Els Premis Qusiba de Quart de Poblet passen a dir-se Quart Sense Barreres "Vicente Gascón"

L'Ajuntament de Quart de Poblet homenatja i reconeix així la labor del president de Qusiba, recentment mort

Guardar

IMG_1258
IMG_1258

El municipi de Quart de Poblet ha viscut recentment una important pèrdua que ha sacsejat a tota la comunitat. El dissabte 28 de novembre moria Vicente Gascón, president de Qusiba i un dels quartans més involucrats en la lluita pels drets de les persones amb discapacitat.

La seua implicació i treball han resultat indispensables per a fer de Quart un poble universalment accessible i inclusiu. Una labor que l'Ajuntament, amb el suport de la resta d'entitats socials vinculades a la discapacitat, ha volgut reconéixer rebatejant els Premis Qusiba per Premis Quart Sense Barreres "Vicente Gascón", aprofitant el Dia Internacional de la Discapacitat per a anunciar-lo.

L'alcaldessa, Carmen Martínez, ha tingut paraules d'afecte cap a Gascó i ha destacat que "Vicente ha sigut un exemple de superació personal i de compromís ciutadà que sempre ha col·laborat activament amb l'Ajuntament amb el millor dels tarannàs. Era una persona dialogant, comprensiva, pacient i solidària, al mateix temps que perseverant i ferm defensor dels drets de les persones amb discapacitat. Al costat d'ell, i amb el conjunt d'entitats i persones amb discapacitat del municipi, hem aconseguit grans avanços en la inclusió social del col·lectiu a Quart de Poblet, per això, aquest canvi és un reconeixement a ell i a la seua lluita, que també és la nostra".

Són molts els assoliments que s'han anat aconseguint gràcies al treball braç a braç fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament, Vicente Gascón i el col·lectiu de les persones amb discapacitat. Des de l'any 2000, el Consistió va començar un treball sistemàtic per a desenvolupar polítiques que feren del municipi un lloc sense barreres. Dos anys després, amb Gascón com a principal promotor, van nàixer els Premis Qusiba, que cada 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, s'atorguen a les persones i entitats que han destacat per la seua contribució a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

A això van seguir el primer Premi Reina Sofia d'Accessibilitat Universal de Municipis l'any 2005; la constitució de la comissió tècnica d'accessibilitat en 2008, els successius plans especials d'actuació en matèria d'accessibilitat de 2001, 2004 i 2019; el pla d'infoaccesibilitat en 2006; o l'estudi de l'accessibilitat cognitiva de les instal·lacions municipals en 2018.

Vicente Gascón va ser present i va ser part en tots aquests assoliments municipals. Membre de les comissions i grups de treball per a la millora de l'accessibilitat dels transports de la ciutat de València; des de 2004 va formar part de la comissió de treball del Consell Municipal de Benestar Social per a la petició a la Generalitat Valenciana de la construcció a Quart de Poblet d'una Residència de persones majors i una Residència de persones amb discapacitat física, projecte que va veure la llum en 2017.

L'Ajuntament i la ciutadania rendeixen així homenatge a un veí que serà recordat en cada nou avanç, conscients del paper que va jugar per a aconseguir que Quart de Poblet siga un municipi compromés en la promoció dels drets i el benestar de les persones amb discapacitat, i en la conscienciació sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

Destacats