mesos de confinament i el descens de l'activitat econòmica. Aquesta desoladora situació té una excepció a Ontinyent, capital de la Vall d'Albaida i bressol de la indústria tèxtil a les comarques centrals valencianes.

L'Ajuntament va fer de la crisi una oportunitat amb l'impuls del Clúster Tèxtil Sanitari, propiciant a desenes d'empreses l'oportunitat de reorientar la seua producció, amb un benefici doble: mantenir llocs de treball i reduir la dependència d'altres països de materials com a mascaretes, bates, equip de protecció o elements de desinfecció de materials i persones.

Així, primer foren les mascaretes sanitàries, després els equips de protecció individual (EPI) i la maquinària necessària per a produir-ne, i a finals de 2020 arribaven els productes d'abric com la mantaescola.

XIFRES DE DESOCUPACIÓ ANTERIORS AL CONFINAMENT

La ràpida reconversió de l'activitat en els primers moments de la pandèmia ha permés sostenir l'ocupació al sector tèxtil. Aquesta indústria ha tancat l'any 2020 amb un descens de la desocupació del 2,5% gràcies a l'impuls dels productes vinculats a la lluita contra la Covid-19.

En concret, en desembre de 2020 es van registrar 701 persones aturades enfront de les 719 de l'anterior any, un descens que en altres circumstàncies haguera estat considerat mínim, però que enmig del desastre pandèmic és acollit amb esperança tant per l'Ajuntament d'Ontinyent com per la patronal i els sindicats.

I és que aquesta davallada permet recuperar al sector industrial les xifres anteriors al confinament i l'esclat de la pandèmia a Espanya. Cal recordar i segons les dades fetes públiques pel Servei Valencià d'Ocupació i Formació "Labora" l'atur en aquest sector va arribar a situar-se a l'abril en 835 persones.

Natalia Enguix, Jorge Rodríguez i Pablo Úbeda.

RECONVERSIÓ DE LA INDÚSTRIA TÈXTIL

De fet, durant els darrers mesos, la indústria local ha demostrat la seua capacitat de reconversió amb la producció de mascaretes i EPI, però també amb la producció de productes innovadors com la mantaescola, que ha despertat l'interés no sols de poblacions veïnes o de la Comunitat Valenciana sinó també de províncies com Huelva, Córdoba, A Corunya, Albacete, així com de països de la Unió Europea com és França.

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Ontinyent, Pablo Úbeda, s'ha felicitat per la millora de les xifres, però ha recordat que "cal seguir treballant per a disminuir el nombre de 3.000 aturats que encara tenim" i ha destacat la importància del sector industrial en l'economia de la zona, reconeixent "el paper fonamental del Clúster en la disminució de l'atur en el sector industrial".

Segons ha confirmat l'edil, l'Ajuntament d'Ontinyent està invertint un total 300.000 euros en 2020 i 2021 per a recolzar a aquestes empreses.

"NO ENS VAM EQUIVOCAR"

Per la seua part l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, destaca que "tot i que cal anar amb prudència, les xifres mostren que no ens vam equivocar quan vam decidir apostar per la nostra indústria i posar en marxa el Clúster Tèxtil Sanitari juntament amb ATEVAL".

Rodríguez explica que "per continuar amb aquesta línia descendent" al pressupost de 2021 s'han consignat altres 150.000 euros (130.000 euros del conveni de col·laboració i 20.000 euros en ajudes directes) que permetran continuar impulsant el Clúster Tèxtil Sanitari.

L'aposta per la indústria, en paraules de l'alcalde, "ens ha demostrat que manté i genera llocs de treball, fins i tot durant la pandèmia tal com ho demostren les dades d'ocupació", i incideix que "igual que les poblacions costaneres inverteixen en els seus passejos, nosaltres tenim la responsabilitat d'invertir en la nostra indústria perquè és invertir en l'economia de la nostra ciutat".

PREOCUPEN LES XIFRES GLOBALS D'ATUR

Així i tot, l'alcalde d'Ontinyent ha exposat la seua "preocupació" per l'increment en termes globals de l'atur a la ciutat des de l'inici de la pandèmia, després d'uns anys on la desocupació havia anat a la baixa, i ha insistit en el fet que el Govern d'Ontinyent no es quedarà de braços plegats perquè encara n'hi ha 3.000 veïns i veïnes que no troben feina.

Jorge Rodríguez, en aquest sentit, creu que els 337 llocs de treball creats a la ciutat entre agost i desembre és el que "ens encoratja a continuar insistint amb les polítiques actives d'ocupació que estem impulsant des de l'Ajuntament, en col·laboració amb el Consell Econòmic i Social d'Ontinyent".

Destacats