Cullera lidera un programa europeu per a impulsar el rugbi inclusiu

El projecte pioner i exitós s'implantarà en països com Itàlia, França, Bulgària i Àustria

Guardar

Rugby Inclusiu 2018-043
Rugby Inclusiu 2018-043

L'Ajuntament de Cullera liderarà un projecte europeu finançat per la Unió Europea, a través del programa Erasmus+ Sports, per a impulsar el rugbi inclusiu cullerenc en altres països.

Així, el municipi coordinarà un programa durant dos anys basat en distintes dinàmiques de formació i coaching en Itàlia, França, Bulgària i Àustria per tal d'implantar el format pioner i exitós del rugbi inclusiu de Cullera en aquests països.

Aquest rugbi experimentat per l'associació Trust Rugby International Spain, amb la participació de l'associació Espurna i el voluntariat del Club Rugby Cullera, és, tal com expliquen des de la mateixa entitat, inclusiu en tot l'àmbit de la paraula, ja que persones amb diferents capacitats juguen juntes i, també, sense diferències per sexe.

Per tant, aquest fomenta tant que persones amb i sense discapacitat com hòmens i dones practiquen rugbi junts i utilitzen l'esport d'equip com a vehicle d'integració social.

El tècnic de l'oficina municipal europea de l'Ajuntament de Cullera, Joan Ortolá, ha explicat que a aquestes ajudes europees en la modalitat d'associacions de col·laboració es presentaren 1.137 projectes dels quals a Espanya sols s'han aprovat sis, sent un d'ells el rugbi inclusiu cullerenc.

De fet, la regidora delegada de l'Oficina Europea, Débora Marí, ha destacat que el full de ruta del consistori es basa en les persones i té entre ELs seus màxims valors com la integració. «L'objectiu principal de l'oficina europea és que Cullera siga partícip en la construcció d'una Europa més potent i més solidària on les persones estiguen al centre de la gestió pública», defensa Marí.

L'edil Marí també ha volgut assenyalar que «amb aquest projecte europeu podrem transferir eixos valors i la nostra experiència a través de la pràctica del rugbi a altres països».

Referent internacional

El projecte de voluntariat al voltant del rugbi inclusiu és exemple a tot el món d'igualtat, inclusió i integració.

Precisament, l'aprovació d'aquest programa europeu ve a reafirmar els premis especials que ha rebut aquesta associació com l'Spirit of Rugby atorgat per la World Rugby l'any 2018 o el premi Emprén Esport en la modalitat d'Esport Adaptat que atorgà la Fundació Trinidad Alfonso i el diari esportiu Marca en gener de 2020.

En paraules de l'alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, «açò és un premi a la tradició del rugbi que tenim a Cullera i sobretot al rugbi inclusiu perquè ens donen l'oportunitat d'explicar a altres països com fer de l'esport una ferramenta d'inclusió social». «A Cullera som un municipi responsable, compromés i amb valors que apostem per totes aquelles accions que afavorisquen la inclusió i aquesta ajuda de la Unió Europea és fruit del suport i compromís municipal de situar-se al costat d'iniciatives encaminades a impulsar l'esport igualitari i integrador», destaca la màxima autoritat local.

El programa, finançat amb 200.000 euros per fons europeus, és un projecte internacional coordinat i liderat per l'Ajuntament de Cullera i compost, a més, per la Università di Roma Tor Vergata (Itàlia), el centre d'educació Gipacor de l'illa de Còrsega (França), el Rugby Open Borders (Àustria), l'European Centre for Innovation, Education, Science and Culture (Bulgària), el TRI-Spain i també amb la paticipació de la Universitat de València com a soci d'estudis científic i socioeconòmic del projecte.

Aquest pla europeu, que té com a objectiu integrar a totes les persones en un entorn social saludable a través de la pràctica del rugbi, finalitzarà amb un festival de clausura en setembre del 2022 a Cullera on participaran tots aquests països a més de distints convidats especials del món del rugbi amb gran rellevància internacional.

En els darrers anys, Cullera s'ha convertit en una ciutat referent i capital europea del rugbi inclusiu. Per això, el consistori ha organitzat i col·laborat junt amb TRI esdeveniments com el Festival Internacional de Rugbi Inclusiu en el qual han participat equips de tot el territori espanyol i altres països europeus, i també el Concurs Inclusiu Internacional de Paelles.

Destacats