La Unió denúncia que La Ribera segueix a l'espera d'ajudes per als danys de la gota freda de fa tres mesos

Guardar

daños gota fria ribera
daños gota fria ribera

La Unió de Llauradors ha denunciat aquest dilluns que els agricultors de la comarca valenciana de la Ribera continuen esperant "algun tipus de solució" per part de les administracions, tant en forma d'ajudes com d'arranjament de les infraestructures danyades per la gota freda que va afectar la zona fa tres mesos i mig.

Segons ha informat l'organització agrària en un comunicat, les pèrdues directes van ser estimades en el seu moment per part de la Unió en més de 10 milions d'euros tant a la Ribera Baixa com en l'Alta. La zona més afectada comprenia unes 1.100 hectàrees de cultiu de cítrics, caquis i hortalisses i les localitats més damnificades van ser Almussafes, Alginet, Benifaió, Sollana i Sueca.

La Unió recorda que la gota freda, amb precipitacions acumulades de fins a 500 litres, va originar danys a principis de novembre en infraestructures agràries com a camins, marges, hivernacles o sistemes de reg, així com en magatzems agrícoles, entre altres.

Des d'eixa data fins ara, segons l'organització, "poc o res s'ha reparat", com ha comprovat després de recórrer les zones afectades, una avaluació que ha permés determinar que les dificultats per a efectuar l'activitat agrària normal en el camp prossegueixen.

Així mateix, denúncia que tampoc es coneix res sobre les mesures urgents que va sol·licitar a totes les administracions en aquella data i que feien referència a la concessió d'ajudes, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

La Unió va demanar a la Generalitat un paquet d'ajudes per a reparar infraestructures i danys en explotacions agràries i també ajuda per a la compra o repartiment gratuït de productes fungicides; al Govern li va instar la concessió d'ajudes als ajuntaments afectats per a reparar les infraestructures agràries danyades: camins agrícoles, sistemes de reg, hivernacles; préstecs a interés zero per a agricultors i ramaders afectats o indemnitzacions per a fer front a les despeses de campanya a fi de tindre ingressos per a afrontar les noves collites.

En l'apartat fiscal i de Seguretat Social reclamava l'exempció del 50% de les quotes de la Seguretat Social durant sis mesos, la reducció dels mòduls fiscals per a la pròxima campanya de la renda en les explotacions afectades i compensar als ajuntaments que apliquen l'exempció del pagament de l'IBI rústic i dels béns afectes a l'activitat agrària.

En aquest últim aspecte també comminava als Ajuntaments afectats a l'exempció del pagament de l'IBI rústic i dels béns afectes a l'activitat agrària, així com agilitat en la reparació de les infraestructures agràries de la seua competència per a evitar problemes a l'hora d'accedir a les explotacions.

No obstant això, lamenta que, malgrat les peticions realitzades "amb caràcter d'urgència", "res s'ha fet durant aquest període de temps transcorregut", la qual cosa assegura que ha "deslligat el malestar entre les persones afectades per si al final es queden en l'oblit i ni es reparen ni es compensen de cap manera les pèrdues".

Destacats