Lena Baraza: "Fins a arribar a la igualtat real ens queden anys i anys de treball"

Parlem amb Lena Baraza, regidora de Dona i Igualtat a l'Ajuntament de Xàtiva

Guardar

lena baraza 2
lena baraza 2

València Extra ha visitat Xàtiva aquests dies per a parlar amb la seua regidora de Dona i Igualtat, Lena Baraza, qui ens ha donat tots els detalls de la lluita contra la violència masclista en la capital de la Costera.

Com es presenta el 25N en Xàtiva?

Xàtiva fa molts anys que reivindica el 25N eixint al carrer, però enguany no ho podrem fer com els altres anys. Volem fer arribar a la gent que tot el món sap què és el 25N i tot el món pot fer alguna cosa des del seu lloc. Per exemple, estem omplint Xàtiva amb diferents lemes que normalment portem a la manifestació del 25N. Com no podrem dir-los enguany, volem que impregnen la ciutat i tots tinguen la possibilitat de llegir-los. Hi ha 500 cartells, amb huit models diferents, que estan penjant-se a tota la ciutat. D'altra banda, també hem il·luminat el Portal del Lleó i hem demanat a la ciutadania que penge una tela morada a la seua finestra o balcó per tal d'intentar que la societat se sume de la manera que puga. També és molt important el vídeo que han fet des de l'associació XATEBA on s'intenta que es veja reflectida la societat tan diversa dient "no" a la violència de gènere. Hem enviat el vídeo als centres educatius per tal que es treballe i, a banda, hi haurà més activitats previstes.

"Amb la campanya 'Estima'm bé' volem que elles i ells sàpiguen detectar quan hi ha una mala acció. Hi ha moltes voltes que aquestes accions no es detecten per tot el tema de l'amor romàntic"

És molt important seguir realitzant accions de cara als més joves.

Sí, i per aquest motiu hem desenvolupat el concurs de cartells i dibuixos de centres educatius. Pel que fa al concurs de dibuix, han participat tots els col·legis de la ciutat de primària i, pel que fa als cartells, s'han presentat 133 persones. La valoració és molt positiva. No hem pogut fer un acte d'entrega de premis, però ho hem portat als centres educatius i hem intentat reconéixer mitjançant una carta la satisfacció per la seua participació en la lluita. En aquest sentit, hem gravat un manifest que es publicarà el dia 25 del consell de les dones i hem presentat la campanya "Estima'm bé". Va dirigida a secundària perquè hem detectat que les xifres en educació secundària no disminueixen. La violència i les agressions no disminueixen, augmenten. Hem vist qüestions molt dramàtiques com altres manades que s'han originat i hem volgut donar-li importància a eixe tema. Per això vam fer la campanya del "PorNo", d'educació sexual segura i sobretot respectuosa per a tot el món. Amb "Estima'm bé" volem que elles i ells sàpiguen detectar quan hi ha una mala acció. Hi ha moltes voltes que aquestes accions no es detecten per tot el tema de l'amor romàntic. L'objectiu és que siguen capaços de detectar-ho. També hem fet marxandatge i una guia per als centres educatius.

El 25N és un dia en què es visibilitza aquesta problemàtica, però en Xàtiva es treballa tot l'any amb diferents tipus d'accions.

Xàtiva treballa molt i tot l'any en la sensibilització, ja no sols de qüestions de violència de gènere com la violència física, sinó en altres tipus de violència contra les dones. Hi ha molts tipus de violència: psicològica, econòmica, etc. El que intentem és treballar aquest aspecte durant tot l'any. És veritat que el 25 de novembre hem de fer un esforç major perquè arribe aquesta informació a tot el món i se sensibilitze. Però el treball és durant tot l'any.

"Xàtiva treballa molt i tot l'any en la sensibilització, ja no sols de qüestions de violència de gènere com la violència física, sinó en altres tipus de violència contra les dones"

La Casa de les Dones és un espai que ja s'ha convertit en tot un referent per a totes les dones de Xàtiva. Quina és la valoració d'aquest temps en què aquest espai té cada vegada més importància?

Jo crec que és un plaer que s'iniciara aquest projecte en un edifici tan conegut com és la Ferroviària per reconvertir-lo en la Casa de les Dones. Ara sabem que forma part de la ciutadania i que és un lloc de fuita per a les dones que viuen una situació complicada. Les associacions durant el confinament no van poder vindre de manera normalitzada, però les dones sí. Les atencions continuen fent-se, algunes de manera online i altres de manera presencial, segons la situació de cadascuna. És molt positiu perquè al final ser conscient que pateixes violència de gènere és molt complicat, però després anar a demanar ajuda encara ho és més. S'intenta que la Casa de les Dones siga un lloc amable, un lloc en què es puguen sentir còmodes i on els donen el seu temps. Moltes vegades les dones no estan preparades inicialment per a denunciar, aleshores, han de treballar en un procés d'acceptació per a finalment fer-ho. El procés de denunciar de vegades pot fer que es tiren enrere i si denuncies i després lleves la denuncia, retrocedeixes 10 passos enrere.

La situació extraordinària que estem vivint ha afectat la violència de gènere, sobretot durant confinament, on moltes dones han estat convivint amb el seu maltractador. Com es va afrontar aquesta situació per a intentar pal·liar els efectes del confinament?

"Moltes vegades les dones no estan preparades inicialment per a denunciar, aleshores, han de treballar en un procés d'acceptació per a finalment fer-ho"

En el confinament vam notar que hi havia hagut un descens de violència de gènere, però el descens es donava perquè realment les víctimes estaven vivint en els seus maltractadors les 24 hores al dia i era molt complicat que pogueren haver-hi denuncies. No hi havia espais on estigueren a soles per poder-se fer endavant. Amb la campanya de "Mascareta 19" vam intentar donar eixa via per escapar mitjançant les farmàcies, que era dels pocs llocs que estaven oberts. Van baixar les consultes i les denúncies de violència, però després del confinament van augmentar.

Quina és la situació que es viu en Xàtiva? Estàs satisfeta en l'evolució de les xifres?

Aquesta tasca és de sensibilització. Per aconseguir que tota la ciutat s'impregne d'aquesta sensibilització fa falta molt de temps. És un treball molt constant, repetitiu i durant molt de temps. Actualment no hem apreciat encara en les xifres un descens. En igualtat hem avançat molt pel que fa a l'Estat, a la Comunitat i també pel que fa al nostre Ajuntament. Tots els esforços són pocs perquè hem de tindre en conter que ara estem veient molts assassinats a mans dels homes, però, a més a més, ja no són els assassinats, és tota mena de violència pel que hem de lluitar. De fet, la setmana passada vam dir que a partir del dilluns les dones ja treballaven de manera gratuïta el que queda de l'any. Això és la bretxa salarial i també és un tema de violència, és violència econòmica contra la dona. Fins a arribar a la igualtat real ens queden anys i anys de treball.

Destacats