Arrossers convoquen una tractorada a València per a exigir mesures que garantisquen el seu futur

Guardar

tractorada arroceros zaragoza archivo
tractorada arroceros zaragoza archivo

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders convoquen una gran tractorada-concentració del sector arrosser valencià dimarts que ve, 30 de març, a València per a reclamar a les administracions un paquet de mesures de suport i estabilitat necessàries per a garantir la seua viabilitat.

En aquesta protesta, la intenció és que centenars de tractors partisquen des de les localitats productores d'arròs, començant per Cullera i Sueca, i entren per la Pista de Silla a València. Allí preveuen envoltar la Ciutat Administrativa Nou d'Octubre, seu de la Conselleria d'Agricultura, i finalitzar el recorregut amb una concentració de maquinària i agricultors enfront de la Delegació del Govern.

Les dues principals organitzacions agràries valencianes uneixen les seues forces per a denunciar que les administracions no estan atorgant al sector arrosser el paper fonamental que exerceix des del punt de vista econòmic, social i mediambiental, "especialment en la preservació de parcs naturals protegits" com a L'Albufera i la Marjal de Pego-Oliva.

L'última "maçada" que ha rebut el col·lectiu és la proposta del Ministeri d'Agricultura per a l'aplicació a Espanya de la futura Política Agrícola Comuna (PAC) corresponent al període 2023/2027. Al seu judici, les mesures que planteja poden disminuir les ajudes directes a les explotacions arrosseres de la Comunitat a uns nivells que "en la majoria de casos, no permetrien la supervivència del cultiu".

Davant aquesta situació, les entitats convocants exigeixen en el seu comunicat la posada en marxa de mesures compensatòries per al cultiu de l'arròs a l'hora d'aplicar la convergència a partir de 2023.

El sector també rebutja el disseny dels eco esquemes a Espanya, ja que "no s'adeqüen a la realitat del cultiu de l'arròs en la Comunitat i impliquen restriccions irrealitzables i sobrecostos econòmics difícilment assumibles en anar més enllà de la condicionalitat reforçada".

Sobre el cultiu de l'arròs en L'Albufera, reclamen tant a la Generalitat com a l'Ajuntament de València una major aposta pel dragatge i les séquies i pel bon manteniment dels brins, així com una gestió dels nivells de les aigües que resulte compatible amb el cultiu de l'arròs. I exigeixen un sistema de gestió de la palla de l'arròs estable en el temps i viable per als arrossers.

Destacats