‘Torrent’em-plaça’ conclou amb un debat obert a la ciutadania

TAUT Centre Històric va plantejar unes propostes d'actuació com la possible creació d'una comissió de suport i seguiment, la redacció d'un Pla Director sobre intervencions i actuacions en el Centre Històric o d'un Manual de Rehabilitació propi del CHT

Guardar

torrent-em-placa
torrent-em-placa

El grup "TAUT Centre Històric, Arquitectes per Torrent", després d'un període d'anàlisi i reflexió, va presentar en l'Antic Mercat les conclusions de "Torrent'em-plaça", una sèrie de ponències organitzades conjuntament amb l'Ajuntament de Torrent a la fi de novembre en les quals es pretenia donar a conéixer, conservar i activar el nucli antic de la ciutat, mitjançant la protecció del paisatge urbà, conservant la seua trama i estructura arquitectònica.

Estes jornades, que van comptar amb una gran participació, es van fer diferents aportacions molt valuoses que han permés conéixer exemples d'aplicació de recents i interessants metodologies per a la redacció de plans i realitzar intervencions en el Patrimoni; on, el coneixement, la difusió, la participació ciutadana i el consens, són instruments bàsics i fonamentals per a revitalitzar, dinamitzar i protegir el llegat que hem rebut dels nostres avantpassats, el Centre Històric de Torrent.

Les conclusions presentades pel col·lectiu d'arquitectes es van exposar a debat obert en el qual van intervenir a més tècnics experts en la matèria, representants d'associacions veïnals, així com de col·lectius de la ciutat i veïns i comerciants de la zona, les preguntes de la qual i suggeriments previs van ser exposades i comentades.

A partir d'estes conclusions, TAUT Centre Històric va plantejar unes propostes d'actuació com la possible creació d'una comissió de suport i seguiment, la redacció d'un Pla Director sobre intervencions i actuacions en el Centre Històric o d'un Manual de Rehabilitació propi del CHT.

El debat va comptar amb la presència del Director del Col·legi d'Arquitectes de València, Mariano Bolant, qui va agrair "l'interés del col·lectiu d'arquitectes i la corporació municipal per portar avant este tipus de jornades on poden participar i tenen veu els veïns".

L'alcalde Jesús Ros, que va assistir al debat acompanyat per gran part de la corporació municipal, va prendre la paraula i va valorar positivament les jornades "en les quals han pogut expressar la seua opinió: veïns, propietaris, agents socials i tècnics, que han de ser tingudes molt en compte, i on es pretenia donar a conéixer i analitzar exemples reals d'intervencions en altres centres històrics similars al de Torrent i saber com intervenir en la rehabilitació d'edificis, amb models i referències a actuacions concretes". Per a l'alcalde, "les jornades no han de quedar-se en estes conclusions, sinó que el treball de TAUT CH ha de tenir la seua continuïtat amb noves ponències i deu servir de base per a potenciar, revitalitzar i definir el Centre Històric de la nostra ciutat i perquè els veïns i veïnes tinguen clar per fi quines actuacions poden dur-se a terme en el mateix".

Cal recordar que paral·lelament a estes conferències, s'ha realitzat una exposició titulada "L'Evolució del centre històric de Torrent" amb 62 panells, distribuïts al llarg de les tres plantes de l'Antic Mercat. En ells s'analitza l'evolució històrica del Centre Històric de Torrent des de la segona meitat del segle XX fins als nostres dies. A més d'una anàlisi de la realitat actual de quatre carrers, dos pertanyents a la ciutat medieval, carrer de l'Església i carrer Mestre Giner, i dues de l'entorn actual, carrer de Santa Anna i carrer de Sants Patrons.

Destacats