El programa ARRUR rehabilitarà un edifici per a 17 famílies a Ontinyent

El conseller Martínez-Dalmau destaca que els projectes urbanístics impulsats pel Govern d’Ontinyent són “el paradigma de com la política serveix perquè la gent visca en millors condicions”

Guardar

arrur otinyent ruben martinez dalmau jorge rodriguez
arrur otinyent ruben martinez dalmau jorge rodriguez

La ciutat d'Ontinyent disposarà d'un edifici remodelat al Carrer Maians dins del programa ARRUR, el Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021. Així, la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament d'Ontinyent i el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana subvencionaran amb 525.000 euros el nou edifici per a 17 famílies situat en el núm. 18 del Carrer Maians (el conegut com a "Carrer Major"), amb garatges i trasters, en règim de lloguer.

L'immoble, que es denominarà "Basar 95", tindrà un cost per als promotors de 2,25 milions d'euros, comptant amb la referida subvenció de 525.000 euros dins d'aquest programa.

Fa uns dies van visitar l'edificació l'alcalde Jorge Rodríguez al costat del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, acompanyats pel director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio Garrido, els arquitectes del projecte (Vicente Palop, Ramón Sanchis, Rafael Gisbert i Jorge Lázaro), l'empresa constructora Guerola Construccions i diverses regidores i regidors de la corporació.

IMPACTE DE FINS A 8 MILIONS D'EUROS

Aquest projecte s'emmarca dins de la consecució d'una subvenció de 2 milions d'euros del Ministeri de Foment i Generalitat Valenciana del programa de Rehabilitació Urbana en la capital de la Vall d'Albaida, sent la subvenció més elevada de les úniques quatre atorgades a municipis valencians en 2019, i que suposarà un impacte de fins a 8 milions d'euros en obres a la ciutat, en afegir-se les aportacions de l'Ajuntament (2,34 milions d'euros) i dels particulars (3,66 milions d'euros).

Així, i en comparació amb l'antic pla ARRU, la subvenció obtinguda és més del doble i la superfície d'actuació és més del doble, arribant-se a llocs on no s'arribava dins de la zona delimitada de la Vila, Raval i Poble Nou. Un Pla que s'executarà fins a 2023 i contempla la realització de treballs d'edificació en 30 habitatges i de rehabilitació en altres 42 en la capital de la Vall d'Albaida.

"LLOC DIGNE I EMBLEMÀTIC"

El conseller Martínez-Dalmau destacava durant la visita que els projectes urbanístics impulsats pel Govern d'Ontinyent són "el paradigma de com la política serveix perquè la gent visca en millors condicions, els pobles estiguen més adequats en l'actualitat i que la gent tinga les necessitats de vida cobertes".

Segons recordava el vicepresident segon, "en aquest solar podran viure 17 famílies en un lloc digne i emblemàtic en el centre d'Ontinyent. Accions com aquesta o el projecte de la Cantereria són un paradigma de com s'han de fer les coses, i la Generalitat serà un aliat de l'Ajuntament en aquests projectes".

Per part seua, l'alcalde d'Ontinyent Jorge Rodríguez donava les gràcies al conseller per la seua implicació perquè "sabem que sense el suport de la Generalitat difícilment s'haguera pogut tirar avant aquest projecte" i destacava que "en l'anterior pla actuem en 71 habitatges i el que volem ara és continuar en aquesta aposta de regeneració urbana". El primer edil va remarcar que el projecte que rehabilitarà l'edifici Basar 95 és "un dels projectes emblemàtics".

L'arquitecte Vicente Palop, qui donava les gràcies la implicació de totes les administracions públiques per a fer possible aquest projecte, explicava que l'obra d'aquests 17 habitatges-apartaments d'ús residencial, que permetran ocupar de nou el solar, "tenen un concepte diferent del tradicional on s'ha treballat en el màxim el concepte de sostenibilitat".

MILLORAR DE MANERA INTEGRAL TEIXITS URBANS

Els principals objectius del programa ARRUR són millorar de manera integral teixits urbans residencials desfavorits, recuperar conjunts històrics, centres urbans, barris degradats –inclosos expressament l'infrahabitatge i el barraquisme– i nuclis rurals.

Les ajudes del Pla estatal d'habitatge persegueixen el foment de la conservació, la millora de l'eficiència energètica i la implantació de l'accessibilitat universal, no sols dels edificis sinó també de l'entorn urbà, per la qual cosa repercuteixen directament en la millora de la qualitat de vida de veïns i veïnes.

La modificació de les bases del concurs realitzada en 2020 ha servit per a afavorir que aquestes ajudes arribaren a municipis de menor població per a la millora dels seus centres històrics.

La Conselleria d'Habitatge va ordenar, a principis d'abril, el pagament de prop de 6 milions d'euros amb càrrec al pressupost de 2020 per a la regeneració urbana i rural en diversos municipis de la Comunitat Valenciana.

INCENTIVA LA REFORMA D'HABITATGES

El Govern d'Ontinyent referma la seua aposta per la regeneració urbana amb l'aprovació de noves ajudes a la rehabilitació d'habitatges. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament que se celebrarà aquesta vesprada aprovarà 94 bonificacions del 95% de l'impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO).

Així ho ha anunciat la regidora d'Hisenda, Natàlia Enguix, qui ha explicat que aquestes 94 exempcions estan dins de les mesures d'impuls a l'economia local i, en concret, en el sector de la construcció i afins. Aquesta xifra "tan positiva" se suma a les 443 atorgades en 2020: "això el que demostra és que la pandèmia no ha detingut l'activitat econòmica a la ciutat ni la sol·licitud d'ajudes que atorga l'Ajuntament per a impulsar-la", manifesta la delegada d'Hisenda.

Destacats