Els negocis vinculats a les Falles de Xàtiva rebran ajudes urgents

L’Ajuntament destinarà 20.000 euros per a pal·liar els efectes de la Covid-19 a artistes fallers, indumentaristes i pirotècnics de la ciutat

Guardar

falles xàtiva
falles xàtiva

La suspensió de les Falles de 2020 i l'ajornament de les Falles de 2021 han colpejat fortament a un sector que viu una situació extrema a causa de la crisi derivada per la Covid-19. Per a intentar pal·liar la situació que viuen aquests negocis l'Ajuntament de Xàtiva implementarà ajudes urgents.

La Junta de Govern va aprovar ahir una inversió de 20.000 euros en subvencions emmarcades en el programa "Reactivem Xàtiva", el pla municipal de reactivació econòmica i social impulsat aquests mesos pel Consistori de la Costera i que preveu invertir 8 milions d'euros per a superar la crisi provocada per la Covid-19.

Aquestes últimes ajudes aprovades van destinades específicament als negocis que tenen a les Falles com a motor econòmic principal, com són els artistes fallers, els indumentaristes i els pirotècnics de la ciutat, per a contribuir al manteniment de la seua activitat i ocupació, tractant d'esmorteir la reducció d'ingressos i facilitar-los el compliment de les seues obligacions empresarials.

María Beltrán, durant la presentació de les ajudes.

MOMENTS "MOLT COMPLICATS"

La regidora de Falles, María Beltrán, reconeix que "davant l'expectativa que tenim que al març d'aquest 2021 tampoc es podran celebrar les falles, el teixit econòmic que envolta la festa ha sigut i continua sent un dels més afectats per la pandèmia".

Pel que respecta als ànims de les falleres i falles de Xàtiva, la regidora afirma que "no decauen". "Mantenim reunions amb la Junta Local Fallera i els presidents de les diferents comissions, on també ens acompanya el regidor de Sanitat que ens va explicant quina és la situació i l’evolució de la pandèmia i de la vacunació, i les previsions són bones per al segon semestre de l’any", destaca.

"Pense que es podrien celebrar alguns dels actes de la Setmana Fallera i es podrien acoblar alguns dels actes segons les indicacions de la Conselleria. Per aquests motius, els ànims del col·lectiu faller xativí no decauen", considera.

Beltrán assegura que "aquesta era una ajuda important per al sector", i espera que "supose una injecció positiva a pesar que sabem que no és la solució al problema". "Els artistes fallers, els indumentaristes i la pirotècnia estan oberts, però no tenen visites. Açò no és la solució, però és un xicotet impuls per agafar aire i seguir endavant".

Aquesta no és la primera iniciativa que s'impulsa per part de la Regidoria de Falles. En el mes de novembre es va presentar una campanya en el qual el sector de la indumentària es reinventava fabricant diferents productes amb la tela fallera: màscares homologades i adorns de Nadal. "El nostre cap no para de pensar i els indumentaristes han llançat ara una línia de bosses de mà, que es poden trobar a Facebook i Instagram", ressalta.

Imatge d'arxiu del monument de República Argentina.

AJUDES DIRECTES DE FINS A 2.000 EUROS

Entre els requisits a complir per part dels comerços i professionals es troben estar donat d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms o Mutualitat Corresponent o en el règim general de la Seguretat Social i Hisenda amb una activitat que tinga com a negoci principal la festa de les Falles, acreditar pèrdues o una baixada de facturació respecte a l'exercici 2019, que l'activitat s'haja iniciat amb anterioritat al 14 de març de 2020, que el domicili fiscal i l'establiment comercial es troben a Xàtiva i que es trobe al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries.

Les ajudes es concediran de manera directa amb un import màxim de 2.000 euros per a cada sol·licitant sempre que els documents justificatius presentats i la declaració de pèrdues justificades siga igual o superior a aquesta quantitat, podent ser beneficiàries les persones físiques o jurídiques legalment constituïdes que es dediquen a prestar de manera professional i habitual serveis que estiguen directament relacionats amb la festa josefina.

Les sol·licituds es presentaran a través de la seu electrònica de l'Ajuntament, i el termini s'iniciarà l'endemà de la publicació de l'anunci en el Butlletí Oficial de la Província (BOP), sent la seua duració de 20 dies hàbils. Aquestes ajudes són compatibles amb altres ajudes que puguen arribar per al sector tant per part de la Generalitat Valenciana com de la Diputació de València o el mateix Ajuntament de Xàtiva.

En la pàgina web municipal i en la web del "Reactivem Xàtiva" es poden consultar les bases amb la documentació a presentar tant per a persones físiques com per a persones jurídiques.

FALLES EN EL SEGON SEMESTRE DE 2021

Respecte a la data de celebració de les Falles, Beltrán incideix en què "és prompte, ja que ens trobem en el moment més crític de la pandèmia en la Comunitat Valenciana" i advoca per "esperar a veure com avança la situació i al fet que la Conselleria ens done llum verda per a trobar la millor data possible, conjuntament amb les comissions de Xàtiva".

L'edil espera que les falles de 2021 "es puguen celebrar en el segon semestre de l'any" i que els negocis relacionats amb aquesta festa "puguen reactivar-se de la millor manera possible". "No volem pensar en una data concreta com sí han fet algunes poblacions. Per ara anem a esperar i poc a poc, conforme avance el temps, es decidirà en l’assemblea de presidents", afirma.

Actualment s'està treballant en la redacció de les bases per a les ajudes destinades a les falles de la ciutat, després de la reunió realitzada amb la Junta Local Fallera i les comissions falleres de Xàtiva.

Destacats