Ricard Barberà: "Estem assentant les bases d'un futur millor, projectes que no canviaran estiga qui estiga en el Govern"

L'alcalde de Xirivella aposta per fomentar la participació ciutadana com a element constructiu del municipi

Guardar

ricard_2017
ricard_2017

Quin balanç fa d'estos dos anys de legislatura i, sobretot, dels sis mesos que porta d'alcalde?

El balanç és positiu, sobretot perquè ha funcionat bé des de l'inici encara que és cert que puntualment ha existit alguna desavinença però és alguna cosa normal en els pactes. Particularment, quant al canvi d'alcalde fa sis mesos, és cert que el meu predecessor tenia una línia de lideratge més personalista i la meua política és més d'acompanyar a la gent que està treballant amb mi i deixar pista per al seu treball. Però crec que tothom que està en este govern ha entés perfectament el canvi i ha anat molt bé. S'han mantingut els rols quant a les regidories pel que no hi ha hagut un canvi molt brusc.

Cal assenyalar que el primer any va servir perquè l'equip de govern es coneguera i, d'alguna forma, en estos dos anys que queden s'està treballant per a aportar coses que es vegen, que donen el seu fruit. Fins al moment s'ha estat treballant des de dins. És un procés llarg però cerquem que el que fem estiga assentant les bases d'un futur millor, projectes que no canviaran estiga qui estiga en el Govern. L'important és el treball de fons que és el que es queda.

ayuntamiento_xirivellaQuins són els objectius d'estos pròxims dos anys?

Seguirem reivindicant tot el tema d'infraestructures, seguirem fomentant i afermant la participació ciutadana estrenyent l'accelerador per a conscienciar a la gent de la importància que té el fet que prenguen part de la política local. Hi ha coses que ens va marcant la Llei i els pressupostos com és millorar la situació econòmica de l'Ajuntament, en el passat exercici es va aprovar un pla de sanejament que incidia més a reduir la despesa energètica i poder invertir eixos diners en altres coses, equilibrant el pressupost.

També es va a treballar el tema del polígon, que en estos moments està en una situació crítica, i la veritat és que podria ser un polígon interessant doncs està molt prop de València però pot tenir contres quant als accessos. A més, ara està agafant molt auge el tema del cultiu ecològic que també pot influir doncs ací tenim horta i terreny per això i pot ser una línia de treball interessant per a explotar i seguir.

Com veu que estan funcionant els diferents governs de coalició?

Crec que estan funcionant perfectament. En concret nosaltres tenim contacte amb altres alcaldes dels municipis del voltant i compartim el nostre dia a dia de forma informal i és en eixos moments quan t'adones que en tots els llocs està funcionant bé. Tots tenim el convenciment que l'èxit electoral és conjunt doncs si les coses ixen bé el mèrit és de tots. Supose que quan falte poc per a les eleccions estarem un poc més nerviosos però l'objectiu és mantenir un govern de progrés pel qual cal obstinar-se que funcionen estos pactes.

Quina és la base de la seua política municipal?

Entenc que la política i l'honradesa s'ha de basar que una persona es comporte igual tant en la política com en la seua vida personal. Quan parle d'honradesa i igualtat el que dic és que una persona ha d'actuar d'acord amb uns valors i que açò ha d'estar vinculat a un partit en el qual milita. En el nostre cas la igualtat és un element singular de Xirivella, de fet el nostre municipi acaba de rebre el premi Celia Amorós de la Diputació de València per les polítiques d'igualtat que es duen a terme en este municipi des de fa molts anys.

Quines línies de Govern se segueixen a Xirivella?

Xirivella té un problema d'infraestructures i d'ubicació doncs estem envoltats per l'A3, C3 i ens passen per damunt els avions. Qualsevol Govern de Xirivella ha d'estar constantment reivindicant millores en estos aspectes. L'ampliació de la V30 va portar a unes importants mobilitzacions amb ampli suport de les associacions del poble que estan molt acostumades a treballar i a reivindicar temes d'educació, sanitat, en tema de transport públic...

És important eixe teixit associatiu del municipi...

Xirivella no és un municipi dormitori com es pot pensar sinó que té un teixit associatiu molt important. Algunes són més lúdiques i omplen el poble de festes i activitats i unes altres que són molt reivindicatives que vénen a demanar i reivindicar accions i coses per a millorar el poble.

Des de l'Ajuntament no se'ls diu el que volen escoltar sinó la realitat que hi ha i si les coses que es demanen es poden fer, les que no s'explica el perquè. Des d'este govern se cerca millorar les coses al costat de la societat, incentivar les iniciatives i ajudar a dur-les a terme. Estem realitzant un banc de projectes per a generar una cartera detallada de projectes consensuats i prioritzats perquè quan arribe l'oportunitat de portar-los a terme, per exemple a través d'alguna subvenció, estiguen preparats per a presentar i així poder portar-los endavant. Amb açò es fomenta la participació ciutadana i es milloren les diferents instal·lacions i necessitats municipals.

rueda-prensa-muestra-internacional-payasos-de-xirivella-foto_abulaila-1Important eixa participació ciutadana...

Sí, és important en la mesura en la qual aconsegueixes que la ciutadania s'involucre en les decisions de l'equip de Govern i considera com a seues les millores que es fan. Tenim per exemple el Fòrum Festes en la qual estan clavaries, les falles... i en el moment de dur a terme alguna festivitat se'ls demana col·laboració i es compta amb ells. També hi ha altres espais de participació que ens agradaria potenciar en esta meitat de legislatura que ens queda com són els Consells de Barri que ens portarà a millorar algunes zones de la població. Ara estem duent a terme formació en els tècnics de l'Ajuntament i en l'equip de Govern en temes de participació per a poder fer-la. Exemple d'açò són els pressupostos participatius que ens va portar al projecte de la Casa de la Dóna.

La participació està fomentada bàsicament a través del Fòrum Festa, vinculada a un tema molt concret com són les festes, després estan els Consells de Barri que estan vinculats al territori dels diferents barris de Xirivella, alguns sectorials com el d'Horta o Mediambiental, també ens reunim amb associacions que estan ajudant a la gent necessitada del nostre municipi...

La Mostra de Pallassos és un esdeveniment assegut en el municipi i que ha agafat molta força

Quan parlem d'elements de construcció d'identitat i de valors la Mostra de Pallassos és un exemple. És impressionant com el teixit empresarial de Xirivella l'ha fet seua aconseguint que any rere any siga més important i s'haja consolidat en el calendari. Al final el poble es construeix sumant, sumes adhesions a la Mare de Déu de la Salut, sumen al Cercle Instructiu Musical, a la Mostra de Pallassos i en la mesura en la qual aconsegueixes que tots aporten vas construint i al final els polítics hem d'ajudar al fet que açò seguisca augmentant i creixent.

Destacats