El Betlem Monumental de Xàtiva s'adapta a la pandèmia

El considerat com a pessebre més gran d’Espanya ha reduït enguany la seua grandària i es podrà visitar únicament per fora

Guardar

Betlem de Xàtiva
Betlem de Xàtiva

La Comunitat Valenciana és terra de pessebres. De fet, des de Cultura Festiva s'ha impulsat el reconeixement del "betlemisme" com a Bé d'Interés Cultural Immaterial autonòmic. En molts punts de la nostra geografia es poden trobar obres de totes les característiques, però és a la comarca de la Costera on un destaca per la seua mida.

Quan s'acosten les celebracions de Nadal, l'Albereda Jaume I de Xàtiva canvia per complet la seua fisonomia per tal d'acollir una de les atraccions anuals que desperta més interés: el Betlem Monumental. Considerat com el pessebre més gran d'Espanya, s'ha convertit en una atracció turística de primer ordre i atrau desenes de milers de visitants tots els anys, sent una visita tradicional per als menuts i majors de la zona i, inclús, de fora de la província.

Des d'aquest dissabte 19 de desembre es podrà visitar un espai que, per la situació sanitària, ha patit molts canvis, no sols pel que fa a la seua morfologia, sinó també pel que respecta al muntatge i gestió. A més, després de les últimes restriccions anunciades aquesta setmana per l'alcalde Roger Cerdà, durant l'edició d'enguany únicament es podrà visitar per fora del recinte.

Amb tot açò, el Betlem, juntament amb les llums que adornen els carrers, serà enguany un dels pocs elements que anuncien l'arribada del Nadal en una ciutat acostumada a viure aquestes festes amb nombroses activitats i una massiva afluència de gent. Aquesta instal·lació va rebre l'any passat 117.000 persones, suposant un gran impacte econòmic en els comerços i en la restauració local.

"ES VETLARÀ PER LA SEGURETAT"

Ricardo Martínez, regidor de Conservació del Medi Urbà, Serveis Públics i Parcs i Jardins, considera que les recents mesures que impediran l'entrada de visitants al Betlem responen a "una situació més de l'anormalitat dins de la nova normalitat que ens obliga d'un dia a altre a canviar la manera de fer les coses. És una situació molt complexa a la qual ens hem hagut d'adaptar sobre la marxa".

El regidor avança que per a garantir la seguretat "hi haurà unes cintes de control d'aforament i una separació entre la gent que està a l'Albereda i la gent que està més pròxima al Betlem, a més de personal de seguretat que vetlarà pel compliment de les normes".

Martínez ha informat que "enguany s'ha reduït la grandària del Betlem, s'ha eliminat la zona que entrava al jardí de la Glorieta per a evitar tindre racons i zones que costaren més de vigilar en cas d'haver-se pogut obrir al públic. Estarà tot en el mateix espai, a l'Albereda, en un escenari rectangular d'aproximadament 80 metres de llargària".

Respecte al seu muntatge, enguany ha estat a càrrec de diferents empreses locals. "Hem escollit un sistema nou de muntatge, ja que tradicionalment era la brigada de parcs i jardins al complet la que es destinava a aquesta feina. No volíem que es deixaren d'atendre les activitats dels parcs durant aquest temps i, a més, és un Betlem que eixirà, aproximadament, per la meitat del cost que el de l'any passat. No volíem malbaratar diners. Tot el cost, pràcticament, repercutirà en empreses locals i això significa creació de treball", destaca l'edil.

Els operaris ultimen els detalls del Betlem d'enguany.

MÉS DE 20 ANYS DE TRADICIÓ

El Betlem de Xàtiva es caracteritza per tindre cura de cada detall i ha crescut any rere any des de 1999. Del tradicional pessebre nadalenc dels inicis ha passat a interpretar nombroses escenes, amb noves aportacions i millores constants. Figures a mida real fetes per artistes fallers, materials reciclats, aportacions solidàries, presència d'animals vius... Nombrosos elements contribueixen a configurar una representació amb un valor singular més enllà del simbolisme religiós.

Durant tot l'any operaris municipals recullen elements que posteriorment s'utilitzaran en el muntatge del Betlem, a més d'antigues ferramentes i utillatge etnològic aportat pel veïnat. La sostenibilitat que li atorga l'ús de materials reutilitzats és, doncs, un dels principals valors de la instal·lació.

VESSANT DIDÀCTICA I SOLIDÀRIA

De fet, són nombroses les visites escolars i de diferents col·lectius les que any rere any es concerten per aprofitar la seua vessant didàctica, unes visites que enguany no s'han pogut celebrar.

Un dels elements més atractius pel públic, especialment per l'infantil, és la presència d'animals vius: ànecs, oques, bous, ovelles, rucs, titots... Una bona mostra de vida animal sota estricte control veterinari. En l'edició d'enguany no es disposarà de cap animal viu i tampoc del característic llac central.

El Betlem té també una destacada vessant solidària. Les fruites i verdures utilitzades, que en són moltes i generalment donades pels comerços locals, es lliuren posteriorment a entitats que s'ocupen de la població sense recursos. A més els visitants poden demanar un desig llençant una moneda a qualsevol de les fonts instal·lades. Els fons recollits es destinen a ONG locals.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats