Quart de Poblet aprova el seu primer Pacte social per l'ús adequat de les Tics

“Internet és com un ganivet en mans d'un xiquet, depén de l'ús que es faça”, assenyala el doctor Villanueva, expert en conductes addictives de la Universitat Internacional de València

Guardar

fotos Concejala y conferenciante Jorandas Quart de Poblet Pacto social por un buen uso de las TICs
fotos Concejala y conferenciante Jorandas Quart de Poblet Pacto social por un buen uso de las TICs

Que els xiquets no naixen amb un llibre d'instruccions ho saben bé els pares. Però potser, en la societat actual, dominada per les Tecnologies de la Informació (Tics), encara és més difícil educar als joves. Almenys, així pensen els majors, joves, pares i professionals que han assistit a les jornades en les quals s'han exposat les conclusions del 'Primer pacte per l'ús adequat de les Tics´ organitzat per la Regidoria de Promoció de la Salut de Quart de Poblet.

"El món abans era més fàcil. No hi havia els problemes que hi ha ara amb Internet", assenyala Carmen Martínez, de huitanta anys mentre que Luis Crespo, de huitanta-un, amb tres fills i sis néts, assega amb resignació. "És més difícil ser jove ara que fa seixanta anys", assenyala. Ni una postguerra ni les diferents crisis econòmiques que s'han produït en els seus huitanta anys els preocupen igual que les noves tecnologies. Agressivitat, pornografia, hipersexualització, videojocs violents, incitació a l'odi, cyberbullying... La xarxa de xarxes és un univers infinit d'oportunitats però també de perills.

De la mateixa opinió és Alba Abellán, de 18 anys: "És molt difícil ser xiqueta, adolescent i jove. No sabem enfrontar-nos als problemes que es deriven d'Internet".

Carmen, Luis i Alba són alguns dels participants de la iniciativa posada en marxa per l'Ajuntament de Quart de Poblet i que servirà per a elaborar un pla de treball basat en les conclusions extretes de les jornades celebrades durant els últims mesos. Un dels aspectes més importants que s'han aportat idees i possibles solucions des de la mateixa experiència.

Víctor José Villanueva Blasco, director del Màster Universitari en Prevenció en Drogodependències i Conductes Addictives de la Universitat Internacional de València, ha assistit a aquesta jornada per a impartir la conferència 'Com fer un bon ús de les xarxes socials i evitar riscos en línia. Desconnectar per a connectar´. Villanueva ha aportat un punt de vista més als treballs realitzats per la regidoria dirigida per Lucía Fernández. El també doctor en Psicologia destaca que és fonamental ensenyar als nostres fills com han d'utilitzar tecnologies. "Internet és com un ganivet en mans d'un xiquet, depén de l'ús que es faça. L'educació tecnològica ha de començar als set anys".

En opinió del doctor Villanueva, és fonamental que els joves no utilitzen internet en solitari i estiga supervisat en tot moment pels adults. Per a això, els dispositius han d'estar sempre en un lloc de la casa on es puga exercir un control parental: "En el cas que vulguen ser a la seua habitació ha de ser sempre amb la porta oberta. Si apel·len a la seua intimitat cal contestar-los que és més important la seua seguretat".

"El mòbil o el crit"

El doctor Villanueva destaca que és molt important donar un bon exemple. "No se'ls pot demanar que deixen el mòbil quan les persones adultes no el fem." Un altre dels aspectes comentats per l'expert en conductes addictives, i en el qual coincidien els assistents, és que els pares cedeixen davant els fills i, finalment, els deixen utilitzar internet per a poder treballar o realitzar una altra activitat. Així eviten renyir-los: "És el mòbil o el crit", reconeix.

Per aquesta mena de condescendències es donen casos com que el 10% dels xiquets i xiquetes de huit anys ja posseïsquen un mòbil mentre que la mitjana se situa en els deu anys.

Un altre dels aspectes molt preocupants és que, dels deu videojocs més venuts en 2018, huit eren per a majors d'edat, però es venien a menors. Noms tan directes com 'Assassin´s Creieu Odyssey´, 'God of war´, 'Xarxa Dead Redemption´ o Far Cry 5, són els més sol·licitats pels més xicotets de la casa.

Destacats