Smart Water, la nova iniciativa de Torrent per a estalviar en el consum d'aigua

Uns senzills dispositius que calfen l’aigua abans d’obrir l’aixeta permetran estalviar, almenys, 12 litres d’aigua per minut en els pavellons esportius del municipi

Guardar

Piscina_vedat-777x491
Piscina_vedat-777x491

L'Ajuntament de Torrent, compromés amb el medi ambient, ha instal·lat uns dispositius per a estalviar aigua en les instal·lacions de dos pavellons esportius del municipi, el Vedat i Anabel Medina. Va ser ahir quan els senzills dispositius, creats per dos fontaners valencians, van començar a estar disponibles a Torrent. A més, ho estan per primera vegada en propietat d'una administració pública.

La idea és senzilla: es tracta de minimitzar el desaprofitament d'aigua en els segons que tarda a calfar-se. Encara que en principi no és massa, l'ús continuat de les dutxes per tantes persones resulta en molts litres d'aigua neta que acaben en el desaigüe sense cap necessitat. Jesús Ros, alcalde de Torrent, ha explicat que com a ajuntament, volen "fer tot el que puguem per part nostra", posant el seu granet d'arena a respectar el medi ambient i donant així exemple a la societat.

Les instal·lacions

Cada minut que una aixeta està oberta es desaprofiten 12 litres d'aigua, que ara es poden aprofitar

En el cas del Pavelló el Vedat, es tracta d'un botó que situat abans d'entrar a les dutxes, que l'usuari prem per a indicar que vol aigua calenta, i s'encén una llum blava. L'aigua freda, en lloc d'eixir per l'aixeta i malbaratar-se, és recollida pel dispositiu fins que aconsegueix la temperatura desitjada, quan el color del botó canvia a roig. El procés a penes tarda un minut o minut i mig, després del qual l'usuari pot entrar a la dutxa i començarà a eixir l'aigua calenta immediatament.

Per part seua, el sistema en Anabel Medina és igual, però sense el botó, ja que s'ha instal·lat un sistema de detecció automàtica quan algú passa cap a les dutxes, fent que el procés s'inicie. En el cas que algú passat sense utilitzar les dutxes, l'aigua tampoc es malgasta, es torna a recollir.

Primer dia en funcionament

Roberto Hurtado, representant de l'empresa que fabrica aquests dispositius anomenats Smart Water, ha explicat la seua raó de ser i el seu senzill funcionament. Cada minut que una aixeta està oberta es malgasten uns 12 litres d'aigua, que malgrat estar neta, acaben en el desguàs i han de tornar a passar per la depuradora, costant una gran quantitat de diners.

La idea és valenciana, va sorgir d'un repte entre dos fontaners fa més d'una dècada, que van intentar idear un mecanisme que poguera reduir aquesta despesa innecessària d'aigua, però sense suposar un cost massa elevat. Smart Water és un sistema elèctric que a penes utilitza energia (únicament per a la il·luminació), ja que funciona gràcies a la pressió de l'aigua. Fa 3 anys que van donar amb aquesta versió, prou viable per a estar instal·lat en alguns domicilis i establiments privats. Ara, per primera vegada a Torrent, està en funcionament en instal·lacions públiques.

Amb un cost de 15.000 euros per a la instal·lació dels dispositius en tots dos pavellons, es preveu estalviar fins a 2 milions i mig de litres d'aigua. Ara, està en mans dels usuaris que decidiran si volen participar i donar-li ús. Ara com ara, sembla que tenen bon acolliment: ahir 2 d'abril va ser la primera jornada amb els dispositius en funcionament i, en Anabel Medina es va donar el dia de menor consum de tot l'any.

"Des de l'Ajuntament som els primers que hem de donar exemple, a partir d'ací podem exigir als altres", ha afegit l'alcalde. Hui dia, només s'han instal·lat en aquests dos establiments, però si tenen l'ús esperat, s'estudiarà posar-lo en altres punts en el futur.

Arxivat a:

Destacats