La Costera, la gran afectada per la pedra amb importants danys en més de 600 hectàrees de cultiu

Guardar

Valencia.- El pedrisco provoca importantes daños en más de 600 hectáreas de cultivo en la Costera
Valencia.- El pedrisco provoca importantes daños en más de 600 hectáreas de cultivo en la Costera

Una tempesta de pedra va provocar en la tarda d'aquest dimarts importants danys en més de 600 hectàrees de cultiu a la comarca valenciana de la Costera, segons han informat aquest dimecres les organitzacions d'AVA-Asaja i La Va unir.

Segons AVA-Asaja, la tempesta va provocar danys de diversa gravetat en una superfície superior a les 800 hectàrees de cultiu, d'elles, unes 200 amb importants pèrdues de collites, d'acord amb les primeres estimacions. Els termes municipals assotats per aquesta nova calamarsada van ser Montesa, afectada de manera molt especial en agrupar 700 hectàrees, i en menor mesura Canals i Vallada.

Les produccions agrícoles més castigades han estat els cítrics ---que es troben en plena fase de floració i quallat--; els fruiters d'os com les pruneres i els albercocs --als quals els faltaven pocs dies per a aconseguir el grau òptim de maduració i, per tant, per a ser recol·lectats--, els caquis i les oliveres.

AVA-Asaja assenyala, en tot cas, que encara és "molt aviat" per a calcular les pèrdues econòmiques a causa de l'estat fenològic dels arbres, sobretot en cítrics i caquis. Per al cas de l'assegurança de cítrics davant riscos de pedra, l'organització agrària recorda que tots aquells agricultors que van contractar aquesta pòlissa l'any passat actualment gaudeixen de l'extensió de garanties.

L'organització ha demanat a Agroseguro que agilite els peritatges de les parcel·les afectades a fi que els agricultors perceben les corresponents indemnitzacions "amb la promptitud més gran possible".

Així mateix, l'organització agrària sol·licita a les administracions mesurades fiscals i ajudes directes als productors damnificats: d'una banda, als ajuntaments els exigeix una bonificació de l'IBI Rústic i, per un altre, a la Generalitat Valenciana i al Govern central els reclama exempcions a les quotes de seguretat social i crèdits bonificats.

Per part seua, La Va unir ha xifrat en 1,5 milions d'euros els danys a la comarca, especialment a Montesa, i apunta a unes 600 hectàrees afectades, d'elles 500 en aquesta localitat. Segons l'organització, els cítrics són els més perjudicats seguits del caqui, oliva i fruita d'estiu.

La Va unir reclamarà mesures "urgents" per als afectats com la concessió d'ajudes, repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les conreades i construccions, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

L'organització demanarà l'agilitació dels peritatges de les parcel·les afectades per part d'Agroseguro, ja que els danys produïts pel sinistre estan cobertes pel Sistema d'Assegurances Agràries Combinades, tant en les produccions com en les estructures.

Destacats