Xàtiva recolza a les Falles amb ajudes directes a les comissions i al sector

L’Ajuntament destinarà 1.000 euros a cada comissió i un total de 20.000 euros per a pal·liar els efectes de la pandèmia a artistes fallers, indumentaristes i pirotècnics de la ciutat

Guardar

Maria Beltrán xàtiva
Maria Beltrán xàtiva

L'Ajuntament de Xàtiva continua oferint ajudes per a fer costat a la festa de les Falles. A principis de febrer el Consistori va aprovar una inversió de 20.000 euros en subvencions per a reactivar els comerços i empreses directament relacionades amb la festa josefina i, ara, es concediran ajudes directes a les comissions falleres afectades pel tancament dels seus casals a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19.

La subvenció, amb un import total de 19.000 euros, té la intenció de minimitzar els efectes econòmics negatius que la situació sanitària ha provocat en les comissions falleres obligant-les al tancament dels seus casals, mitjançant ajudes econòmiques per a fer front a les seues despeses de manteniment, destacant principalment les despeses ocasionades pels lloguers, la llum, les assegurances i altres despeses inajornables. Així, es destinaran fins a 1.000 euros per a cadascuna de les comissions de la ciutat.

La suspensió de les Falles de 2020 i l'ajornament de les Falles de 2021 han colpejat fortament a un sector que viu una situació extrema a causa de la crisi econòmica derivada per la Covid-19. Una incertesa i una inactivitat que ha deixat en una situació molt delicada també a les comissions falleres de la ciutat, en veure's afectades per una reducció molt acusada en nombre de socis o fallers abonats.

Tant l'Ajuntament com la Junta Local Fallera (JLF) treballen, en contacte amb els organismes d'altres ciutats de la zona, en poder establir una data en el segon semestre de l'any per a la seua celebració, fet que estarà condicionat per l'avanç de la pandèmia i del procés de vacunació.

Mascletà en Xàtiva.

 

"CULTURA, TRADICIÓ, ECONOMIA I TURISME"

María Beltrán, regidora de Falles, considera que "les Falles són Patrimoni de la Humanitat, per la qual cosa no sols els fallers han d'apostar per elles. És responsabilitat també de les administracions públiques, i per això creiem que aquestes ajudes són necessàries per a pal·liar el mal moment que estan travessant les comissions falleres, amb pèrdues dels seus integrants". Malgrat això, la regidora considera que no hi ha cap comissió en perill de desaparéixer: "són prou potents i compten amb fallers que lluiten per seguir avant".

La mateixa Beltrán lamenta i es mostra sorpresa que "aquestes ajudes no han tirat avant per unanimitat, ja que Xàtiva Unida ha votat en contra justificant que les comissions ja reben subvencions municipals, la qual cosa és totalment falsa". Per a l'edil "aquesta ajuda està justificada davant la situació que estan travessant, per la qual cosa no entenem el vot desfavorable en ajudes a un col·lectiu de la ciutat que aporta cultura, tradició, però també economia i turisme per a Xàtiva".

Respecte a una possible celebració de les Falles de 2021 en el segon semestre de l'any, la regidora es mostra prudent i advoca per "esperar a veure com avança la situació i al fet que la Conselleria ens done llum verda per a trobar la millor data possible, conjuntament amb les comissions de Xàtiva". En aquest sentit, hui hi ha prevista una reunió amb la JLF en la qual s'establiran alguns actes i propostes que es realitzaran durant el mes de març complint amb les mesures establertes.

Monument de la Falla Plaça del Mercat de Xàtiva en el seu 50 aniversari.

AJUDES DIRECTES DE FINS A 1.000 EUROS

Les subvencions a les comissions es concediran de manera directa, sempre que les despeses objecte de la subvenció siguen iguals o superiors als 1.000 euros segons els documents justificatius presentats pels beneficiaris.

Entre els requisits per als beneficiaris es troben estar donat d'alta en el Registre Municipal d'Associacions de Xàtiva, trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries, no estar en situació de prohibició per a obtenir subvencions i justificar les despeses ocasionades. En aquest últim cas, no seran subvencionables les despeses relacionades amb menjars, productes d'alimentació ni begudes.

Les bases han sigut ja aprovades per part de la Junta de Govern i les sol·licituds es presentaran mitjançant la seu electrònica de l'Ajuntament, a partir de la publicació de la subvenció en el Butlletí Oficial de la Província (BOP), sent la seua duració de 20 dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació.

Pel que respecta a les ajudes als negocis vinculats al sector, dilluns passat 15 de febrer es van publicar en el BOP i el dimarts es va obrir el termini per a sol·licitar-les. Segons María Beltrán, aquestes ajudes "va a bon ritme" però prefereix esperar els 20 dies hàbils per a valorar la seua acceptació.

Destacats