La Diputació aprova per unanimitat l'augment d'ajudes per a municipis en risc de despoblació

Guardar

Ple de la Diputació de València del 26 d'octubre de 2021
Ple de la Diputació de València del 26 d'octubre de 2021

El ple d'octubre de la Diputació de València ha aprovat per unanimitat l'increment de l'aportació al Fons contra la Despoblació a la província, que enguany serà d'1.653.885 euros, que sumats a l'1.515.885 euros de la Generalitat superen els tres milions d'euros que es repartiran els 65 pobles valencians qualificats com en risc de despoblació.

Aquesta línia d'inversió és l'apèndix del Fons de Cooperació Municipal que arriba als 266 municipis de la província i també és de caràcter incondicionat, com ha explicat el responsable de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, al diputat popular Juan Ramón Adsuara, qui ha considerat oportuna "una justificació de les ajudes en compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030".

En paraules del diputat de Desenvolupament Rural, "l'important d'aquestes ajudes és l'impuls de l'economia local en els municipis més xicotets, i no tindria molt sentit que no foren els alcaldes i alcaldesses els que decidiren el destí de les inversions com succeeix amb el Pla d'Inversions i el Fons de Cooperació, que respecten aqueixa autonomia municipal". Rivera ha destacat igualment que la novetat d'enguany és una aportació addicional de 140.000 euros per als 24 municipis de la província que no superen els 300 habitants.

D'acord amb la proposta efectuada per la delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, que incrementa un 50% les ajudes als municipis amb menys de 300 habitants, es planteja una dotació extraordinària de 7.500 euros per a cadascun dels tres municipis menors de 100 habitants: Sempere, La Pobla de Sant Miquel i Carrícola.

A més, amb l'objectiu d'aproximar l'import total a percebre per aquests xicotets municipis al dels de major població, s'incrementarà en 5.500 euros l'assignació a cadascun dels 21 municipis d'entre 101 i 300 habitants, que són Llocnou de la Corona, Estubeny, Cases Altes, Vallanca, Castellonet de la Conquesta, Torrella, Vallés, Bufali, Pinet, Aielo de Rugat, Cases Baixes, Segart, Rugat, Benagéber, Benissuera, Beniatjar, La Yesa, Terrateig, Almiserà, La Granja de la Costera i Bellús.

El Decret 182/2018 del Consell estableix que per a ser inclòs en el Fons contra la Despoblació els municipis han de tindre menys de 300 habitants, aspecte que els incorpora automàticament, o bé complir diversos indicadors en matèries com a densitat de població, taxa de creixement demogràfic, taxa de creixement vegetatiu, índex d'envelliment, índex de dependència i taxa migratòria. En funció d'aquests indicadors, el Fons aportarà entre 19.000 i 120.000 euros a cadascun dels ajuntaments.
 

Dona rural i provisió de llocs
 

En el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals que es commemora aquest mes, també va haver-hi acord quasi unànime en el suport incondicional a aquestes dones a través d'una moció conjunta signada pels portaveus del PSPV, Compromís, PP, Ciutadans, La Vall ens Uneix i el diputat no adscrit. En la línia dels acords per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, els diferents grups en la Diputació reconeixen "el paper essencial de les dones per a assentar la població i lluitar contra l'envelliment als nostres pobles", al mateix temps que reivindiquen mesures encaminades a "garantir oportunitats laborals i de conciliació i incrementar la presència de les dones en llocs de presa de decisions en l'economia del medi rural".

Més debat va haver-hi en relació amb el punt nové de l'ordre del dia, que tractava les modificacions en la Relació de Llocs de treball (RPT) de la institució, en concret la provisió dels llocs vacants en Assessoria Jurídica a causa de les jubilacions. En aquest sentit, Ciutadans i el PP han qüestionat que aquestes places s'òbriguen a altres administracions, mentre la diputada de Personal, Pilar Molina, ha explicat que la mesura "és excepcional, perquè es dóna en el huit per cent dels casos, i tracta de trobar al personal més adequat i competent per a cobrir una plaça quan no es troba a la casa".

Davant la insistència de l'oposició a defensar la promoció del personal propi i recordar al president que s'emportaria al ple una única RPT a l'any, el mateix Toni Gaspar ha instat els responsables de Ciutadans i el PP a "saber com ha funcionat i com funciona la casa, que hui dia és amb les normes i la llei a la mà".

Gaspar ha admés que "tot és millorable i més quan parlem de persones", però ha defensat la seua gestió com a impulsor del pla estratègic de Recursos Humans que ultima la institució i que regularà aquests processos. Mentrestant, ha lamentat que es continue fent "política espectacle" d'un "fet tan lògic com és prevenir la provisió de la plaça d'una persona que es jubila, i fer-ho sense vetos: si el de dins té més talent guanyarà el de dins, i si ha de vindre de fora, que vinga el millor", ha postil·lat el president.
 

La Senyera de Blasco Ibáñez
 

En l'anecdotari de la sessió plenària destaca la presència de la Senyera de Blasco Ibáñez, que ocupa la part central del saló de plens des de la vespra del 9 d'Octubre. El que no va canviar és l'obertura del ple, que com és habitual en el president Gaspar es va iniciar amb l'anhel d'aconseguir una societat en la qual les dones se senten lliures d'agressions, el crit de ràbia contra els assassins de les 36 dones víctimes de la violència de gènere en el que portem d'any i el record d'Erika, l'última d'elles.

Després van vindre les dacions de comptes, les ampliacions de delegacions tributàries de diferents municipis i el debat de les mocions presentades pels grups, entre elles la de l'estudi d'una plataforma pública de gestió digital per a l'activitat administrativa de la Diputació i els ens locals; la creació d'un fons de contingència extraordinari per a la reposició d'infraestructures de primera necessitat; l'aplicació d'una reducció al recàrrec provincial de l'IAE; o la concessió d'ajudes contra la pobresa energètica.

Destacats