El brot de 57 persones en una residència de Navarrés està "controlat"

Guardar

residencia navarrés
residencia navarrés
Un brot amb 57 persones afectades en una residència de persones majors de la localitat valenciana de Navarrés, notificat aquest diumenge, es troba "controlat" i els contagiats --45 residents i 12 treballadors-- es mantenen asimptomàtics o amb algun símptoma "lleu".Així ho ha remarcat la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en declaracions als mitjans després de la seua visita a la residència de majors d'Alpuente (València).El brot es va iniciar el dimecres de la setmana passada quan un resident del centre de dia que va acudir a l'hospital amb símptomes va donar positiu en Covid-19. Posteriorment, es va realitzar una prova PCR a les quatre persones amb les quals comparteix taula durant els menjars i totes van donar positiu. En els dies següents, va aparéixer el primer cas dins de la residència. Des del centre es va informar Salut Pública i es van realitzar les PCR a residents i treballadors.Actualment, hi ha una persona ingressada que va ser derivada a l'hospital per patologia prèvia i la resta de residents i treballadors són asimptomàtics o van presentar algun símptoma "lleu" que ha millorat "en qüestió d'hores".Oltra ha subratllat que aquest brot "no pot comparar-se amb la situació prevacuna". En aquest sentit, ha destacat que "les vacunes estan funcionant i resistint, la qual cosa s'evidencia en l'impacte que el virus té quan entra en un centre".No obstant això, ha advertit que "no es pot baixar la guàrdia" i ha insistit que "cal seguir amb les mesures de mascareta, higiene de mans i ventilació perquè la vacuna ens dona més resistència contra la malaltia però no impossibilita el contagi"."És veritat que la vacunació minimitza el contagi, però aquest continua sent possible i més quan hi ha moltes persones que viuen juntes", ha assenyalat, al mateix temps que ha instat a "no temptar a la sort" i ha demanat "prudència, precaució i seguir les mesures de protecció". "Encara que l'impacte és menys, el virus segueix ací", ha reiterat.

"POT DETECTAR-SE ALGUN CAS MÉS"

Per part seua, l'alcaldessa del municipi, Estela Darocas, ha reconegut a Europa Press Televisió que, "segurament, pot detectar-se algun cas més". En aquesta línia, ha explicat que la residència es troba dividida per fases: la zona roja, on es troben els residents que han donat positiu; la taronja, amb aquelles persones que van donar negatiu però han estat en contacte amb un positiu, i la verda, en la qual estan les persones "netes de Covid"."El més alarmant és que són molts els contagis, però en realitat la situació és lleu perquè tenim persones asimptomàtiques i persones amb símptomes més lleus", ha traslladat Darocas, que ha destacat que la situació és "de tranquil·litat i dia a dia es van observant millores".Així mateix, ha expressat la seua "admiració" per "la naturalitat amb la qual porten tot els residents", encara que ha lamentat que hagen d'"estar tancats ara que havien començat una dinàmica més o menys normal de vida"."El fet de ser un dels primers centres on residents i treballadors estaven vacunats des del principi donava una certa tranquil·litat", ha ressaltat. En aquest sentit, ha indicat que "quan es va donar l'autorització per a poder eixir, alguns residents s'anaven a menjar a casa d'un familiar i portaven una vida més o menys normalitzada".La primera edil ha lamentat que, "per desgràcia, això és invisible i no t'ix una piga en la cara que et diu que ací comença". "Per molts mitjans que tinguem i complim la normativa estricta de Salut Pública, ha passat això", ha declarat, al mateix temps que ha asseverat que "ha sigut molt més lleu per la vacuna".

SENSE PCR A la VOLTA DE VACANCES

Darocas ha subratllat que "l'única cosa" que "han trobat a faltar" és que "no s'ha fet una PCR als treballadors que tornaven de vacances". "Considerem que s'hauria de mantenir sí o sí", ha expressat.Per part seua, la directora de la residència, Isabel Chorro, ha afegit que "és cert que als treballadors no se'ls fa PCR a la volta de vacances", per la qual cosa "no és possible saber si el contagi ha vingut per la reincorporació".Chorro ha apuntat que "el problema que tenim és que la pandèmia ha anat evolucionant i s'han anat alleugerint les mesures". "Els residents eixien al carrer i, encara que nosaltres marquem unes pautes, no sabem si, una vegada ixen de portes per a fora, es mantenen en un únic nucli familiar o si van pel carrer sense mascareta", ha admés."La pandèmia és el que és, però els residents necessiten un contacte, veure al familiar, tocar-se i, encara que dins del centre no es permetia, fora eixa distància no existia", ha conclòs.
Destacats